Vrijwilligerswerk in het buitenland

Zin om je horizon te verruimen, een andere taal te leren en tegelijk steun te geven aan een lokaal project? Dan is vrijwilligerswerk in het buitenland iets voor jou. Dit is wat je moet weten voor je vertrekt.

Je bent nooit te oud

Wettelijk mag je vrijwilligerswerk doen vanaf het jaar waarin je vijftien wordt. Maar zelfs als dertiger of veertiger kun je nog altijd met een organisatie mee als vrijwilliger naar het buitenland. Sommige projecten vergen wel een specifieke minimum- of maximumleeftijd, dus informeer je goed.

Hoe lang? Dat kies je zelf

Of je nu voor een paar weken of een paar maanden vrijwilligerswerk wilt doen, dat kies je helemaal zelf. Hou er wel rekening mee dat voor sommige projecten een specifieke duur is voorzien, bijvoorbeeld omwille van de fysieke of mentale intensiteit van het werk, omwille van een heel warm of heel koud klimaat op de bestemming of omwille van de beperkingen van je visum.

Je hebt geen specifieke opleiding nodig

Bij het meeste vrijwilligerswerk draait het allemaal om je ‘soft skills’. Dat betekent dat je geen beroepsspecifieke voorkennis of speciale opleiding gevolgd moet hebben om ergens als vrijwilliger aan de slag te gaan. Je biedt gewoon hulp aan naar je eigen capaciteiten; de belangrijkste motivatie is de zin om te helpen. Als het nodig is, dan bieden sommige organisaties cursussen aan zodat je de kneepjes van het vak leert, bijvoorbeeld als je in de bouwsector aan de slag wilt, met specifieke dieren wilt werken of een bepaalde taal moet kunnen spreken.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Wil je in de medische sector werken of specifiek werk doen in de lijn van je studies, dan is beroepservaring wel belangrijk. Maar dan spreken we eerder van stages dan van vrijwilligerswerk.

Het aanbod aan projecten is groot. Héél groot

Het grootste aanbod aan vrijwilligerswerk vind je in de sociale sector. Dat betekent dat je met mensen werkt: straatkinderen, oudere mensen, mensen met een beperking, noem maar op. Je werk kan vanalles inhouden, van leerkrachten bijstaan tot workshops organiseren, animeren, koken of gewoonweg gezelschap houden. Ook projecten rond milieu en natuurbehoud zijn in trek. Broedplaatsen in kaart brengen, wilde dieren beschermen, op een boerderij helpen of een dierenarts assisteren, het kan allemaal. Hou je van fysieke arbeid? Help dan met een bouwproject. Denk maar aan de bouw van scholen of huizen. Samen met de vrijwilligersorganisatie worden je voorkeuren en vaardigheden bekeken en kies je een project dat helemaal in lijn ligt met je wensen en kunnen.

Binnen of buiten Europa? Er zijn geen grenzen

Of je nu kiest voor Spanje, Peru of Indonesië, er zijn weinig bestemmingen waar géén nood is aan enthousiaste vrijwilligers. Voor een reis buiten de Europese Unie is er meestal iets meer voorbereiding en tijd nodig voor je vertrekt, om je visum en vaccinaties in orde te brengen bijvoorbeeld. Maar geen zorgen, de vrijwilligersorganisatie van jouw keuze legt je graag uit welke documenten je nodig hebt en hoe je een visum kunt aanvragen.

Kies je logies

Vertrek je met een organisatie, dan wordt je verblijfplaats door hen geregeld. In de meeste gevallen gaat het om een gastgezin – de ideale manier om de lokale cultuur te leren kennen, de taal te oefenen en unieke ervaringen te delen met andere vrijwilligers die bij het gezin of in dezelfde wijk logeren. Als een gastgezin niet mogelijk is (bijvoorbeeld omdat je project te afgelegen ligt) of als je zelf verkiest om niet in een gastgezin te verblijven, dan zijn er andere opties zoals residenties of groepshuizen. Of je regelt je accommodatie zelf natuurlijk.

Wel of niet verzekerd? Dat is de vraag

Kun je door onvoorziene omstandigheden niet vertrekken? Word je ter plaatse ziek of breek je je been? Veroorzaak je schade of een ongeluk tijdens je vrijwilligerswerk? Vraag goed na aan de organisatie waarmee je reist waarvoor je verzekerd bent en waarvoor niet. Sommige verzekeringen zijn verplicht, andere optioneel. Zorg dat je alle paperassen in orde hebt voor je vertrekt. Reisbijstand nodig? VAB biedt verschillende pakketten aan!

Vrijwilligerswerk is niet gratis

Je betaalt niet voor het vrijwilligerswerk zelf, maar wel voor de hele organisatie ervan. De financiële bijdrage verschilt van organisatie tot organisatie en van project tot project. Het geld gaat vooral naar de operationele kosten van de organisatie in het gastland (logement, maaltijden, vervoer van en naar de projecten, opleiding, pedagogisch materiaal…) en de operationele kosten van de organisator (promotie, selectie, opvolging, permanentie, vluchten en noem maar op). Vergeet ook niet wat zakgeld mee te nemen, want in je vrije momenten heb je de tijd om bezienswaardigheden te bezoeken en uitstapjes maken. Vaak regelen organisaties groepsexcursies en allerlei toffe activiteiten om met andere vrijwilligers te doen.

Bij thuiskomst

…kom je terug met een nieuwe kijk op de wereld, een rugzak vol unieke ervaringen én een extra troef op je cv. Je krijgt na afloop ook een bewijs van deelname van je organisatie.

Vorig artikelGetest: Kia Stonic
Volgend artikelGetest: Volkswagen T-Roc