Advertentie

Heb je eens zin om alle remmen los te gooien tijdens je weekendje weg? Dan kan je terecht op de Waddeneilanden. Juist in de wintermaanden, wanneer je alles intenser beleeft, zijn Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog de place to be. Wij selecteerden 9 activiteiten, ‘Niet voor Wadjes’!

1. Wellness op de Waddeneilanden

Wellness door weer en wind. Een wellnessdag 2.0, puurder dan dit ga je het niet treffen. Waai je hoofd leeg en ontvang een natuurlijke scrub, want na een dag buiten zijn op de Wadden voelt je gezicht gegarandeerd gladder aan. Ga je tot het uiterste? Duik dan de zee in: goed voor je immuunsysteem, stimuleert de vetverbranding en je wordt er na het klappertanden blij van. Maar pas op, blijf niet te lang in het water. Dat kan weer tot andere en iets gevaarlijkere uitdagingen zorgen.

2. Actie met een kart

Blokarten en strandzeilen, twee benamingen voor dezelfde razend leuke activiteit. Een kart op drie wielen met daaraan een zeil gevestigd voert je op hoge snelheid over het strand. Een harde wind en een strakgetrokken zeil zorgen voor een nog hoger tempo. Laat de elementen van de natuur hun werk doen, geniet van de wind in de haren en maak op bijzondere wijze kennis met misschien wel het mooiste stukje van het eiland.

3. Wad lekker!

Lekker eten smaakt nog beter als het lokaal is. Op de Waddeneilanden staat de zee centraal, ook in de keuken. Oesters, mosselen en zeekraal proeven is dan ook een echte must do als je een van de eilanden bezoekt want juist in deze tijd zijn die heerlijk. Vergeet daarnaast geen bezoekje te brengen aan een van de kaasboerderijen of bierbrouwerijen met echte eilander biertjes. De eilanders nemen je graag mee en vertellen je alles over de gastronomie van het wad.

 

4. Idyllische vergezichten

Eigenlijk helemaal niet verkeerd die kortere dagen, daardoor hoef je er niet zo vroeg uit en niet lang op te blijven voor die adembenemende zonsop- en ondergang. Het is iets magisch, de overweldigende kleuren en het spektakel van de zon. Lekker zittend op een kleedje op het strand of op een terras bij een strandpaviljoen. Aan de kust van de Waddenzee zijn deze momenten prachtig te fotograferen. Vergeet dus niet je camera mee te nemen!

5. Strandjutten geblazen

Wist je dat de Waddeneilanden de breedste stranden van Europa hebben? Het is dan ook de perfecte plek om tijdens een herfstwandeling flink uit waaien én te gaan strandjutten. Op dagen dat de wind over de eilanden raast, spoelt er ook meer aan op de stranden waardoor je meer kunt jutten. Wat de zee geeft, is niet te voorspellen maar wie weet jut je wel iets bijzonders zoals flessenpost uit Engeland!

6. Alleen voor echte avonturiers

Ga op expeditie met een gids of boswachter en ontdek de Vliehors – de sahara van het Noorden, ’t Oerd in het getijdegebied van Ameland of de Balg waar je het gevoel hebt op het einde van de wereld te zijn. Nog meer avontuur beleef je tijdens het droogvallen op het wad. Tijdens deze tocht vaart het schip bij hoogwater boven een zandplaat. Doordat het water zakt, komt het schip op de zandbodem van de Waddenzee te liggen. Vervolgens staat je een prachtige ervaring te wachten waarbij je van boord mag om over de bodem van de zee lopen.

 

7. Wintervogels gespot!

Ben jij een echte vogelaar? Dan zijn de Waddeneilanden de perfecte plek voor jou in de wintermaanden. Miljoenen wadvogels strijken ieder jaar weer neer om aan te sterken tijdens hun tocht naar het zuiden of ze blijven op de eilanden overwinteren. Neem de kijker dus zeker mee wanneer je een route maakt langs de vogelkijkhutten in de grasrijke natuurgebieden of leg je oor te luister wanneer je door de duinen loopt. Mis dan ook de verborgen duinpaadjes naar speciale spotplaatsen in de moerassen niet die op sommige eilanden te vinden zijn.

8. Kleine wadavonturiers

Ook met kinderen valt er in de wintermaanden genoeg te beleven op de eilanden. Breng een bezoekje aan één van de musea, ga paddenstoelen zoeken in het bos of bezoek een van de buitenspeeltuinen. Extra leuk is de Lytje Minsken route op Schiermonnikoog. Op 52 verschillende plekken zijn de allerkleinste bewoners van het kleinste Waddeneiland te vinden. Vind jij ze allemaal?

9. Ontdek de darkside van de Waddeneilanden

Nergens ervaar je de duisternis zo puur als op de Waddeneilanden. Slaap onder de sterren, ontdek de spannende verhalen van de duisternis en wandel ‘s nachts in het Dark Sky Park De Boschplaat op Terschelling. In de wintermaanden zijn er wekelijks excursies waar je de Wadden in het donker leert kennen. Tijdens heldere nachten is naast de Melkweg zelfs het Noorderlicht te zien, misschien wel het meest bijzondere natuurverschijnsel dat we kennen.

Tip: Wist je dat elk eiland ook zijn ‘Niet voor Wadjes’ fietsroute heeft? Benieuwd naar deze routes en wil je weten wat er nog meer op de Waddeneilanden te beleven is in het najaar? Kijk dan op visitwadden.nl.

Vorig artikelBevers spotten en suppen in De Biesbosch: 6 tips!
Volgend artikelNachtblindheid: wat is het en wat kun je eraan doen?