mag ik opnieuw reizen strand reisbijstand in coronatijdenFoto: Pexels

Nu het reisverbod is opgeheven zijn niet-essentiële reizen opnieuw toegelaten. Maar aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Mag ik opnieuw reizen?

Vanaf 19 april is het opnieuw toegelaten om niet-essentiële reizen te maken. Let op, reizen wordt nog steeds afgeraden en er blijft een negatief reisadvies voor alle niet-essentiële reizen naar rode zones, maar het is niet meer verboden.

Moet ik het Passagier Lokalisatie Formulier nog invullen?

Als je langer dan 48 uur in het buitenland bent geweest, dan moet je nog steeds het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF – Passenger Locator Form) invullen. Dat geldt voor alle kleurzones, dus ook als je terugkeert uit een groene of oranje zone. Wie dat niet doet, riskeert een boete van € 250.

Moet ik na mijn reis in quarantaine?

Wie terugkeert uit een rode zone en daar minstens 48 uur is geweest, moet 7 dagen in quarantaine en moet op de eerste en zevende dag een coronatest laten uitvoeren. Pas wanneer die tweede test op de zevende dag negatief is, mag je uit quarantaine. Ook wie uit een groene of oranje zone komt, kan verplicht worden tot een quarantaine. Dat hangt af van welk reisgedrag je hebt vertoond. Wie z’n Passagier Lokalisatie Formulier eerlijk invult, krijgt nadien de melding of hij/zij al dan niet in quarantaine moet.

Moet ik nog aan andere voorwaarden voldoen?

Het land waar je naartoe reist kan aparte eisen stellen voor wie hun grondgebied betreedt. Zo vragen sommige landen een negatieve coronatest of moet je ter plaatse eerst in quarantaine. Bekijk dus voor je vertrekt goed wat de regels in het land van bestemming zijn.

Gelden deze regels ook als ik al een vaccin kreeg?

Er wordt in ons land geen onderscheid gemaakt tussen wie al gevaccineerd is en wie niet. Voor sommige landen is een bewijs van vaccinatie gelijk aan een negatieve coronatest en hoef je voor het inreizen dus geen extra test af te nemen. Bij de terugkeer naar België heeft een vaccinatie voorlopig geen belang. De regels rond het Passagier Lokalisatie Formulier en eventuele quarantaine blijven dus ook gelden voor wie gevaccineerd is.

Kun je rekenen op VAB-Reisbijstand?

Nu het reisverbod is opgeheven kun je opnieuw gebruik maken van je VAB-Reisbijstand, ook wanneer je ter plaatse ziek wordt door een coronabesmetting. Het is mogelijk dat de dienstverlening in rode zones hinder ondervindt maar we doen er alles aan om iedereen met een VAB-Reisbijstand zo goed en zo snel mogelijk verder te helpen.  Let op, als er voor het land van je bestemming een inreisverbod is, kun je geen gebruik maken van een reisbijstand.

 

Lees ook

Check de coronamaatregelen op jouw bestemming

Zo ga je coronaproof op reis

Vorig artikelCompact genieten in het Black Tiny House van Woodhouse
Volgend artikelAlles over de milieuzones in Italië