Winteruur: pas op voor voetgangers

Dit weekend schakelen we opnieuw over op het winteruur. Het wordt een uur vroeger donker en het zijn vooral de voetgangers die hiervan de gevolgen dragen. Daarom deze tips, voor zowel voetgangers als automobilisten.

De overschakeling naar het winteruur is de start van een risicovolle periode. Volgens een nieuwe statistische analyse van Vias institute is er tijdens het spitsuur een stijging van het aantal dode en zwaargewonde voetgangers met 57%. Er zijn niet alleen meer ongevallen bij de start van het winteruur, ze zijn ook ernstiger. Uiteraard heeft het verkorten van de dagen ook een impact op fietsers. Met deze tips gaan we met z’n allen veilig de baan op.

3 tips voor voetgangers

1. Wees zichtbaar

Het is enorm belangrijk dat je als voetganger goed zichtbaar bent. Kies dus voor reflecterende kledij of fluomateriaal. Daarmee word je veel beter opgemerkt door automobilisten. Met reflecterende kledij word je immers al tot op 150 meter opgemerkt. Met donkere kledij zien autobestuurders je slechts vanop 20 meter. Ter info: aan 50 km/u op een droog wegdek heeft een wagen minimaal 26 meter nodig om tot stilstand te komen.

2. Kijk verschillende keren vooraleer je oversteekt

Door het licht van de koplampen is het vaak moeilijk om oogcontact te maken, maar vergewis je er zeker van dat de autobestuurder is gestopt vooraleer je oversteekt. Voorrang hebben wil niet noodzakelijk zeggen dat je zomaar blind moet oversteken.

3. Gebruik de oversteekplaatsen voor voetgangers

Ondanks het feit dat er zich soms ongevallen op voordoen, blijven ze de meest veilige plekken om over te steken. De wegcode stelt dat je ze moet gebruiken als er zich eentje 30 meter in de buurt bevindt.

3 tips voor automobilisten

1. Vertraag in de buurt van oversteekplaatsen

In november begint er een periode op onze wegen waarbij we extra alert moeten zijn. Pas je gedrag aan, zeker door te vertragen in de buurt van oversteekplaatsen voor voetgangers. Een autobestuurder moet in staat zijn te stoppen voor elke oversteekplaats, zelfs als een voetganger zich erop waagt zonder te kijken.

2. Kijk nog eens extra goed

Een voetganger kan achter een andere schuilgaan. Als je stopt om een voetganger over te laten, kijk nog eens extra vooraleer je terug vertrekt dat er geen andere voetganger vlak achter hem volgt.

3. Steek niet voorbij op een oversteekplaats voor voetgangers

Het is niet alleen verboden, maar ook gevaarlijk.

 

www.vias.be

 

Lees meer

Onze tips tegen een laagstaande zon.

Vorig artikelWat als je vlucht vertraging heeft? 7 vragen & antwoorden!
Volgend artikelDubbel zoveel pick-ups verkocht in België