Gulfoss IJslandFoto's: Heikki Verdurme

Alle facetten van IJsland ontvouwen zich pas echt wanneer je een roadtrip maakt langs de ringweg die het hele eiland omspant. Laat je verleiden door het meesterwerk van Moeder Natuur.

Een reis naar IJsland is niet zonder gevaar. Het kruipt onder je huid en in je ziel. Het eiland fascineert, intrigeert en emotioneert vanaf de eerste aanblik. Heel wat bezoekers blijven op de op de Golden Circle, een toeristische route in de buurt van hoofdstad Reykjavik waarop een aantal prachtige trekpleisters ligt. Maar wie het echte IJsland wil zien, moet een tochtje rond het eiland maken. Op deze negen plekken moet je zeker halt houden.

1. Þingvellir Nationaal Park

In het Þingvellir Nationaal Park sta je oog in oog met de oerkrachten van onze aardbol. Je voeten lopen over de breuklijn tussen Europa en Amerika en de aarde is er letterlijk in tweeën gesplist. Deze plek is ook van historische waarde, want de verre voorloper van het IJslands parlement had hier z’n thuisbasis.

2. Geysir

Hoewel het woord ‘geiser’ wel degelijk van Geysir komt, is het ironisch genoeg geen actieve geiser meer. Geen nood, enkele meters verder ligt Strokkur te dampen. Als een blauwe zeeanemoon tussen de rotsen wacht hij om zijn kracht te tonen. Elke acht tot tien minuten ontplooit zich een prachtig natuurwonder voor je neus. Het water bolt op tot een gigantische, blauwe koepel – wat an sich al een fantastisch zicht is – en een fractie later spuit het met een doffe knal metershoog de lucht in. Pssssscht!

3. Imposante watervallen

Op de Golden Circle liggen ook enkele prachtige watervallen. De meest indrukwekkende is Gulfoss. Het water stort met brute kracht een diepe kloof in. Skógafoss dwingt dan weer respect af om zijn hoogte. Het water buldert zestig meter naar beneden. Met een lange trap kun je tot bovenaan de waterval wandelen. Seljalandsfoss is uniek, omdat je achter het water door kunt wandelen. Daarvoor heb je wel een regenjas nodig, anders word je kletsnat.

4. Zwarte stranden

Aan de vuurtoren bovenop de klif van Dyrhólaey heb je een geweldig uitzicht over de zwarte stranden van de zuidkust. De witte kopjes van de oceaangolven lossen zachtjes op in het raafzwarte zand. Hoewel een verkeersbord zegt dat je enkel met een SUV tot aan de vuurtoren mag, kan het ook met een gewone auto op voorwaarde dat je het traag en voorzichtig doet. Eenmaal terug beneden serveert het strand van Reynisfjara een visueel schouwspel. De natuur boetseerde er prachtige verticale rotsformaties van gekristalliseerde lava.

5. Fjaðrárgljúfur

Voor dit stukje natuurpracht moet je een klein ommetje maken, maar het loont de moeite. Fjaðrárgljúfur is een indrukwekkend, groene kloof met daarin honderd meter lager een rivier die een miljoen jaar geleden de rotsen heeft uitgesleten.

6. Nationaal Park Skaftafel

Aan de vorige 3 watervallen kun je vlakbij parkeren. Voor Svartisfoss, een waterval in het Nationale Park Skaftafell, moet je een uurtje wandelen. Maar je wordt beloond met een schouwspel van bijzondere, verticale kolommen van gekristalliseerde lava. Hier ligt ook de immense gletsjer Vatnajökull. Wil je er dichtbij geraken? Als je de ringweg in tegenwijzerzin volgt, dan heb je zo’n 500 meter voor het Skaftafell Hotel een onverharde weg aan de linkerzijde die je voorzichtig kunt inrijden tot aan een geïmproviseerde parking. Van daaruit kun je enkel te voet verder tot aan de gletsjer.

7. Jökulsárlón

Jökulsárlón is een gletsjermeer dat uitmondt in de zee. Grote en kleine stukken ijs drijven er richting de Atlantische Oceaan. Een fenomenaal spektakel! Aan de rechterkant van de brug (als je de ringweg in tegenwijzerzin volgt) zijn grote blokken ijs aangespoeld op het zwarte strand.

8. Hverir en Mývatn

Bij Hverir kleurt het landschap valbruin en oranje. Het aardoppervlak pruttelt en de grote modderpoelen lijken wel heksenbrouwsels. De stoom spuit uit de grond en glijdt als een immens rookgordijn met de wind mee. Vlakbij ligt Mývatn Nature Baths, waar je baadt in water van 38 graden. Te vergelijken met de bekende Blue Lagoon nabij Reykjavik, maar een pak minder druk en goedkoper. Passeer een eindje verderop ook zeker langs Goðafoss, een dertig meter (!) brede waterval.

9. Reykjavik

Hoofdstad Reykjavik heeft eerder de flair van een groot dorp, inclusief de gemoedelijke sfeer. Centraal herkenningspunt is de Hallgrímskirkja, waarvoor de architect inspiratie vond in de natuur. De verticale kolommen verwijzen naar het gekristalliseerde lavagesteente dat je ook bij de waterval van Svartifoss en het strand van Reynisfjara kunt zien. In de spits heb je een wondermooi uitzicht over deze gezellige stad en haar baaien. De kleine, pittoreske haven steekt mooi af tegen Harpa, het hypermoderne concertgebouw dat glimt als ijskristallen in de zon.

IJsland praktisch

Rondreis

Wij reisden naar IJsland met Pharos Reizen. De touroperator biedt een compleet verzorgde rondreis van 5, 8, 15 of 22 dagen aan. Vlucht, huurwagen en hotels met ontbijt zijn inbegrepen. Wij volgden de route van de 8-daagse rondreis ‘De Magie van IJsland’.

Beste reisperiode 

Wil je IJsland op z’n groenst zien? Dan reis je het best tussen mei en september. De temperaturen kunnen alle kanten op gaan, van 2 tot 18 °C. Er staat vaak een snijdende wind, dus voorzie ook in de zomer een winterjas, sjaal, muts en handschoenen.

Eten

Hou er rekening mee dat eten en drinken op het eiland duurder zijn dan bij ons.

Huurwagen

De belangrijkste bezienswaardigheden liggen vlak bij de ring rond IJsland, waarvoor een gewone huurwagen meer dan volstaat. Wil je avontuurlijker reizen, neem dan een SUV, want op sommige onverharde wegen mag en kun je niet met een gewone wagen rijden.

Munteenheid

IJslandse kroon

Roaming

Hoewel IJsland niet tot de Europese Unie behoort, valt het land wel onder de Europese roamingregeling. Er worden dus geen extra kosten aangerekend.

Goed verzekerd

Vertrek zorgeloos op reis met een VAB-Reisbijstand waarbij je wereldwijd onze hulp kunt inroepen bij een ongeval of medische problemen.

Toeristische informatie

inspiredbyiceland.com

Vorig artikelDe ultieme vakantiechecklist van Landal GreenParks
Volgend artikelGetest: Peugeot 208