Jersey Portelet Bay

Een onterecht een geval van onbekend is onbemind. Ontdek de natuurpracht en culinaire Big Four van Jersey.

1. Wandelen langs de kust

De noordkust van Jersey heeft vele kliffen en verlaten strandjes. Laat je – soms letterlijk – omver blazen door de machtige uitzichten en grillige rotsformaties. Aan de westkust is het niveau meer voor wandelaars met iets minder gespierde kuiten. De mooiste plek om aan een strandwandeling te beginnen is Faulkner Fisheries. Je kijkt er uit over het langste zandstrand van het eiland, waar surfers vrij spel krijgen van de wind.

2. Lavendel

Jersey Lavender Farm heeft een prachtige hof, omringd door velden vol lavendel. Een lust voor alle zintuigen. Eigenaar Alistair destilleert olie van zijn lievelingsbloemen en verwerkt het in ongelooflijk veel toepassingen, van de klassieke lavendelzakjes over verzorgingsproducten tot grof zout met lavendel. Op het terras van het schattige winkeltje mét kneuterige tearoom waan je je even in de Provence.

3. Verloren rijden

Gouden tip: rij gewoon rond. Het eiland is klein, zestien kilometer lang, tien kilometer breed. Echt verloren rijden kan dus eigenlijk niet. Neem vooral de zijweggetjes, de green lanes. Het zijn prachtige paden die kronkelen tussen  duizenden wilde bloemen, je langs middeleeuwse kerkjes sturen en je door de knalgroene valleitjes in het binnenland loodsen.

4. Wijngaard

La Mare Wine Estate is volledig omringd door natuurlijke windbrekers als bomen en struikgewas. Het waait ten slotte bijna altijd op Jersey. Zelfs de wijnstokken zijn van een hybride soort om op deze bijzondere plek toch bruikbare druiven te kunnen produceren. Ze produceren slechts achtduizend flessen per jaar. Ze maken ook cider om het landgoed rendabel te houden want eerlijk gezegd hebben ze geen topwijnen. Maar de wijngaard is prachtig.

5. De culinaire Big Four

Jersey Royal

Een aardappel met koninklijke allures. Ze worden enkel op Jersey geteeld en hebben een unieke smaak omdat men de velden bemest met zeewier. Je vindt ze in boerderijwinkels en op de markt, maar leuker zijn de Honesty Boxes waar je je kilootje patatjes neemt en je ponden in een doos achterlaat.

Jersey Dairy

Jersey koeien met hun indrukwekkende stambomen grazen op de sappigste weiden, waardoor hun melk veel vetter en geler is dan doorsneemelk. Niet te versmaden is het Jersey roomijs, en op restaurant vraag je je Jersey Royals steevast met wat boter. Twee inheemse sterren op één bord!

Oesters

Aan de oostkust, kom je de oesterkwekerijen tegen. Vlak bij het indrukwekkende Mont Orgueil en het schattige dorpje Gorey groeien de oesters in de properste wateren van Europa. Je kunt ze overal proeven, gewoon doen!

Kreeft

En last but not least, de kreeft. ’s Morgens gevangen en ’s middags op je bord. Goddelijk met een hoofdletter.

Tip

Combineer tijdens je weekendje op Jersey met de Kanaaleilanden Guernsey en Sark.

Praktisch

Erheen Wij reden naar St. Malo en maakten van daaruit de overtocht van net geen twee uur met Condor Ferries. Wees zeker een uur op voorhand.
Met de auto Vergeet niet om links te rijden. Ook al liggen de Kanaaleilanden dichter bij Frankrijk, ze blijven Brits.
Beste reisperiode Van april t.e.m. eind september. In de zomer is het drukker.
Munteenheid Elk Kanaaleiland heeft zijn eigen versie van de Britse pond, maar je kunt overal met alle versies betalen.
Taal Overal wordt Engels gesproken, maar de bewegwijzering is in het Frans. De oorspronkelijke taal, het Jèrriais, wordt bijna niet meer gesproken.
Goed verzekerd Reis zorgeloos naar de Kanaaleilanden met een VAB-Reisbijstand.
Toeristische info www.jersey.com

Vorig artikelGetest: Skoda Octavia Combi
Volgend artikelDe Britse Kanaaleilanden: Guernsey & Sark