Thuin

Hangende tuinen, een filmische abdij, een nostalgisch schipperskwartier… Voeg daarbij een eigen microklimaat en je krijgt een plek die zweemt naar de Provence. Welkom in Thuin!

  1. Neem afstand en bekijk Thuin vanuit de verte om de Provence-allures tot hun recht te laten komen. Doe even je ogen dicht, denk er in nood wat zon bij en voilà, voor je ligt de perfecte Provençaalse idylle!
  2. Hop, het belfort op, dat imponeert met zijn panorama’s en zijn felgekleurde lichtplan. Middeleeuws en tegelijkertijd een tikkeltje futuristisch. Dit is geen standaard belfort. Wie de vier uitzichten wil zien, moet vier verschillende trappen op. Maar het loont!
  3. Je moet het met eigen ogen zien om te geloven. Thuin pakt uit met tweehonderd terrastuinen, gevuld met weelderige wijnranken. Hét plaatje van de dag. Neem je tijd om langs de kasseisteegjes te slenteren, over de muurtjes te piepen en al dat hangende tuingeluk uitgebreid te bewonderen. In het lokale toerismekantoor kun je een fles inslaan van het lekkers dat hier groeit en bloeit.
  4. Ga ook even snuisteren in de schipperskwartier en probeer zoveel mogelijk schippersmemorabilia te spotten. Thuin mag dan wel niet meer de hoofdstad van de binnenvaart zijn, de sfeer van weleer hangt hier nog steeds. Ahoy, kapitein!
  5. De Abdij van Aulne bevindt zich op enkele kilometers van Thuin. Deze site links laten liggen zou doodzonde zijn. De schoonheid van de overwoekerde abdij staat immers niet in verhouding met haar bezoekersaantallen. En dat is alleen maar goed nieuws. Zalig ronddolen in je eentje dus.
  6. Pal tegenover die abdij logeer je voortreffelijk in het verrassend eigentijdse Auberge de l’Abbaye. Het bewijs dat ook kleine gehuchten origineel kunnen uitpakken. Sommige kamers kijken uit op de abdij en laten je toe om die imposante ruïnes ook bij zonsopgang en -ondergang te bewonderen.
  7. In en rond de abdij kun je goed eten en genieten van een lokaal gebrouwen biertje. Redenen genoeg om een nachtje te blijven logeren. Brasserie de l’Abbaye d’Aulne brouwt vijf traditionele abdijbieren van hoge gisting en in Les Caves de l’Abbaye d’Aulne, de eeuwenoude abdijkelders, krijg je stevige gerechten geserveerd.

Tip

Maak er een extra lang weekend van en combineer je bezoek aan Thuin met Bergen, Doornik of Namen!

Vorig artikelGetest: Audi Q8
Volgend artikelGemiddelde dieselrijder betaalt 448 euro meer per jaar