Uitzicht strand Zakynthos

Zakynthos ken je van de postkaarten met het gestrande scheepswrak. Het Ionische eiland vult dat graag aan met typisch Griekse troeven: dagverse keuken, fraaie kusten en betoverend turkooizen water.

Dag 1

10u – Alles over Zakynthos

De helft van alle zeeschildpadden die zich in Griekenland nestelen, doet dat op Zakynthos. Meer dan duizend nesten worden hier jaarlijks geteld. Elk met zo’n 120 pingpongballetjes, waarvan slechts één dier op de duizend het volwassendom bereikt. Dit en meer leer je in het Zakynthos Sea Turtle Rescue & Information Center in Vasilikos.

12u – Zakynthos’ geneugten

Midden in het beschermde natuurgebied ligt het landgoed van Dionysis en Angela. Deze droomplek is al vierhonderd jaar in familiehanden. Wie graag de aroma’s van de Griekse keuken meeneemt naar huis, kan hier biologische producten kopen. Twaalf vakantiewoningen staan ter beschikking van rustzoekers. Let wel, je wordt hier gestimuleerd om natuurvriendelijk vakantie te vieren. Voor verplaatsingen staan mountainbikes en paarden klaar.

www.logothetisfarm.gr

Een aanrader zowel qua keuken als qua uitzicht is Ionia Restaurant, dat zijn terras heeft boven het gelijknamige strand.

www.zanteionioholidays.gr

15u – Zeeschildpadden spotten

Hoewel het nestseizoen op zijn einde loopt, zwemmen er in het vissershaventje van Laganas nog schildpadden rond. Glasbodembootjes hellen over in de hoop dat de dieren even lucht komen happen.

De baai heeft echter nog meer oh’s en ah’s in petto: natuurlijk gevormde triomfbogen, wonderlijke onderwatergrotten, strandjes een voorschoot groot. Op Marathonisi, ook wel Schildpaddeneiland genoemd, is een strook gereserveerd voor zonnekloppers. Achter het lint zijn de nesten gemarkeerd. Half badplaats, half materniteit als het ware.

Dag 2

10u – Dé fotospot van Zakynthos

Google Zakynthos en je komt bij één plaatje uit: het scheepswrak op het idyllische strand van Navagio. Een smokkelschip dat vastliep in 1980 en de plaatselijke instanties een doorn in het oog was. Tot bleek dat het kadaver potentieel had om het te schoppen tot Griekenlands meest gefotografeerde attractie. De tocht erheen loont op zich al de moeite. Je vaart langs de indrukwekkende noordelijke kust met zijn Blauwe Grotten.

Vertrek vanuit Agios Nikolaos

13u – Panorama

Evenredig indrukwekkend is het uitzicht van bovenaf. Officieel wacht je je beurt af bij de populaire fotostop, officieus loopt er een paadje dat er geen is naar het uiteinde van het klif. Niet weggelegd voor mensen met hoogtevrees!

14u – Indrukwekkend lunchen

Intussen ben je gewend geraakt aan de adembenemende panorama’s die dit eiland biedt, en dan kun je het net zo goed combineren met een lunch. Bij Taverne Stavros (in het Engels ‘Cross’) in Kampi biedt men naast de traditionele keuken naar eigen zeggen ‘de mooiste zonsondergang op Zakynthos’.

16u – Griekse olie

Tien procent van het eiland is ingepalmd door olijfboomgaarden. Wie meer te weten wil komen over de productie van olijfolie, kan bij Aristeon een rondleiding volgen. Nadien mag je huisgebakken brood soppen in de verschillende varianten die hier uit de tanks lopen.

www.aristeon.gr

19u – Aanschouw de zonsondergang

Natuurlijk willen we de zonsondergang niet missen. Een populaire plek bevindt zich bij de vuurtoren van Keri. Daar werd een soort patio in elkaar getimmerd, ingericht met balen stro, en worden drankjes en knabbels verkocht vanuit een oud busje. Gratis openluchtcinema met elke avond vertoning – op voorwaarde dat er geen wolken voor de zon schuiven.

Praktisch

Erheen TUI fly vliegt twee keer per week vanuit Brussel naar Zakynthos, telkens op dinsdag en vrijdag.
Overnachten Jetair biedt 11 drie- tot vijfsterrenhotels aan op Zakynthos.
Beste reisperiode Naar Zakynthos reizen kan van mei tot en met september.
Goed verzekerd Reis zonder zorgen naar Zakynthos met de VAB-Reisbijstand.

Tip

Ontdek ook onze tips voor Rhodos!

Vorig artikelGetest: BMW X1
Volgend artikelWelke wintertips werken en welke niet?