Feesten

Een glas champagne en vuurwerk kijken? In veel andere landen gaat het er op oudejaarsnacht gekker aan toe. ’s Werelds meest bizarre eindejaarstradities op een rij.

Brazilië

Dé place to be om het nieuwe jaar in te luiden is voor Brazilianen Copacabana Beach in Rio de Janeiro. Een paar miljoen feestvierders stromen er samen op het strand om te genieten van muziek, dans en vuurwerk. Dresscode: wit. Want die kleur brengt geluk. Eronder trek je een nieuw setje ondergoed aan, waarbij je zorgvuldig kiest: groen voor gezondheid, geel voor rijkdom of rood voor passie.

 

Denemarken

In Denemarken sneuvelt er wel eens wat servieswerk op 31 december. Je gooit het voor of tegen het huis van je buren. Hoe meer scherven je op je deurmat vindt, hoe meer geluk het nieuwe jaar zal brengen. Sommige Denen gaan ook op een stoel staan om klokslag twaalf uur het nieuwe jaar in te springen.

 

Ecuador

In de aanloop naar nieuwjaar worden in Ecuador levensgrote poppen verbrand om de negatieve energie van het voorbije jaar te verdrijven. De in de meeste gevallen mannelijke pop sterft in het vuur, waardoor een weduwe achterblijft. Mannen hullen zich daarop in zwarte vrouwenkleren en gaan hysterisch huilend de straat op.

 

Estland

Vind je de feestdissen copieus? In Estland eet men maar liefst zeven, negen of zelfs twaalf maaltijden! Dat zorgt ervoor dat je in het nieuwe jaar niets tekort zal komen. Hoe hoger het geluksgetal, hoe zekerder je mag zijn.

 

Finland

Wat brengt het nieuwe jaar? Op oudejaarsavond wordt er in Finland tin gesmolten en vervolgens in een emmer koud water of in de sneeuw gegoten. De vorm die het tin aanneemt, bevat jouw voorspelling voor het komende jaar. Barst het tin, dan wordt het geen goed jaar voor je.

 

Schotland

In Schotland ziet men ‘Hogmanay’ veel grootser dan kerst. De feestelijkheden starten op oudejaarsavond en duren tot 2 januari. Belangrijk is de eerste persoon die je huis betreedt na middernacht – idealiter een grote, donkerharige man, mét een geschenk. Deze traditie, die ‘first-footing’ wordt genoemd, moet de bewoners geluk brengen.

 

Spanje

Wanneer de klok op het Puerta del Sol plein in Madrid het nieuwe jaar inluidt, is het in Spanje traditie om bij elke klokslag één druif naar binnen te werken. Dit zou twaalf maanden lang geluk brengen. De traditie ontstond in het begin van de twintigste eeuw, toen Spanje een erg goede druivenoogst had.

 

Meer tradities

– In China (waar nieuwjaar later plaatsvindt) lossen ze nog snel hun schulden af, maken het huis schoon en gaan nieuwe kleren kopen.

– In Japan slurpt men een kop sobanoedels met nieuwjaar, die symbool staan voor een soepele overgang van oud naar nieuw en een lang leven.

– In Griekenland gaan de kinderen van deur tot deur en zingen liedjes over Agios Vasílis. ‘s Nachts brengt deze kindervriend pakjes.

– In Venetië komen duizenden mensen samen op het San Marcoplein om het jaar al kussend in te zetten.

Vorig artikelVerdubbel jouw vakantie!
Volgend artikelMis deze blikvangers op het Autosalon niet!