Reizen

De meeste landen verwelkomen graag toeristen, maar er zijn ook bestemmingen die je beter mijdt. Wat een valabel alternatief is, ontdek je hier.

Meest democratische land

Noord-Korea is geen vakantieparadijs. Het is praktisch onmogelijk om het land te bezoeken. Daarenboven heeft het land de eer om het minst democratische land ter wereld te zijn. Alternatieven zijn Japan, Taiwan of Zuid-Korea. Reis je liever naar het meest democratische land ter wereld, dan moet je naar Noorwegen.

Geen overbevolkte citytrips

Barcelona, Amsterdam en Venetië zijn zo druk geworden dat ze liever wat minder toeristen ontvangen. Er zijn genoeg andere mogelijkheden: ga voor een originele citytrip naar de Albanese hoofdstad Tirana; wandel door Berlijn, nog steeds één van de meest voordelige grootsteden van Europa; beleef het hele jaar de charmes van Lissabon of Sevilla of ontdek dichtbij Mechelen, Bergen of Luik.

Heropbouw na de storm

Het eiland Barbuda in de Caraïben is na de hevige herfststormen volledig verwoest en zal voor lange tijd niet meer toegankelijk zijn. Op het nabijgelegen eiland Antigua is tegen Pasen wel weer 70% van de toeristische infrastructuur hersteld, net zoals op de andere eilanden in het gebied.

Stilte graag

Macao, vroeger een Portugese kolonie en nu een regio met speciaal statuut in China, is het gebied met de hoogste bevolkingsdichtheid ter wereld: 20.065 inwoners per km². In Europa is Monaco met 15.322 inwoners per km² het drukst. Wil je naar een land met de absoluut laagste bevolkingsdichtheid om daar van de stilte te genieten, dan moet je naar Australië, Mongolië of Namibië (3 inwoners per km²). In Europa is IJsland het minst bevolkte land (3,6 inwoners per km²).

Vredig gebied

Naar oorlogsgebied reizen is uiteraard niet aan te raden. Er zijn twee landen waar oorlog zo goed als uitgesloten is: Costa Rica in Midden-Amerika en Mauritius in de Indische Oceaan hebben helemaal geen leger.

Veiligste landen

Ondanks de wondermooie stranden en natuurgebieden zijn Honduras, Venezuela en Belize de gevaarlijkste landen ter wereld, omdat ze het hoogste aantal moorden kennen. De veiligste landen ter wereld liggen allemaal in West-, Noord- en Zuid-Europa. Maar ook Japan, Singapore en Brunei zijn bijzonder veilig. San Marino, Liechtenstein, Andorra, Luxemburg en IJsland zijn de veiligste landen ter wereld.

Vrouwvriendelijke bestemmingen

Alleenreizende vrouwen krijgen geen visum voor Saudi-Arabië, maar niet alleen in Arabische landen zijn vrouwen benadeeld. Voor alleenreizende vrouwen zijn ook India, Pakistan, Brazilië en een resem Afrikaanse landen bestemmingen waar beperkte rechten en geweld voor onveiligheid zorgen niet zo vanzelfsprekend. Vrouwen hebben de meeste rechten en de gelijkheid tussen mannen en vrouwen is het hoogst in de Scandinavische landen, maar ook in Ierland en Slovenië. Vrouwonvriendelijke landen zijn vaak ook geen bestemmingen voor homoseksuele personen, maar zij mijden beter ook Rusland, Jamaica en Egypte. De landen met de beste rechten voor gays zijn de Benelux, de Scandinavische landen, Groot-Brittannië, Frankrijk, Canada, Ierland en Spanje.

Gezonde lucht

Volgens de Wereldgezondheidorganisatie (WHO) is de stad Zabol in Iran de plek met de meest vervuilde lucht ter wereld. Gelukkig is de kans klein dat je in deze industriestad terechtkomt, maar New Delhi presteert niet veel beter en is daardoor de meest vervuilde hoofdstad ter wereld. In Europa is Skopje in Macedonië de hoofdstad met de meest vervuilde lucht. Het zal niemand verbazen dat je voor de zuiverste lucht naar Australië, Nieuw-Zeeland of Scandinavië moet. Ook Ierland, Canada, Spanje en Portugal presteren zeer goed. Stockholm is wereldwijd de hoofdstad met de zuiverste lucht.

Uit respect voor de natuur

Sommige natuurgebieden zijn zo broos dat zelfs minimale vormen van toerisme rampzalig zijn, dus daar reis je beter niet heen. De overheid van Ecuador heeft daarom beperkingen ingevoerd voor reizen naar de unieke Galapagoseilanden en Peru heeft het aantal bezoekers voor Machu Picchu beperkt. Voor een beklimming van de Mount Everest moet je tegenwoordig een kost van ongeveer 35.000 euro betalen, maar ook dat is niet voldoende om de tonnen afval op te ruimen die jaarlijks door klimmers achtergelaten wordt. Gelukkig hebben Ecuador, Peru en Nepal nog veel meer te bieden.

Tip

Reisinspiratie vind je volop op het Vakantiesalon van Antwerpen, van 25 tot 28 januari in Antwerp Expo.

Wil je er snel bij zijn, lees dan onze tips rond vroegboeken.