Niets zo leuk als de kerstsfeer te gaan opsnuiven over de grens. Wat zijn de niet te missen kerstmarkten in Nederland, Frankrijk en Duitsland en – vooral – hoe geraak je er vlot? VAB-Magazine zocht het voor je uit!

KERST IN NEDERLAND

De kerstmarkt in Dordrecht

De kerstmarkt in Dordrecht is een jaarlijks festijn van drie dagen. Met een parcours van ruim 2,5 kilometer lang en meer dan 200 kramen is het de grootste kerstmarkt in Nederland. De loopt niet alleen door de binnenstad van Dordrecht, maar ook langs de haven. De typische Hollandse rond- en platbodemschepen worden er fraai versierd met duizenden lichtjes.

Hoe bereik je Dordrecht?

Per trein is Dordrecht vlot bereikbaar. Ben je met de auto, let dan op waar je wel en niet kunt parkeren. Gratis parkeren kan op de parkeerterreinen ‘Amstelwijck’ en ‘Kil 1 & 2’ (adres: Laan van Europa). Vanaf beide parkings gaan zeer regelmatig pendelbussen richting het centrum; zij rijden tot een half uur na sluitingstijd van de kerstmarkt. Voor gehandicapte bezoekers zijn er speciale parkeerplaatsen op de Vest, vlak bij het startpunt van de kerstmarkt.

Info

De kerstmarkt vindt plaats in de binnenstad en de haven van Dordrecht op vrijdag 14 december (10-21u), zaterdag 15 december (10-21u) en zondag 16 december (11-18u).

 

De kerstmarkt in Maastricht

Maastricht is het hele jaar door een gezellige stad voor levensgenieters, maar met kerst krijgt de stad een extra magisch tintje. Onder de noemer ‘Magisch Maastricht’ staat de stad volledig in het teken van Kerst. Schaats een rondje over de grote ijsbaan op het Vrijthof, ga shoppen in de sfeervolle straatjes van het Jekerkwartier en bekijk de lichtjes vanuit het reuzenrad.

Hoe bereik je Maastricht?

Je kunt Maastricht goed bereiken per openbaar vervoer. Ben je met de auto, let dan op waar je wel en niet kunt parkeren. Het is in de kerstperiode erg druk in de stad. Er zijn parkeergarages onder het Vrijthof en bij de Sint-Servaasbrug, maar die zijn al vroeg volzet. Wil je minder betalen én snel in het centrum zijn, maak dan gebruik van één van de ‘Park + Walk’-terreinen in Maastricht.

Info

De kerstmarkt loopt van 1 december tot 1 januari, van maandag tot woensdag van 11 tot 20u, donderdag tot zaterdag van 10 tot 22u en zondag van 12 tot 18u. Ook de schaatsbaan is dagelijks geopend.

Tip: Onze 9 favoriete adresjes in Maastricht

 

De kerstmarkt in Valkenburg

In Valkenburg beleef je kerst opnieuw ondergronds. In het eeuwenoude, sprookjesachtige decor van de Fluweelengrot vind je standjes met kerst- en cadeauartikelen en uiteraard allerlei lekkers. Ook aan de Cauberg duik je het gangenstelsel van de mergelgrot in voor een unieke kerstbeleving. De Gemeentegrot is de grootste en oudste ondergrondse kerstmarkt van Europa. Voor de fans is er op het Theodoor Dorrenplein ook een Santa Village.

Hoe bereik je Valkenburg?

Valkenburg is gemakkelijk te bereiken met de auto en de trein. Als je spoort, sta dan even stil bij het treinstation, een van de oudste van Nederland.

Info

De kerstmarkt in de Gemeentegrot is geopend van 16 november tot en met 23 december; de kerstmarkt in de Fluweelengrot loopt tot 30 december. Check de website voor overige kerstactiviteiten.

Tip: Meer Nederlandse kerspret vind je in de provincie Noord-Brabant, waar heel wat op stapel staat!

KERST IN FRANKRIJK

De kerstmarkt in Arras

In Arras wordt de Grand’Place een maand lang omgetoverd in een feestelijk plein vol verrassingen: ambachtelijke producten, een schaatsbaan, draaimolens, een gloednieuw reuzenrad… In de loop der jaren is deze markt uitgegroeid tot een klassieker in Frankrijk met meer dan 500.000 bezoekers. Proef zeker ook van de vele gastronomische producten!

Hoe bereik je Arras?

Met de trein sta je vanuit Brussel in 1u25 in Arras. Ook met de auto is de stad vlot bereikbaar. Volg de pijlen naar de parkings.

