Langs de kust van de Rode Zee ligt El Gouna, waar je duikt of snorkelt langs de mooiste koraalriffen of met een jeep de uitgestrekte leegte van de woestijn in trekt. Zelfs het magnifieke Luxor ligt niet al te ver, en zo komt ook het oude Egypte binnen handbereik.
1. Verbroeder met de Egyptische jetset in El Gouna
El Gouna ligt vlakbij Hurghada – een populaire vakantiehub – en is waarschijnlijk het mooiste en best geleide resortstadje van het land. Pas tegen het einde van de jaren 80 werd hier – langs een aantal kunstmatige baaien en lagunes – de eerste steen van een nieuwe toeristische bestemming gelegd. Vandaag wonen er het hele jaar door zo’n 20.000 mensen en werd het een toevluchtsoord voor hippe Egyptenaren met geld, beroemdheden en ’s lands meest vrije geesten. Dat uit zich in tal van leuke restaurants en winkels langs netjes aangelegde wandelstraten vol palmbomen, een blitse jachthaven, tophotels en een paar levendige beach clubs waar je tot een stuk in de nacht kunt blijven feesten.
2. Ga snorkelen in de Rode Zee
Vanuit de jachthaven van Hurghada vaar je per richting Mahmya Island, een onbewoond vakantie-eiland met een mooi strand, waar je tal van activiteiten kunt doen of gewoon languit met een cocktail onder een parasol kunt liggen. Vooral voor snorkelaars en duikers is het de place to be. In de Rode Zee vallen heel wat schitterende koraalriffen te verkennen. Die liggen vaak een eind van het eiland, en dus word je per schip afgezet. Ondanks de stroom aan toeristen ziet het rif er gezond uit. Hele scholen kleurrijke vissoorten zwemmen er in rond: van bonte papegaaivissen tot felgele koraalvlinders. Met wat geluk kom je hier zelfs een dolfijn of twee tegen.
3. Trek op woestijnsafari
Vanuit Hurghada kun je ook de woestijn in. Dat doe je het best tijdens een sunset safari, want dan krijg je bij zonsondergang een Egyptische barbecue voor de kiezen. Hier, ten oosten van de Nijl, vind je geen golvende zandduinen, maar voornamelijk grillige rotspartijen. Wadi Billy, de droge ravijn, is één van de indrukwekkendste plekken om te verkennen, met vervaarlijk hoge kliffen langs weerszijden en een verbluffend uitzicht vanaf de top. Een paar kilometer verder ligt een oase. Die ziet er niet uit zoals in de films. Geen plots regenwoud vol palmbomen en kleurrijke tenten in het midden van een zandbak, maar een aantal kleine droge plantjes die voorzichtig uit de grond opschieten en talrijker worden naarmate je dichter bij de bron komt. Daar groeien wel degelijk groen riet en een hoop volwassen bomen en struiken, maar zie je verbazend weinig oppervlaktewater. Wonderbaarlijk toch, hoe zo’n klein beetje vocht al dat leven ondersteunt.
4. Bezoek de Vallei der Koningen
Luxor ligt op een uur of 5 rijden van El Gouna – da’s een stuk dichter dan Cairo – en er worden elke dag tours naar georganiseerd. In het bronzen tijdperk heette Luxor Thebe, en was het één van de grootste steden ter wereld. Er vallen dan ook heel wat historische schatten te bezoeken. De bekendste is de Vallei der Koningen, een kloof waarin meer dan 60 farao’s liggen begraven. Afwisselend kun je enkele graven bezoeken, en dat is nog steeds een erg indrukwekkende belevenis. Door verbazend lange gangen vol hiërogliefen en muurschilderingen daal je af in de duisternis om uiteindelijk in de graftombe terecht te komen. Het graf van Toetanchamon ligt hier ook, en dat valt – je moet er wel voor bijbetalen – altijd te bezoeken. Vreemd genoeg is het één van de kleinste van de hoop. Dat komt omdat de arme man op z’n 20 al de geest gaf, lang voor z’n tombe afgewerkt was. Wel uniek is het feit dat dit het enige graf is dat men vorige eeuw nog ongeschonden ontdekte. Toetanchamon zelf ligt er als een soort luguber Sneeuwwitje in een glazen kist op je te wachten. Toch maar niet wakker kussen, denken wij dan.
5. Voel je nietig in de Tempel van Karnak
Ook in de rest van Luxor vallen tal van historische sites te bezoeken. Met voorsprong de meest indrukwekkende is de Tempel van Karnak, ter ere van oppergod Amon-Ra. Daar hebben meer dan 30 farao’s bijna 2 millennia lang aan gebouwd. Het resultaat is één van de grootste tempelcomplexen ter wereld, met een oppervlakte van maar liefst 60 hectare. Een deel van het complex werd ondertussen mooi gerestaureerd en kan bezocht worden. Denk hele rijen sfinxen, reusachtige tempels vol hiërogliefen en metersdikke zuilen in de vorm van papyrusplanten. Wie Karnak bezoekt, voelt zich nietig als een werkmier, en dat was volgens mij exact de bedoeling. Een bezoek aan Egypte doet trouwens vreemde dingen met je tijdsbesef. De eerste tempel in Karnak werd meer dan 4000 jaar geleden gebouwd, en de Grote Piramide van Gizeh doet daar nog eens 500 jaar bij. Dat betekent dat de geboorte van Cleopatra dichter bij de bouw van het Atomium ligt dan bij het afwerken van de piramiden. Denk daar maar eens over na.
Egypte praktisch
Erheen
VAB-Magazine vloog met Sunweb in een uur of 5 rechtstreeks van Brussel naar Hurghada.
Overnachten
Wij verbleven in het Belgisch getinte Three Corners Rihana Resort in El Gouna, een all-inclusive familiehotel met een eigen strand. Wie liever een adults only hotel boekt, vindt verderop het Three Corners Ocean View Hotel. Alle hotels zijn te vinden en te boeken via sunweb.be.
Toeristische informatie
Alle dagtrips (Luxor, Desert Safari, Mahmya Island) worden in verschillende formules aangeboden door Sunweb.
Documenten
Een Egyptisch visum koop je bij aankomst of op voorhand voor ongeveer 50 dollar.
Munteenheid
Egyptische pond, maar euro’s worden ook op veel plekken geaccepteerd.
Goed verzekerd
Duik zorgeloos het oude Egypte in met een VAB-Reisbijstand.