Berlijn

Berlijn draagt het juk van decennia fascisme en communisme, maar dat maakt de stad historisch dubbel interessant. En op het puin ontstond de wellicht meest hippe verzameling start-ups ter wereld.

1. Westberlin

Gezellige koffiebar vlakbij Checkpoint Charlie en een echte verademing tussen alle toeristische gelegenheden in de buurt. Scandinavisch geïnspireerde designstoelen en -tafels waar je je meteen helemaal thuis voelt en tot rust kunt komen. De ideale koffiepauze na een lange wandeling door Berlijn.

www.westberlin-bar-shop.de

2. Kauf Dich Gluecklich

Een supergezellig wafel/ijs/koffiehuis waar je ook design accessoires om je huis in te richten kunt kopen. Ze hebben ook een kledingwinkel met originele merken en een online webshop.

www.kaufdichgluecklich-shop.de

3. Berlinische Galerie

Museum voor moderne kunst in Berlijn, vlakbij Moritzplatz in Kreuzberg waar alle jonge artiesten er een kunstzinnige buurt van hebben gemaakt, interessante tentoonstellingen van meestal iets minder bekende en jonge kunstenaars.

www.berlinischegalerie.de

4. Markthalle Neun

Een overdekte markt met verschillende eetkraampjes. Op donderdagavond is er streetfood thursday. Het geeft telkens weer een vakantiegevoel om daar rond te lopen, de perfecte plek om gewoon te genieten, lekker eten en drinken met vrienden.

www.markthalleneun.de

5. Boxhagenerplatz

Iets minder bekend dan de vintagemarkt in Mauerpark, maar minder toeristisch en waar je nog echte goeie vondsten en koopjes kunt doen. Heel tof om in het weekend rustig rond te snuisteren, ook veel straatmuzikanten (niet de vervelende soort) die leuke deuntjes spelen.

www.flohmarkt-berlin.com/boxhagener-platz-berlin

6. Curry 36

De absoluut beste currywurst van Berlijn, Mehringdamm 36, metro Mehringdamm, ook een vestiging nabij de Kudamm.

www.curry36.de

7. Bijzondere musea

Absolute aanrader: Helmut Newton Foundation, Museum für Fotografie, Jebensstrasse 2, nabij Bahnhof Zoo, www.helmutnewton.com

Nog een must: Stasimuseum Berlin, over de praktijken van de Oost-Duitse staatsveiligheid, na renovatie nu terug open, Ruschestrasse 103, Haus 1, metro Magdalenenstrasse, www.stasimuseum.de

Ook noodzakelijk: van alle musea op het bekende Museumsinsel is het Pergamonmuseum wellicht het meest interessante (Egyptische kunst), Bodestrasse 1-3, metro Friedrichstrasse, www.smb.museum.

Als je veel tijd hebt: het Buchstabenmuseum, het Museum für Naturkunde (Ja, dat van Knut de beer), en het concentratiekamp Sachsenhausen in Oranienburg.

8. Shoppen in Berlijn

Wij vielen als een blok voor Bikini Berlin, de shopping mall van de toekomst. Mooie, kunstzinnige vaste collectie en een patio die plaats biedt aan ecologische pop-up winkeltjes vol betaalbare spullen van lokale ondernemers. Boven drink je verse gemberthee met een spie kaastaart. Budapester Strasse 38-50, metro Kurfürstendamm, www.bikiniberlin.de

Ook goed: alle shops in de Hackesche Höfe, met twee buitengewone verrassingen: Hoffnung voor handgemaakte riemen en gordels (www.hoffnung-berlin.de) en Lumas voor wie met een heel bijzonder kunstwerk naar huis wil (www.lumas.de). Tijdens ons bezoek hing er een Damien Hirst.

Praktisch

Toeristische info www.visitberlin.comwww.germany.travel

Bezoeken Met de Berlin Welcome Card gebruik je gratis het openbaar vervoer en geniet je heel wat kortingen in heel wat musea, bezienswaardigheden, restaurants, stadstoeren… € 18,50 voor 2 dagen; € 25,50 voor 3 dagen en 32,50 voor 5 dagen. www.berlin-welcomecard.com

Goed verzekerd Reis zonder zorgen naar Berlijn met de VAB-Reisbijstand. www.vabreisbijstand.be

Vorig artikelHoe moet je een parkeerschijf correct gebruiken?
Volgend artikelBumperkleven is irritant en gevaarlijk