Info

Beleef kerst in Arras van 30 november tot 30 december, maandag tot donderdag van 12 tot 20u30, vrijdag van 12 tot 22u, zaterdag van 10 tot 22u, zondag van 10 tot 20u30 (24/12 tot 17u, 25/12 gesloten, 30/12 tot 19u).

 

De kerstmarkt in Rijsel

Rijsel verwelkomt je in een sprookjesachtige sfeer. De kerstmarkt biedt cadeau-ideeën, miniaturen, kerstversiering en feestartikelen. Je vindt er streekspecialiteiten, maar ook ambachtelijke producten uit andere landen. Zo’n één miljoen mensen gaan jaarlijks naar Rijsel om er de kerstsfeer op te snuiven.

Hoe bereik je Rijsel?

Place Rihour, waar de kerstmarkt plaatsvindt, is te voet bereikbaar vanaf de twee stations Lille-Flandres en Lille-Europa en via metrolijn 1. In het stadscentrum zijn drie parkings.

Info

De kerstmarkt is dagelijks geopend van 23 november tot 30 december, maandag tot donderdag van 11 tot 20u, vrijdag van 11 tot 21u, zaterdag van 10 tot 21u (november) of 22u (december), zondag van 10 tot 20u. Gesloten op 25 december.

KERST IN DUITSLAND

De kerstmarkt in Aken

In de periode voor kerst veranderen de pleinen en straatjes rondom de Dom van Aken, het eerste Unesco-erfgoed van Duitsland, in een sfeervol paradijs met kerstmuziek en verleidelijke geuren. De kerstmarkt van Aken is bekend tot ver over de landsgrenzen en trekt ieder jaar zo’n 1,5 miljoen bezoekers. Proef zeker de Akense printen!

Hoe bereik je Aken?

Houd bij aankomst met de auto rekening met de milieuzone – deze situeert zich hoofdzakelijk binnen de buitenring van de stad. Buiten de milieuzone bevinden zich 4 Park & Ride-parkings. Daar kun je overstappen op de bus. Wil je toch het stadscentrum inrijden, koop dan je milieuvignet snel en eenvoudig bij VAB.

Info

De kerstmarkt in Aken loopt van 23 november tot 23 december van 11 tot 21u (25/11 18-21u).

 

De kerstmarkt in Düsseldorf

Rondom de feestelijk verlichte Königsallee worden verschillende kerstmarkten gehouden met elk hun eigen thema: de ‘Engelchen-Markt’ in jugendstil op de Heinrich-Heine-Platz, een nostalgische kerstmarkt voor het historische stadhuis en de ‘Sternchenmarkt’ met een schitterend winterlandschap bij het Stadtbrückchen. Met meer dan 200 kerstkraampjes en de 450 m² grote ijsbaan is er in Düsseldorf vanalles te beleven.

Hoe bereik je Düsseldorf?

De trein is de vlotste manier om naar Düsseldorf te reizen. Wie toch met de auto gaat, moet er rekening mee houden dat je een milieuvignet nodig hebt om het stadscentrum in te mogen.

Info

Kerst in Düsseldorf loopt van 22 november tot 30 december, zondag tot donderdag van 11 tot 20u, vrijdag en zaterdag tot 21u.

Tip: De 7 musts van Düsseldorf

 

De kerstmarkten in Keulen

Keulen telt maar liefst zeven kerstmarkten. Voor de Dom tref je 150 paviljoens, waar je onder meer speculaasjes kunt kopen in de vorm van de Dom. De kerstmarkt op de Neumarkt met zijn kunstig gedecoreerde gevels neemt je mee naar het rijk der engelen. Op de Rudolfplatz bevindt zich een sprookjesparadijs voor kinderen, en de traditionele ‘Markt der Heinzel’ in de historische binnenstad staat helemaal in het teken van de bekende Keulse kabouters. In het stadspark wacht een idyllisch kerstdorp met lifestyle, en op de havenkerstmarkt in de Rheinauhafen heerst een uitgesproken maritieme sfeer. Nieuw en echt iets aparts is de ‘Christmas Avenue’, een kerstmarkt voor homo’s en lesbiennes met kleinkunst en shows, die te vinden is tussen de Sparkasse en de Westgate op de Rudolfplatz.

Hoe bereik je Keulen?

Met de trein reis je naar het hart van de stad. Als je met de auto gaat, laat je die het best achter bij een Park & Ride, om daar over te stappen op het openbaar vervoer. Vergeet niet dat je een milieuvignet nodig hebt als je het centrum van de stad wil inrijden.

Info

De Keulse kerstmarkten zijn dagelijks geopend van 26 november tot 23 december tussen 11 en 21u. Let wel, sommige kerstmarkten hebben afwijkende openingstijden.

Vorig artikelVAB waarschuwt voor wegblokkades in Frankrijk
Volgend artikelIn Vervoering: Mazda 1000