Design spotten in Oostenrijk

Dat je in Oostenrijk ook terechtkunt voor een portie design en moderne architectuur is een goed bewaard geheim. Voortrekkers zijn deelstaat Vorarlberg en meer bepaald het Bregenzerwald. De regio combineert oude ambachten met eigentijdse bouwkunde op een unieke manier.

Unieke bushaltes

Samen met de inwoners van het dorpje Krumbach werd beslist om hier zeven sterke staaltjes bouwkunde neer te poten, zeven bushaltes ontworpen door internationale architecten. Het busvervoer is in deze streek van Oostenrijk namelijk van groot belang en dan ook zeer goed georganiseerd. Het design voor dit project ‘BUS: STOP’ moest voldoen aan twee vereisten: je moet er kunnen schuilen voor de regen en de buschauffeur dient van ver te kunnen zien dat er iemand staat te wachten. Daaraan voldoen ze allemaal, behalve de Japanse inzending. Maar dat design is zo eigenwijs en heerlijk tegendraads dat het de selectie toch haalde.

Ook België is stijlvol vertegenwoordigd door bouwheren De Vylder, Vinck, Taillieu met een bushalte die een gestileerde, besneeuwde berg symboliseert.

Eén van onze favorieten is de houten ‘Camera Obscura’ van Chinezen Wan Shu en Lu Wenyu, waarbij de focus ligt op het doorzicht naar het achterliggende landschap. Hier de bus nemen, doet een mens glimlachen, zoveel is zeker!

Uitkijken op venen

Een typisch verschijnsel rond Krumbach zijn venen, of Moore in het Duits, een compleet onafhankelijk ecosysteem met unieke kruiden, bessen en bomen. Het vereist soms een geoefend oog om ze op te merken, maar een uitgestippelde wandeling laat je kennismaken met dit fenomeen. Vanuit het Moorraum van bouwheer Bernardo Bader, kijk je uit op een 17.000 jaar oude biotoop, genaamd Salgenreute.

De boerderij die van plek veranderde

Door een zeldzame combinatie van dikke pakken sneeuw in de winter, hevige regenval in het voorjaar en een bijzondere geologische samenstelling van de bodem is in 1999 een volledige bergwand beginnen schuiven. Zo’n twee vierkante kilometer ging gedurende 150 dagen op wandel. Weiden, wegen, bossen en zeventien gebouwen stonden na die tijd een pak lager op de berg. We volgen de Georunde Rindberg, een wandeling van een uur, en ervaren het zelf. Op de plaats waar een boerderij oorspronkelijk stond, werd een eenvoudig houten skelet gebouwd. En de boerderij? Die tref je tientallen meters lager.

Niet je typische kerk

Op de weilanden tussen boerderijen zie je regelmatig een houten kerkje opduiken. Het bouwen van zo’n kerkje of kapel gebeurt altijd op vraag van de boeren uit de buurt. Ze worden intensief gebruikt, zeker in hoger gelegen gebieden waar de boeren soms maanden verblijven met hun koeien. Zo moeten ze niet altijd naar een kerk in het dal om hun geloof te belijden.

Dé plek voor vakmanschap en design

In Andelsbuch valt het grote, strakke, zwarte gebouw van Werkraum meteen op. Ze noemen zich de sterkhouder van lokaal vakmanschap, maar dan in een hypermodern jasje. Aan de ene kant kun je wisselende tentoonstellingen bezoeken, de andere zijde fungeert als restaurant en museumwinkel. Werkraum werd in 2013 opgericht om vaklieden uit de streek samen te brengen in één orgaan. Er zijn nu negentig leden, gaande van schrijnwerkers, mensen uit de bouwsector, ontwerpers van kleding, schoenen, enzovoort. Samen staan ze sterker en tillen ze elkaar naar een hoger niveau. Elke drie jaar organiseert Werkraum een designwedstrijd die internationale ontwerpers aantrekt en zo het oubollige imago van Oostenrijk probeert af te schudden.

Vorig artikelZo blijf je uit de dode hoek!
Volgend artikelWat betekent het nu weer?