zichtbaarheid

Met de herfst worden de dagen merkbaar korter. Dat betekent opnieuw goed opletten in het verkeer. Zo vergroot je als voetganger of fietser jouw zichtbaarheid!

Met de overschakeling op het winteruur wordt het ’s avonds vroeg donker. Dat betekent goed opletten in het verkeer, om te zien en gezien te worden. Zichtbaarheid is van levensbelang!

 

Zichtbaarheid als voetganger

Een voetganger met donkere kleding is maar op 20 meter zichtbaar voor een chauffeur. Als voetganger moet je je daar heel goed van bewust zijn, zeker wanneer je oversteekt in het donker of op de rijbaan stapt. Een chauffeur die 50 km/u rijdt en plots een donker geklede voetganger opmerkt, kan onmogelijk nog op tijd stoppen, want hij heeft 26 meter nodig om zijn auto tot stilstand te brengen (in ideale omstandigheden op een droog wegdek). Draag je lichtkleurige kleding in het donker, dan ben je zichtbaar vanop 50 meter. Wie reflecterende kleding draagt, is in het donker al zichtbaar op 150 meter! Dat maakt een heel groot verschil. Een auto die 120 km/u rijdt, kan dan zelfs nog tijdig stoppen als het nodig is (102 meter nodig om tot stilstand te komen).

Zichtbaarheid als fietser

Goede verlichting is van levensbelang. Zet je verlichting altijd tijdig aan, ook als het nog niet helemaal donker of licht is. Zo merk je andere weggebruikers of obstakels beter op en zien anderen jou ook op tijd aankomen. Controleer regelmatig of je verlichting nog werkt. Van je achterlicht heb je zelf niet altijd meteen door dat het stuk is.

 

Bron: veiligverkeer.be

Vorig artikelKen je voertuig: autoverlichting
Volgend artikelVolkswagen lanceert nieuwe T-Cross