Advertentie© Petr Slavík

Een reis door Tsjechië voert door een afwisselend landschap van valleien met kronkelende rivieren, machtige rotsformaties, charmante stadjes met kleurrijke huizen en kastelen en chateaus in elke hoek van het land. Voeg daar het lekkere eten en de pils – of Moravische wijn – bij en je hebt een vakantiebestemming waar iedereen zich zal vermaken. 

Rijkdom in Bohemen en Moravië

Tsjechië is minder ver weg dan de meeste mensen denken, op zo’n 900 kilometer rijden. Het land ligt in het midden van Europa, omringd door Oostenrijk, Duitsland, Polen en Slowakije. Eeuwenlang was Tsjechië in handen van het eigenaardige Huis Habsburg en was het een heel welvarend gebied. De handelsroutes door het Boheemse en Moravische land bracht een enorme rijkdom met zich mee, dat zich uitte in een overvloed aan kastelen, burchten en chateaus, gebouwd door rijke adellijke families. In Praag, de hoofdstad van het Heilige Roomse Rijk in de 14e eeuw, kun je deze rijkdom nog overal vinden. Ook buiten de Tsjechische hoofdstad word je verrast door sprookjesachtige landhuizen, machtige forten en de mooiste gebouwen in barok- of renaissancestijl. Enkele van deze monumenten staan op de Unesco Werelderfgoedlijst, zoals het kasteel en de tuinen van Kroměříž en het renaissancekasteel in Litomyšl. Tsjechië telt in totaal veertien Unesco-monumenten.

Kleurige steden en bijzondere gerechten

Bijna elk stadsplein in Tsjechië wordt omringd door kleurrijke, statige gebouwen, zoals in de steden Český Krumlov, Telč en Pardubice. Slenter door de kronkelige straatjes en laat je verrassen door de architectuur en de gastronomie. De Tsjechische keuken is niet heel bekend, maar biedt heerlijke gerechten die het ontdekken waard zijn. Knedlíky zal je overal tegenkomen. Het is een zacht brooddeeg dat ook van aardappelen gemaakt kan zijn en gegeten wordt bij een gerecht met veel saus en vlees, zoals svíčková. Een vegetarische versie is knedlík, gevuld met pruimen, kersen of ander fruit. Een Tsjechische pils mag natuurlijk niet ontbreken. Dit gerstenat wordt sinds 1842 volgens strikte regels gebrouwen. In Pilsen, geboortestad van de pils, kun je een rondleiding volgen in de Pilsner Urquell brouwerij.

Fietsen langs rivieren en wijngaarden

Het Tsjechische landschap is overwegend glooiend met diverse rivieren die erdoorheen stromen. De Moldau en de Elbe zijn de langste rivieren van Tsjechië. Langs deze waterwegen lopen prachtige fietspaden. De Elberoute en de Moldauroute kun je met elkaar combineren – net als de Egerroute (Tsjechisch: Ohře), een fietsroute die de historische steden Cheb, Karlovy Vary en Litoměřice met elkaar verbindt. In Moravië kun je de Morava volgen, een rivier die van het noorden tot het zuiden van Oost-Tsjechië stroomt. Trappend geniet je van een afwisselend landschap van bossen, uitgestrekte vlaktes en de historische steden Olomouc, Kroměříž en Uherské Hradiště. Zuid-Moravië is een romantische wijnstreek vol historische monumenten en een fietsnetwerk van honderden kilometers. Ondanks dat Tsjechië een bierland is, wordt in Moravië wijn met passie verbouwd en gedronken. De regio Moravië is niet alleen bekend om zijn wijn, maar ook om lokale folklore en tradities.

Geniet van het buitenleven

Met een landschap zo afwisselend en duizenden kilometers aan wandel- en fietspaden is Tsjechië een uitermate geschikte bestemming voor een actieve vakantie. Er zijn bossen, heuvels, rotsformaties, valleien en wilde bergbeken. De Tsjechen zelf zijn fanatieke buitensportliefhebbers en dat merk je aan de vele aangelegde paden. Bergen vormen voornamelijk de grenzen in Tsjechië, zoals het Reuzengebergte, het Ertsgebergte en het Jeseníkgebergte. Het zijn gebieden met een uitgebreid wandelnetwerk. Onderweg kun je de lokale gastronomie proeven. Uniek zijn de natuurgebieden Boheems Zwitserland, Boheems Paradijs en Adršpach in het noorden van het land. Gebieden waar ooit een zee lag, maar waar nu majestueuze rotsformaties te bewonderen zijn, ontstaan door de kracht van de natuurelementen.

Tsjechië praktisch

Erheen Tsjechië is eenvoudig te bereiken met de auto of bus, het vliegtuig en zelfs de trein. Naar Praag is het ongeveer 900 kilometer rijden. Een vignet voor de Tsjechische snelwegen is verplicht. Czech Airlines en Brussels Airlines vliegen meermaals van Zaventem naar Praag. Ryanair vliegt vanaf Charleroi naar Praag. Vanaf Eindhoven vliegen Ryanair en Transavia meerdere keren per week naar de hoofdstad. De vlucht duurt ongeveer vijf kwartier. Per trein naar Tsjechië vanuit Brussel duurt ongeveer 12 uur.

Toeristische informatie www.czechtourism.com en zomer.czechtourism.com
Gratis zomerbrochures en fietskaarten vraag je aan via amsterdam@czechtourism.com.

Vorig artikel10 tips voor een veilig eindejaar
Volgend artikelForward to the future: zo rijden we in de toekomst