Kastelen HongarijeAdvertentieBudavári Palace

Wist je dat Hongarije meer dan tweeduizend kastelen, paleizen, kerken en forten telt? De meeste daarvan verkeren nog steeds in goede staat. Dit mede dankzij een lopend project van de Hongaarse regering voor de bescherming van het nationale erfgoed. Wij lijsten hieronder de meest bijzondere voor jou op.

Grassalkovich Royal Castle

Dit Koninklijk Kasteel in Gödöllő, op slechts 30 kilometer van Boedapest, is één van de mooiste barokke kastelen van Hongarije. Het romantische park, de witte en gouden suites en het kasteeltheater zijn adembenemend. Sisi en Frans Joseph kregen dit paleis ooit als kroningsgeschenk van de Hongaarse staat. Vanaf dat moment werd dit het favoriete verblijf van de keizerin en haar familie.

 

Károlyi Palace

Aan de noordoostelijke grens van Hongarije, nabij de beroemde wijnstreek Tokaj, ligt het paleis Károlyi. Dit kasteel wordt gekenmerkt door een bijzondere achthoekige toren. Hier word je begroet door Italiaanse renaissance-interieurdetails die de pracht en praal van het verleden symboliseren. Wandel door de historische tuin langs romantische paden, tulpenbomen en visvijvers of verken de Füzérradvány bossen rond het domein.

 

Esterházy Castle

Aan de oever van het Öregmeer in Tata vind je dit laatbarokke kasteel terug. Het authentieke interieur van het landhuis laat de tijd herleven waarin de familie Esterházy door de gangen flaneerde. In dit huis vonden vele belangrijke diplomatieke gebeurtenissen plaats. Zo werd het vredesverdrag van Schönbrunn hier door Napoleon ondertekend. De interactieve tentoonstelling ‘het Eiland van de Vrede’ neemt de bezoekers mee op een fabelachtige reis door de tijd.

 

Festetics Palace

Het Dég Festetics herenhuis is één van de vroegste neoklassieke kastelen. Met zijn prachtige Engelse tuin vol eeuwenoude bomen en zeldzame planten is het domein favoriet bij menig wandelaar. Meer dan een eeuw lang herbergde dit landhuis de geheime archieven van de Hongaarse vrijmetselarij. Een expositie toont de veelzijdige interesses van de familie Festetics en neemt je mee naar het begin van de Hongaarse vrijmetselarij.

 

Ozora Pipo Palace

Levensgrote beelden van cavaleristen, een binnenplaats begroeid met wilde druiven en een indrukwekkende wapencollectie: dit alles mag je verwachten in Ozora Pipo Palace. Filippo Scolari kwam uit een Florentijnse middenstandsfamilie. De jongeman bleek een getalenteerd militair leider en werd belast met de verdediging van de bedreigde zuidgrens. In 1416 mocht hij in Ozora een paleis bouwen. Je kunt hier ook overnachten in één van de vijf gastenkamers.

 

Budavári Palace

In Boedapest staat het Budavári Paleis, een belangrijke trekpleister dat een plekje veroverde op de Werelderfgoed-lijst. Vandaag doet de voormalige koninklijke residentie dienst als één van de belangrijkste culturele centra van de hoofdstad. Hier kan je zowel de Hongaarse Nationale Galerie als het Boedapest Historisch Museum en de Nationale Bibliotheek bezoeken. Of neem een kijkje in de St. Stephan Hall, dat onderdeel uitmaakt van een project om de burchtwijk te herstellen.

 

Meer informatie over de Hongaarse kastelen en paleizen vind je op nof.hu. Via Visit Hungary ontdek je wat Hongarije nog meer te bieden heeft!

Vorig artikelCabin in de Ardennen: dit zijn onze favorieten
Volgend artikelIsland Life: jouw privé-eiland vlak bij Amsterdam