Gracht met woonboten in Amsterdam

Amsterdam is samen met Kopenhagen en Stockholm zonder meer de gezelligste hoofdstad van Europa. 5 verrassende musts.

1. EYE filmmuseum

Neem aan de achterkant van Amsterdam Centraal het pontje richting Buiksloterweg. Sla linksaf om het geweldige EYE Filmmuseum te bezoeken, een prachtig gebouw en dito terras met doorgaans supertoffe tentoonstellingen. Vergeet niet om in de kelder de ‘schatkamer’ te bezoeken.

www.eyefilm.nl

2. Fietsen in Amsterdam

Een ander beeldschoon stukje Noord is de Nieuwendammerdijk en Durgerdam. Je kunt er prachtig fietsen over de dijk, langs pittoreske vissershuisjes die inmiddels onbetaalbaar zijn. Aan het eind zit de biologische supermarkt Landmarkt, een walhalla voor foodies. Als je verder fietst, beland je uiteindelijk in Zeeburg en ben je zo weer in Amsterdam-Oost.

www.landmarkt.nl

3. Brouwerij ’t IJ

De tijd is al lang voorbij dat je in Amsterdam enkel Heineken of Amstel kunt krijgen, de biertjes waarmee Belgen zo graag en smakelijk lachen. De microbrouwerijen komen als paddenstoelen uit de grond, en je kunt nu zowat overal uitstekend gemaakt bier vinden, volgens aloude traditie gebrouwen. In Oost zit Brouwerij ’t IJ, ook een bijzonder café waar bier wordt getapt met namen als Zatte en Natte.

www.brouwerijhetij.nl

4. Worst

Nederlanders hebben nog steeds een schier eindeloze liefde voor alles wat uit Frankrijk komt. Dat staat chique. In de Spaarndammerbuurt zit restaurant Marius, en ernaast het grappige Worst, waar je inderdaad gewoon worst eet en een glas wijn drinkt. Eigenaar Kees is een heel markante kerel.

www.deworst.nl

5. Het Westerpark

Het Westerpark bevindt zich op nauwelijks een halfuurtje wandelen van Amsterdam Centraal. ’s Zomers heerst er een schier tropische sfeer. Er wordt gefrisbeed, gebarbecued en meisjes trekken er schaamteloos hun topje uit. Op de terrasjes van De Bakkerswinkel en Gustafson lurken hippe jongens met baard aan een flesje craftbier en worden tosti’s gesmuld. Je vindt er de North Sea Jazz Club, en de Tony Chocolonely chocoladefabriek, en de studio waar Pauw en De Wereld Draait Door worden opgenomen.

Praktisch

Toeristische info www.holland.comwww.iamsterdam.com

Erheen De b-europe.com rijdt meerdere keren per dag van Brussel-Zuid en Antwerpen-Centraal naar Amsterdam CS. De verbinding is snel en voor wie tijdig boekt ook prijsgunstig.
Fietsverhuur Kan zowat overal in de stad, maar MacBike spant de kroon. Als je uit de hoofdingang van het Centraal Station komt, ga je meteen naar links, en daar vind je één van de vijf verhuurplaatsen. MacBike herstelt ook fietsen. Zeer professioneel, zoals het de fietshoofdstad betaamt. Kredietkaart bij de hand hebben!
Bezoeken Met de I amsterdam City Card kun je gedurende 24, 48 of 72 uur onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer (GVB) en krijg je gratis toegang tot heel wat musea en attracties.
Goed verzekerd Reis zonder zorgen naar Amsterdam met de VAB-Reisbijstand.

Vorig artikelDe geschiedenis van Volkswagen
Volgend artikelDe geschiedenis van Peugeot