72u in Portugal
Portugal

Toegegeven, je kunt niet heel Portugal bezoeken in 72u. Daarom zochten wij de beste tips in het hart van het land.

Dag 1

10u – Oude rijkdom in Óbidos

Het keurige en fleurige middeleeuwse vestingstadje Óbidos ligt op drie kwartier van Lissabon, bovenop een heuvel niet ver van de Atlantische kust. Je kunt er op de stadswallen helemaal omheen wandelen. Slenter door een labyrint van smalle, steile weggetjes en pleintjes, langs witgekalkte huisjes vol bloemen. Een goed bewaard 12e-eeuws kasteel waakt over het pittoreske plaatsje en haar talloze kerken. Óbidos wordt ook wel Vila das Reinhas genoemd: het behoorde eeuwenlang toe aan de koninginnen van Portugal, die kosten noch moeite spaarden om het stadje te verfraaien. www.obidos.pt

14u – Griezelig Portugal

Pal buiten de muren van Óbidos ligt het barokke heiligdom Santuário do Senhor Jesus da Pedra. Het vijfhoekige gebouw oogt ietwat griezelig. De dakpannen stralen een groene gloed uit en aangezien de details nooit helemaal werden afgewerkt, lijkt het alsof sommige ramen ondersteboven staan. Jawel, het ideale decor voor een horrorfilm.

15u30 – Portugals middeleeuwse hoofdstad

Het historische en culturele belang van Coimbra is niet te onderschatten. In de twaalfde eeuw was ze de hoofdstad van Portugal en wereldvermaard om haar universiteit, één van de oudste van Europa. Trapsgewijs tegen een steile heuvel rijst Coimbra op uit de Mondego-rivier. Het hoogstgelegen en oudste deel van de stad neemt je mee naar het verleden. In smalle straatjes ontdekken we eeuwenoude kloosters, kerken en kathedralen in diverse bouwstijlen. Aan de top, waar ooit het paleis van de eerste koningen van Portugal stond, ligt nu de Velha Universidade. Klim zeker eens in de toren. Je hebt er een prachtig uitzicht. Beneden aan de rivier vind je het nieuwe stadsgedeelte. Daar hebben gezellige boetiekjes en de horeca het voor het zeggen.

www.turismodecoimbra.pt 

20u – Hotel met een tragische legende

Ooit was Quinta das Lagrimas een koninklijk paleis beneden in Coimbra, aan de overzijde van de rivier. Vandaag is het een fraai hotel met een grote tuin, waar je bovendien heerlijk kunt eten. De naam – landgoed van tranen – verwijst naar de tragische legende over kroonprins Pedro en zijn verboden liefde voor Inès de Castro. Volgens de overlevering was dit domein de plek waar Inès in opdracht van Pedro’s vader, koning Alfonso IV, werd vermoord. Het water uit de fontein in de tuin zou zijn ontstaan uit de tranen van Inès, en de rode stenen zouden door haar bloed zijn gekleurd. Of we een rustige nacht tegemoet gaan?

www.quintadaslagrimas.pt

Dag 2

10u – Kunst en geschiedenis

Een kleine honderd kilometer noordwaarts ligt Viseu, een levendige stad midden in de Dãovallei. Haar majestueuze kathedraal blaast hoog van de toren. Het romaanse bouwwerk uit de twaalfde eeuw harmonieert ondanks de vele veranderingen en toevoegingen perfect met de gotische en renaissancistische trekjes. Loop eens binnen in het voormalige bisschoppelijk paleis voor een bezoekje aan het Museo Grão Vasco, dat één van Portugals belangrijkste schilderijcollecties huisvest.

13u – Portugese wijnen

Proef dan zeker de lokale wijn. Viseu ligt in het hartje van de Região do Dão, één van de oudste wijnregio’s van het land, waar een paar van de beste rode wijnen worden geproduceerd. De wijngaarden zijn aangeplant op een glooiend plateau, dat aan drie zijden door bergen is omgeven en dus beschut is tegen de invloeden van de oceaan. Daardoor zijn de zomers lang en droog en valt er veel regen in de winter.

15u – Proeverij

Niet zo ver van Viseu ligt het dorpje Santar, een paradijs voor de oenotoerist. We volgen een rondleiding en proeven enkele Portugese geneugten in wijnhuis Paço dos Cunhas de Santar. Dé plek om een voorraadje in te slaan en na gedane zaken aan te schuiven voor een heerlijke lunch.

Dag 3

10u – Beste kabeljauw van Portugal

De bijna kuststad Ílhavo is van oudsher verbonden met de kabeljauwvangst. Je leert er alles over in het boeiende Museu Marítimo. In één van de museumzalen staat een reconstructie van een kabeljauwschip uit het begin van de vorige eeuw opgesteld.

www.museumaritimo.cm-ilhavo.pt   

13u – Dé culinaire specialiteit

Volgens de Portugezen bestaan er meer dan 365 heerlijke recepten om bacalhau klaar te maken, een voor elke dag van het jaar. Die bewering wordt hard gemaakt in Bela Ria, een eenvoudig restaurantje op wandelafstand van het Museu Marítimo.

Estrada da Mota 71A, Gafanha de Aquém

14u30 – Het Venetië van Portugal

Een ideale afsluiter is kuststad Aveiro. Met haar vele kanaaltjes en gondels, lagune en kleurrijke architectuur heeft het iets weg van Venetië. Langs het Canal Central staan prachtige gebouwen in art-nouveaustijl. Ze laten zich het beste bewonderen vanuit een traditionele moliceiro, een bonte variant van de gondel.

Tip

Niet te versmaden is de lokale kersenlikeur Ginjinha de Óbidos. Wij dronken hem uit een eetbaar chocoladekopje in Bar Ibn Errik Rex in Óbidos.

Kom even op adem in het lounge-café van het Museum de Arte Nova in Aveiro. Heerlijke thee, verrukkelijke cocktails!

Lees ook onze tips in en rond Lissabon!

Praktisch

Erheen TAP Portugal biedt dagelijks lijnvluchten aan vanuit Brussel, maar heeft een stevige concurrent aan prijsvechter Ryanair.

Overnachten Jetair biedt een ruime keuze aan hotels in Lissabon en Porto.

Beste reisperiode Van april tot oktober. De zomermaanden kunnen erg warm zijn.

Goed verzekerd Reis zorgeloos met een VAB-Reisbijstand.

Toeristische informatie www.visitportugal.comwww.visitcentro.com

Vorig artikel48u in Stockholm
Volgend artikelGetest: Hyundai Ioniq EV