Meer van Ohrid in Macedonië met zicht op het klooster van Sint Naum

Aan een eeuwenoude handelsverbinding tussen de Adriatische kust en de Golf van Thessaloniki ligt het levendige stadje Ohrid in Macedonië. Knus aan een kristalhelder meer, omgeven door bergen en bossen.

Dag 1

9u – Het oude Ohrid

Het oude Ohrid ligt op de Via Egnatia, een eeuwenoude handelsroute. Er is veel bewaard, maar alles wat een bezoek waard is, ligt op een heuvel. Kasseien wegjes leiden naar het Romeinse, antieke theater dat in de zomermaanden een concertlocatie is. Even verderop houdt het Fort van Samuel het hoofd hoog boven water. Via een kleine omweg door het groen, bereik je één van de toppleisterplekken van Macedonië: het klooster van Sint-Clement. De gelijknamige heilige stichtte al in de negende eeuw het klooster én de beroemde universiteit. Nog op het conto van Sint-Clement staat het Cyrillische schrift. Vanop de kloosterheuvel zie je in de diepte het kerkje van Johannes de Evangelist, tegen de achtergrond van het kobaltblauwe meer.
visitohrid.org

14u – Bay of Bones

Een tiental jaar geleden ontdekte een duiker een vreemd patroon in het water, niet ver ten zuiden van Ohrid. Het bleek te gaan om een paaldorp dat vermoedelijk vanaf 1200 v.C. plaats bood aan een vissersgemeenschap. Ondertussen is een deel van het dorp natuurgetrouw gereconstrueerd. De site kreeg de naam Bay of Bones, wat verwijst naar de vele skeletten van dieren die in het water zijn teruggevonden.

17u – Wellnessen

Jezelf verwennen en het razen even aan je voorbij laten gaan, ook dat is reizen. In het aanbod van de spa van Hotel Izgrev zit sauna, jacuzzi, een binnenbad en massage. Vooral de authentieke hammam maakt indruk. Met een velletje zo zacht als zeem en een hoofd zo vrij als een ballenbad, ga je de Macedonische avond tegemoet.
www.hotelizgrev.com

22u – Bruisend nachtleven

Wanneer in Ohrid de avond valt, vullen terrasjes aan het water zich met druk keuvelende koppeltjes en struinen groepjes jongeren de straat op en neer. Neem zeker eens een kijkje in nachtclub Cuba Libre, prachtig gelegen aan het meer. De reputatie van opzwepende Balkan Beats hoeft althans geen verdere reclame. Dansen!
www.cubalibreohrid.com

Dag 2

10u – Het meer van Ohrid

Het meer van Ohrid strekt zich over dertig kilometer uit. De diepst gemeten plaats is bijna driehonderd meter. Het is enkele miljoenen jaren oud. Meer dan tweehonderd diersoorten leven erin, sommige uniek voor deze biotoop. Tot zover de cijfers. Wat vooral opvalt is het kristalheldere water, dat afhankelijk van waar je bent verschillende kleuren lijkt te hebben. Dat is te danken aan de ondergrondse tintelfrisse bronnen en de kalkstenen bodem. Niet voor niets werd Ohrid in de Oudheid Lychnidos of Lichtstad genoemd.

11u – Klooster van Sint-Naum

Het is duidelijk dat de culturele rijkdom van deze bestemming in religieuze kunst zit. De vele orthodoxe kerken zijn met hun kleurrijke mozaïeken en heiligenbeelden levende musea. Daarvan getuigt ook het bijzonder mooie orthodoxe klooster van Sint-Naum. Er heerst rust in de binnentuin. In het kerkje verbazen gelegenheidspelgrims zich over de tegen elkaar drummende taferelen in bladgoud.

13u – Traditionele lunch

Tijd voor een traditionele lunch in restaurant Ostrovo, vlakbij, aan de oever van een bron die het meer van Ohrid voedt. Prachtig, zo’n locatie! Wie wil, kan er na de lunch met een bootje het meer op.
www.restoranostrovo.com.mk

15u – Nationaal park van Macedonië

De trip afsluiten, doe je in het Nationaal Park Galičica. Eén van de mooiste parken ter wereld. Omdat de wandelpaden vaak nog niet goed zijn aangegeven, raden we aan om een gids uit Ohrid onder de arm te nemen. Die toont de weg naar zonovergoten, ongerepte bergweiden vol unieke flora en prachtige panorama’s over de meren Ohrid en Prespa. Vervoer van stad naar park is inbegrepen.
www.freepassohrid.mk

Tip

Misschien is een reis langs de rivièra van buurland Bulgarije ook wel iets voor jou. Lees hier welke pareltjes je er kan vinden.

Praktisch

Erheen Thomas Cook Airlines vliegt één keer per week heen en terug naar Ohrid.
Overnachten VAB-Magazine verbleef in Hotel Izgrev in Struga, aan het meer van Ohrid.
Beste reisperiode Tussen april en oktober, met een piek in juli en augustus.
Goed verzekerd Verken Macedonië zonder zorgen dankzij een VAB-Reisbijstand.
Toeristische informatie www.exploringmacedonia.com

Vorig artikelGetest: Skoda Kodiaq
Volgend artikelGetest: Nissan Micra