Dit moet je doen in Bangkok

Sommige steden hebben alles om zelfs de meest veeleisende reiziger om de vinger te winden. Bangkok biedt het beste van vele werelden. Wij maakten alvast de ideale dagplanning!

Dag 1

9u – Bangkok vanop een longtailboat

Er bestaan vele manieren om je jetlag te verteren. De aangenaamste is ongetwijfeld op een longtailboat cruisen door de klongs of kanalen. Gezapig wennen aan de stad en je ogen uitkijken. De perfecte combinatie op je eerste dag in Bangkok. Je vaart langs schots en scheve paalwoningen en sierlijke villa’s, je spot zowel huistempels als grazende geiten en je houdt halt om Wat Arun, de tempel van de dageraad, te bezoeken of om wat brood te offeren aan de vissen. Kwestie van al op je eerste dag dat goede karma af te dwingen.

12u – Verser dan vers

Laat je afzettenaan de Dhevet pier en volg de bordjes naar Steve Café & Cuisine om er je schoenen uit te trekken en er op het terras langs het water te genieten van spring rolls van krab, kokossoep of tom kha kai, een soepje van kip met citroengras. Verser dan vers en een eerste shock voor je ingedommelde Westerse smaakpapillen.

15u – Tempel met een uitzicht

Wat Saket, die in al zijn gouden glorie pronkt op een heuvel, mag dan een van Bangkoks oudste tempels zijn, hij is niet het populairste exemplaar van de stad. De tempel ligt namelijk een beetje uit het circuit. Net iets minder drummen dus, wat alleen maar goed nieuws is. Je moet wel 344 stappen bedwingen voor je de top bereikt, maar dan ligt de hele stad aan je voeten!

17u – Even op adem komen

Geen plek geschikter dan het zwembad van hotel Como Metropolitan. Wat plonzen, wat dutten en dat met uitzicht op de wolkenkrabbers. Zo zie je maar hoe belangrijk je hotelkeuze kan zijn.

Dag 2

9u – Ogen tekort komen in Chinatown

Langslapers hebben ongelijk in Bangkok! Op naar Chinatown, dat 24/7 bruist en blinkt in zijn vel. Hier kun je veel eten, en dat op elk moment van de dag. Maïskolven gestoomd in zout water, exclusieve zwaluwnesten (of nestjes gemaakt van zwaluwenspeeksel) aan 17.000 baht per doosje, gebakken banaan met een mengeling van suiker en zout of het zeemzoeterige Lot Chong Singapore, een groen kokosdrankje met een jelly van pandanus, een palmenblad, dat smaakt naar vloeibare rijstpudding. Ogen tekort dus en je smaakpapillen weten niet wat hen overkomt. Ga op stap met een gids of laat je leiden door de macht van het getal. Spot je veel Thai voor een etablissement, schuif dan aan. Ook het muurbordje van Wong Nai (de lokale TripAdvisor) is een betrouwbare referentie.

13u – Fietsen door verborgen steegjes

Met gids Puna doorkruisen we Chinatown nog eens, maar dan met de fiets. Ondanks dat we hier de hele voormiddag waren, komen we geen enkele keer op bekend terrein. Urenlang zigzaggen we door smalle, verborgen steegjes, net breed genoeg voor een fietsstuur. Geheime tempels, spotgoedkope markten en een lawine van huishoudtaferelen. Het leven speelt zich op straat af en wij mogen even getuige zijn. Een kat die rijstkorrels verorbert, kromgebogen omaatjes die wuiven, een monnik met een Pepsi, een barbier die zijn ding doet op het voetpad en een man die zijn plan, en zijn kinhaar, trekt met een pincet. Nu eens ruikt het heerlijk, dan weer walgelijk. Nooit eerder was onze neus zo verward.

Fietstours te boeken via covankessel.com

17u – De liggende Boeddha

En hup naar Wat Pho, de tempel van de liggende Boeddha, met zijn 46 meter de grootste liggende Boeddha van Bangkok. En dat zorgt uiteraard voor instagramgedrum. Gelukkig is er in dit immense complex nog ander vertier. Dit is immers ‘s lands oudste massageschool. Je kunt je hier deskundig onder handen laten nemen. Iets duurder dan wat je doorgaans betaalt – 280 baht – voor een halfuur, maar kwaliteit gegarandeerd. Je hoeft je dus niet af te vragen of die krakende nekbeweging wel volgens het boekje is.

19u – Sterren op het bord

Gaggan telt twee sterren en wordt al jaren als Aziës beste restaurant beschouwd. Chef Gaggan Anand leerde de stiel aan de zijde van Ferran Adrià (El Bulli) en serveert steevast één menu, goed voor… 25 gangen. Je betaalt 6500 baht, of 170 euro, en in ruil worden al je zintuigen een avond lang in de watten gelegd. Geen stijf, formeel gedoe, maar een relaxte vibe en uitgekiende verrassende smaakcombinaties die je nooit meer vergeet. Van dashi merengue tot Japanse paling met een Mexicaanse chocoladesaus. Een must voor foodies.

22u – Het beste rooftop terras

Vlak naast het Como Metropolitan blinkt die andere klepper: Banyan Tree. Te duur voor deze gewone stervelingen, die dan maar genoegen ‘moeten’ nemen met een cocktail op het waanzinnige rooftop terras. Volle maan, een zwoel windje en een verlichte, eindeloze stad die de hele horizon vult.

Dag 3

10u – Shop ‘till you drop

Bangkok verlaten zonder te shoppen is een no-go. Dit is de hemel voor shopaholics. Er is een shoppingcenter voor iedereen! MBK is de klassieker, acht verdiepingen, tweeduizend shops en een mix van Thai en toeristen die koopjes willen doen. Wie koers zet naar Siam Square kan kiezen tussen Siam Center (kleine en lokale merken), Siam Paragon (exclusieve designers genre Chanel en Vuitton) en Siam Discovery (meer van hetzelfde) die handig met elkaar verbonden zijn. Kwestie van niet te moeten kiezen. Het prille en veel kleinere The Commons is de plek waar jong hip volk op de trappen verzamelt en bijpraat. Wel opletten dat je je retourvlucht niet mist.

Bangkok praktisch

Erheen

Thai Airways International biedt vijf rechtstreekse vluchten per week aan van Brussel naar Bangkok met connecties naar o.a. Phuket.

Boeken

Vluchten, hotels en tours kunnen rechtstreeks geboekt worden bij Connections. Een citytrip Bangkok start vanaf € 599.

Documenten

Voor Thailand heb je een internationaal paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden na de dag van aankomst geldig is. Wie niet langer dan 30 dagen in Thailand verblijft, hoeft geen visum aan te vragen.

Munteenheid

Thaise baht (THB)

Goed verzekerd

Reis zonder zorgen naar Thailand met een VAB-Reisbijstand, vanaf € 88 per persoon of € 111 voor het hele gezin.

Vorig artikelIn Vervoering: Norton Commando
Volgend artikelDe geschiedenis van Nissan