Frans-Vlaanderen

Eens je op die fiets zit, zijn grenzen van geen tel meer. Precies daarom kun je voortaan ook bij de zuiderburen verder knooppunten verzamelen. Het gloednieuwe fietsnetwerk ‘Leievallei & Frans-Vlaamse heuvels’ verbindt immers West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk met elkaar.

Tussen de Leie en de Frans-Vlaamse heuvels strekken zich 830 km fietsroutes uit. Je bedwingt de heuvels van Frans-Vlaanderen, fietst langs de natuurlijke oevers van de Leie en hopt via autoluwe wegen heen en weer over die grillige grens. In Frans-Vlaanderen wachten Cassel, Bailleul, Hazebrouck, Merville en Armentières. Goed voor zeven stevige Frans-Vlaamse heuvels en een sierlijke kronkelweg die je laat klimmen. De Kasselberg is met zijn 176 meter de hoogste top op je lijstje. In eigen land serveert de Leiestreek je dan weer vele heerlijke vlakke kilometers. Gelukkig zijn er opties bij de vleet om halt te houden en op adem te komen. In de vele estaminets proef je van de authentieke Frans-Vlaamse gastvriendelijkheid, hoor je soms nog wat Vlaamse klanken en geniet je van een welverdiende picon.

Blijf wat langer

Starten met je fietstracé doe je aan een van de 31 speciaal ingerichte ‘top départs’, parkeerplekken waar je je auto achterlaat. Je vindt er een gedetailleerde kaart van het fietsnetwerk en de nodige toeristische info. Soms pronkt er ook een picknicktafel, ideaal voor wie voor of na zijn ritje de innerlijke mens wilt versterken. Extra lang genieten? Blijf dan een nachtje slapen en opteer voor een van de charmegîtes of B&B’s, of kies voor een ecolodge langs de Leie. En ’s anderdaags fiets je gewoon verder, want zo’n gloednieuw netwerk laat zich natuurlijk niet in één dag ontdekken…

Fietsfeest

Op zondag 19 mei wordt het nieuwe fietsnetwerk feestelijk verkend met onder meer de Zomerse Zoektochten. Geen race tegen de klok, wel een ontdekkingstocht met tal van vragen. Je neemt deel met z’n tweeën, met je gezin of vrienden en dat kan de hele zomer, tot eind september. De beide routes afgelegd? Dan win je misschien wel een fijne prijs. Deelname is gratis.

Praktisch

De fietsnetwerkkaart is te koop via de webshop van Toerisme Noord-Frankrijk en in de toerismekantoren in Frans-Vlaanderen en West-Vlaanderen. Spot je onderweg het bordje ‘Accueil Vélo’, dan word je als fietser op je wenken bediend. Je vindt op deze adressen een stalling, een reparatiesetje en het nodige advies.

Remmen!

Niet te missen:

Knooppunt 20: Laat je leiden door de jaagpaden langs de Leie. Als het water lonkt, kun je bij de jachthaven Flandre Lys in Haverskerque een kano, stand-uppaddle of bootje huren.

Knooppunt 33: Cassel is het lievelingsdorp van de Fransen en het hoogste dorp van Frans-Vlaanderen. Het Musée de Flandre, dat in een van de mooiste Vlaamse gebouwen in de streek huist, presenteert een mix van oude meesters en hedendaagse kunst.

Knooppunt 58: Erfgoeddorp Terdeghem en zijn hallenkerk charmeren meteen. De kerk is binnen al net zo mooi als ze er aan de buitenkant uitziet.

Knooppunt 78: De abdij op de Katsberg herbergt sinds 1825 trappistenpaters. Proef er van hun kaas of bier en geniet van een van de mooiste panorama’s van Frans-Vlaanderen.

Vorig artikelVespa VL1T: Italiaanse schone in Limburg
Volgend artikelWat is jouw ideale motor voor woon-werkverkeer?