Spijt dat de feesten en lichtfestivals voorbij zijn? Richt je blik dan op de hemel! Tijdens heldere nachten trakteert die je op een verbluffende massa sterren én met wat geluk zelfs het magische noorderlicht. Daarvoor hoef je in 2025 niet naar Scandinavië te reizen: trek naar een pikdonkere plaats in de buurlanden en geniet van dit bijzondere spektakel.
In 2025 piekt de zonneactiviteit; dat gebeurt één keer om de elf jaar. Daardoor wordt de kans groter dat je ook in zuidelijkere streken – buiten Scandinavië – poollicht kunt zien. Dat was de afgelopen herfst al een paar keer het geval, en ook de komende maanden blijft dit mogelijk. Cruciaal: een sterke zonneactiviteit (weergegeven als Kp-index), helder weer én weinig lichtvervuiling.
Waar is het donker genoeg? Dan trek je het best naar een van onze buurlanden. Wij zochten de beste plaatsen bij elkaar waar het poollicht al werd gespot en je adembenemende sterrenhemels bewondert.
Nederlandse en Duitse Waddeneilanden
Met hun noordelijke ligging en schaarse licht horen de Waddeneilanden bij de donkerste plaatsen van Nederland. Natuurgebied De Boschplaat op Terschelling is een topplek. De toeristische dienst organiseert geregeld dark sky-avondwandelingen en heeft ook dark sky-arrangementen. Ook Ameland en Schiermonnikoog baden in intense duisternis. Tips om het noorderlicht op de Waddeneilanden te zien én vast te leggen vind je hier.
Die Waddeneilanden lopen nog een heel stuk verder voor de kust van Duitsland. En daar mag Spiekeroog de titel ‘sterreneiland’ dragen. Hier koestert men de sterrenhemels en wordt verlichting tot een minimum beperkt. Zoek een hoge duin, zoals de Utkieker, en richt je blik naar boven.
Nationaal Park Lauwersmeer in Nederland
Op de grens van Friesland en Groningen is Nationaal Park Lauwersmeer niet alleen een vogelparadijs, maar ook een intens donkere streek. Er werden een paar ‘hemelplatformen’ ingericht, waar je dankzij een comfortabele hoofdsteun écht naar sterren of noorderlicht kunt liggen kijken. Handig: een downloadbare nachtkaart en tips om de duisternis te beleven. Samen met een gids kun je ook vollemaanwandelingen en donkere nachten-tochten maken.
Nationaal Park Eifel in Duitsland
Net over de grens met Duitsland is het Nationaal Park Eifel met z’n afwisseling van bossen en open landschappen populair bij wandelaars. Maar wist je dat het ook een opmerkelijk donkere plaats in dit stukje dichtbevolkte Duitsland is? Je kunt er de Melkweg met het blote oog zien en als sterrenpark beschermen ze dit gebied actief tegen lichtvervuiling. Om het je makkelijk te maken, werden tien plaatsen als ‘SternenBlick’ gemarkeerd; voor elk plek kun je een plannetje downloaden. Wie genoeg Duits begrijpt, kan mee op een nachtelijke wandeling met een sterrengids.
Natuurparken in Zuid-Engeland
Ook Zuid-Engeland weet nog wat duisternis is. Je vindt er maar liefst vijf ‘dark sky places’, die internationaal gecertificeerd zijn voor hun strijd tegen lichtvervuiling. De bekendste zijn Exmoor National Park, waar je zelfs een telescoop kunt huren. South Downs National Park houdt een jaarlijkse wedstrijd ‘astrofotografie’ en organiseert van 13 tot 23 februari een dark skies festival.
Frankrijk: Bretagne en Pyreneeën
Bretagne betovert op zich al met zijn wonderlijke rotskust, maar er zijn ook echt donkere plaatsen te vinden. Zo werd er in de herfst poollicht gezien in de kuststrook tussen Saint-Brieuc en Landéda in Noord-Bretagne. Als je in de buurt bent, stap ook eens het planetarium in Pleumeur-Bodou binnen.
Ook in de bergen maak je kans om het noorderlicht en ongelooflijke heldere sterrenhemels te aanschouwen. Een uitstekende plek is Pic de Midi, ‘het balkon van de Franse Pyreneeën’, waar je – niet toevallig – ook een planetarium en observatorium vindt.
TIP Met een VAB-reisverzekering ga je zorgeloos op ontdekking!
Lees ook
De 10 mooiste natuurwonderen in Europa
Zo maak je de mooiste natuurfoto’s
Quiz: Onderscheid België van de exotische bestemmingen