Parijs

De Boulevard Périphérique is de kleine ring rond Parijs. Lees hier waar de knelpunten zijn en welke alternatieven je kunt overwegen.

Beschrijving

Heel wat toeristen moeten langs de Franse hoofdstad op weg naar het zonnige zuiden of de besneeuwde Alpen. Er zijn in totaal drie ‘ringen’ rond Parijs. De binnenste en kleinste ring heet de Boulevard Périphérique en omsluit het oude centrum van de stad. De BP (zoals hij vaak wordt aangeduid) bakent meteen ook de milieuzone van Parijs af. Op de boulevard heb je geen vignet nodig, wel als je van hieruit naar het centrum rijdt.

Verkeerssituatie

Als je buiten de spitsuren over de BP rijdt, geraak je in 20 tot 30 minuten van noord naar zuid of omgekeerd. Je rijdt het best op de tweede rijstrook van rechts en niet op de uiterst rechtse rijstrook, want het verkeer dat de BP komt opgereden, heeft voorrang. Let wel: de BP heeft de allure van een snelweg, maar is het niet. De maximumsnelheid bedraagt 70 km/u en er staan heel wat flitspalen. De doordeweekse spits kan heftig zijn in Parijs. Het is dan ook slim om de BP te mijden tussen 7u en 10u en tussen 15u30 en 21u. In de zomervakantie omzeil je de hoofdstad het best van 9u tot 15u.

Route naar het zuiden

Komende van de A1 (Rijsel-Parijs) volg je een paar kilometer voorbij de tunnels van de luchthaven Charles de Gaulle (op de verkeerswisselaar Garonor) rechts de richting ‘Paris-Est’ en ‘Paris-Sud’. Je rijdt van de A1 naar de A3-autosnelweg.

Op het knooppunt met de A86 blijf je de A3 volgen richting ‘Paris-Sud’. Zo rijd je naar de Boulevard Périphérique. Aan de oprit van de Porte de Bagnolet ga je naar de linkerrijstrook om gemakkelijk op de Périphérique te geraken.

Je rijdt tot de uitrit van de Porte d´Italie en volgt nog even de BP tot je iets verder richting A6 (Lyon) kunt afslaan naar de A6b. Mocht je de uitrit van de Porte d’Italie missen, dan kun je ook de volgende uitrit aan de Porte de Gentilly gebruiken en de A6a volgen. Zowel de A6b als de A6a brengt je in de juiste richting.

Een tiental kilometer verder kun je kiezen: richting Lyon (A6) voor wie naar de Azuurkust gaat of richting Nantes-Bordeaux (A10/A11) voor wie naar de Atlantische kust moet.

Route terug naar België

Vanuit het zuiden kom je in Parijs via de autosnelweg A6 (Lyon) of A10/A11 (le Mans, Orléans, Poitiers). Blijf ‘Paris-Est’ volgen en dan kom je op de Boulevard Périphérique aan de Porte d´Italie. Blijf de BP in de richting van ‘Paris-Est’ volgen tot de uitrit Porte de Bagnolet en dan verder richting A1. Blijf nu Lille volgen.

Alternatieven

Er zijn ook alternatieven voor de Boulevard Périphérique, zoals de A86, de Francilienne en de grand contournement de Paris. Meer info vind je hier.

 

Péagetip

Wist je dat er goedkopere momenten zijn om naar Parijs te rijden? Op zondag en feestdagen die op maandag of dinsdag vallen, betaal je 25% minder op de A1 tussen 14u30 en 16u30 en tussen 20u30 en 23u30. Bedoeling van de maatregel is om het verkeer naar de hoofdstad te verdelen. Tussen 16u30 en 20u30 betaal je het tarif rouge en dat is 25% meer dan het normale tarief.

Vorig artikelZeeland: onze tips in en rond Zierikzee
Volgend artikelKnelpunten Frankrijk: Autoroute du Soleil A6-A7