Nederland Achterhoek Zu

Begrensd door Duitsland en de IJssel vind je in de oostelijke hoek van Nederland de Achterhoek. Of zoals ze het hier zeggen: ‘het geluk van Nederland’.

Eigenzinnig Zutphen

Zutphen mag dan wel bescheiden van omvang zijn, dat laat het niet aan zijn hart komen. Koppig vaart deze stad in de Achterhoek haar eigenzinnige, behoorlijk alternatieve koers. Een toertje doorheen de kasseistraatjes leert dat Zutphen volop inzet op de lokale, biologische economie. Bio-adressen bij de vleet dus, van bakkers over beenhouwers tot kruideniers, zelfs een verpakkingsloze winkel , een notenboetiek en een veganistisch taartenparadijsje, en genoeg karakterboetiekjes om enkele dagen vrolijk te snuisteren. Zo bijzonder kan een provinciestad zijn.

Op schattenjacht

De Lange Hofstraat alleen al is een estafette van gevarieerd shopplezier. Wondermooie, en zeer betaalbare boeketten bij Horta, taart bij Driekant, high tea en slow coffee op de etage van Miramé, gespecialiseerd in outfits van natuurlijke materialen of de juwelen waar Maxima tuk op is, en allerlei moois bij Mevrouw Bagijn. Even uitblazen bij Van Rossum’s Koffie met een pittig kopje van Colombiaanse bonen en we kunnen weer verder. In Feeling Goods vind je zalige luxewaar, van zachte pantoffels tot biologische zonnecrèmes en zepen en bij Radijsje in de Laarstraat sla je allerlei hebbedingen in. Eindigen doen we bij Neleman, de coole wijnshop die alle biologische én gelauwerde wijnen van Derrick Neleman verkoopt. De wijngaarden zelf liggen te blinken rond Valencia; jonge designers ontwerpen de labels. Verwacht geen saaie fles, wel ‘Just Fucking Good Wine’.

We want More

Het museum voor Modern Realisme, te vinden in Gorssel, op vijf minuten van Zutphen, etaleert werken van het begin van de 20e eeuw tot nu en doet dat in heldere ruimtes met strakke lijnen. Het gebouw zelf, ontworpen door Hans van Heeswijk, bestaat uit zo’n zesduizend gevelplaten van Franse natuursteen en haalde in het NRC Handelsblad de top 5 van mooiste architectuur. Het perfecte excuus om nog even te blijven zitten op het zonnige terras van de museumbrasserie.

Museum More, Hoofdstraat 28, Gorssel, museummore.nl

De boer op

De Achterhoek is bovenal een groene regio. Goed voor eindeloze landschappen en hier en daar een boerderij. De boer op dus. De eerste halte is aspergeboerderij en hoevewinkel De Stokhoven. Hier wordt in het seizoen zo’n zestien kilometer per dag geoogst. Serieuze business, die asperges… Volgende stop is wijnboerderij ’t Heekenbroek, één van de twintig wijngaarden die de Achterhoek telt. Of 7500 stokken wiens druiven met veel liefde en geduld worden omgezet in vijf- à tienduizend flessen prijswinnende wijnen. Degusteren kan op het terras van de wijnwinkel, met uitzicht op de ranken. Zuid-Frankrijk lijkt plots wel heel dichtbij.

Apergeboerderij De Stokhoven, Rijksweg 37, Drempt, destokhoven.nl

’t Heekenbroek, Tellingstraat 7, Drempt, heekenbroek.nl

Trappen langs kastelen

In Vorden loopt ’s lands eerste bewegwijzerde fietsroute, de Achtkastelentocht. Geboren in 1913, 36 kilometer lang en acht statige kastelen rijk. Het eerste exemplaar is meteen een voortreffelijke lunchstop. Kasteel Hackfort, vandaag in handen van de Vereniging Natuurmonumenten, heeft een historische moestuin en in het oude koetshuis vind je een fijne brasserie met terras. Een plek waar de uren zalig traag voorbijglijden.

VVV Bronckhorst, Kerkstraat 1b, Vorden, vvvbronckhorst.nl

Meer info over de Achterhoek?

Achterhoek Toerisme: Marktstraat 1, Borculo, achterhoek.nl

VVV Zutphen: Houtmarkt 75, Zutphen, inzutphen.nl

Tip

Meer historische stadjes ontdekken? Ga mee op ontdekking langs de mooiste Nederlandse Hanzesteden!

Vorig artikelDe nieuwe emissietest
Volgend artikelVaarwel files! Met de boot naar Antwerpen.