Thessaloniki

Thessaloniki is dan misschien geen klassieke schoonheid, maar wie bereid is om de stad een kans te geven, zal aardig verrast worden. Onze tips!

De berg van Thessaloniki op

Om aan de drukte van de metropool te ontsnappen, moet je klimmen naar de bovenstad van Thessaloniki. Je vindt er nog grote delen van de Byzantijnse muur, die werd gebouwd om de stad te verdedigen. Dat was nodig, want ten tijde van het Byzantijnse Rijk was Thessaloniki na Constantinopel de belangrijkste stad en werd dus vaak aangevallen. Grote delen van de muur duiken hier en daar op tussen de huizenrijen. Het mooiste stuk hangt nog vast aan de Trigonion Toren. Op woensdag-, donderdag- en vrijdagvoormiddag is die open voor een onbeperkt uitzicht over de hele stad.

De Witte Toren

Hét bekendste uithangbord van Thessaloniki is de Witte Toren aan de boulevard. Oorspronkelijk gebouwd om de haven te beschermen, later werd deze toren een gevangenis. Vandaag is het een museum, maar dat stelt niet zo veel voor. Het is wel leuk om de toren te beklimmen voor een mooi uitzicht op de kades.

Levendige markt

Wandel tussen de kakelverse producten op de Kapani Market. De markt ligt in het centrum en groepeert vishandelaars, groenteboeren, beenhouwers en olijvenverkopers. Ze roepen om ter hardst om je aandacht vast te grijpen en hun waren te slijten. Heerlijke couleur locale. De overdekte Modiano Market was de bekendste markt, maar is helaas gesloten.

Hippe wijk Ladadika

Eén van de meest levendige wijken, wanneer de avond valt tenminste, is Ladadika. Hier wordt ‘terrassen’ verheven tot een werkwoord én een kunst. Het deel vlak bij de haven is zo populair geworden dat het soms wat toeristisch aanvoelt. Wil je wat meer tussen de locals zitten, wandel dan wat verder weg van de zee. Naar Ypsilon bijvoorbeeld, een trendy coworking space met een hippe koffiebar op het gelijkvloers.

Tijd voor mezze

Mezze is voor Griekenland wat de tapas voor Spanje zijn. Kleine gerechtjes die je deelt met je tafelgenoten. Restaurant Full tou Meze biedt een kaart bomvol opties aan. Niet super verfijnd, maar wel erg lekker. Een klein hongertje? Pik dan bij één van de tientallen straatverkopers een koulouri mee. Het ronde broodje met sesamzaad is ideaal als snel tussendoortje.

Eeuwenoude bouwwerken

Het is onwerkelijk dat ze in de 4de eeuw al een constructie konden bouwen met zo’n grote overspanning. De binnenzijde van de Rotunda is niet bepaald weelderig, maar wel erg impressionant omwille van de omvang van het gebouw. Vlakbij vind je ook de boog van Galerius, of tenminste wat er overblijft van de triomfboog uit 229 na Christus.

Romeins forum van Thessaloniki

Doorheen Thessaloniki vind je lukraak overblijfselen van oude bouwwerken. Het grootste is het Romeins forum. Vanop straat kun je alles perfect zien, maar tegen betaling kun je nog dichterbij komen. Daarmee heb je meteen ook toegang tot een klein museum dat opgegraven gebruiksvoorwerpen tentoonstelt.

Praktisch

Erheen TUIfly vliegt vanuit Zaventem drie keer per week naar Thessaloniki.

Overnachten VAB-Magazine verbleef in het majestueuze Electra Palace in Thessaloniki met uitzicht op het Aristotelesplein en de zee.

Beste reisperiode Het is aangenaam vertoeven in Thessaloniki van april tot november, hoewel de temperaturen er hoog kunnen oplopen in juli en augustus.

Goed verzekerd Ontdek zorgeloos Thessaloniki met een VAB-Reisbijstand, vanaf € 90 per persoon of € 113 voor het hele gezin.

Toeristische informatie thessaloniki.travel

Vorig artikel72u in Rome, de Eeuwige Stad herontdekt
Volgend artikelSneller langs de péage