mooiste wandelroutes Europa

Wie graag wandelt, stopt zijn stapschoenen bovenaan in de valies. VAB-Magazine selecteerde de allermooiste wandelroutes in Europa. Van het koele noorden tot het warme zuiden, laat je leiden langs adembenemende bergpaden, glooiende valleien en wilde kustlijnen.

1. Beara Way (Ierland)

Het schiereiland Beara is een landstrook van 48 km aan de zuidwestkust van Ierland. De dramatische landschappen, kliffen en prachtige valleien vormen het decor voor een onvergetelijke wandelreis. Hier loopt de Beara Way, met zijn 152 kilometer één van Ierlands mooiste wandelroutes. Je stapt door ruige berg- en kustgebieden en passeert enkele pittoreske vissersdorpjes. Er zijn 15 verschillende parcours, geschikt voor verschillende wandelniveaus. De paden die je bewandelt zijn af en toe een beetje avontuurlijk. Neem dus stevig schoeisel mee. De bewegwijzering is uitstekend.

Meer info

2. Alta Via Numero Uno (Italië)

De Dolomieten behoren tot de mooiste natuurgebieden van Europa. In dit gebergte vind je de Alta Via’s of huttentochten met verschillende moeilijkheidsgraad. De bekendste is de Alta Via Numero Uno, in de oostelijke Dolomieten. In ongeveer 13 dagen leg je de 150 kilometer tussen de Pragser Wildsee (Lago di Braies) en Belluno af. Het is een gevarieerde tocht door wouden en over bergweiden. Je wandelt over smalle paden die goed gemarkeerd zijn. Onderweg geniet je van het uitzicht op de indrukwekkende rotspartijen en imposante bergwanden en logeer je in gezellige berghutten. Alleen voor wandelaars met een goede conditie.

Meer info

3. Muur van Hadrianus (Engeland)

Tijdens deze meerdaagse tocht wandel je langs de vroegere grens van het Romeinse Rijk. De muur werd door keizer Hadrianus gebouwd rond 120 na Christus. De route is 135 kilometer lang en verbindt de oost- met de westkust van Engeland. Je stapt door typische Engelse landschappen, met groene heuvels, weilanden en stapelmuurtjes. En natuurlijk word je onderweg getrakteerd op unieke historische bouwwerken, waarvan velen Unesco Werelderfgoed zijn. Omdat er weinig hoogteverschillen zijn, is deze tocht geschikt voor gezinnen en beginnende wandelaars. Je kan de route in ongeveer 6 dagen lopen.

Meer info

4. Warmebronnenweg (IJsland)

IJsland is een walhalla voor sportieve wandelaars. Neem nu de Laugavegur-trekking, volgens Lonely Planet één van de drie mooiste wandelingen ter wereld. Je stapt door een surrealistisch landschap langs indrukwekkende watervallen, adembenemende gletsjers, vulkaankraters en dampende warmwaterbronnen. Tijdens deze 55 kilometer lange trektocht daal je van het binnenland van IJsland af naar de idyllische zuidelijke kust. Een goede uitrusting is onontbeerlijk, een uitstekende conditie en zin voor avontuur zorgen voor de rest. Deze tocht kan je in 4 à 5 dagen hiken. De route is open van half juli tot september. Onderweg slaap je op campings of in een van de zeven berghutten. Reserveer tijdig je plaatsje!

Meer info

5. Langs levada’s op Madeira

Madeira is met zijn zachte klimaat, weelderige natuur en mysterieuze laurierbossen een idyllische wandelbestemming. Grote hoogteverschillen zijn er niet, waardoor de meeste paden vlot te bewandelen zijn. Af en toe passeer je wel een steile afgrond, goed voor een portie adrenaline! Vooral de paden langs levada’s zijn indrukwekkend. Als je deze oude irrigatiekanalen volgt, kom je op de mooiste plekjes van het bloemeneiland, aan watervalletjes en glasheldere meertjes. In totaal zijn er zo’n 1400 km begaanbare wandelpaden langs levada’s. De drukste is in Rabacal, naar de Risco-waterval. Er is echter ook een veel rustigere wandeling, naar Ribeira Grande. Wie iets meer avontuur zoekt, kan de 10 km lange bergwandeling maken van Pico do Areeiro naar Pico Ruivo, met zijn 1.862 meter de hoogste berg op het eiland.

Meer info

6. Cinque Terre (Italië)

De Cinque Terre zijn vijf schilderachtige dorpen aan de Ligurische kust. Ze plakken tegen de steile rotswanden en contrasteren fel met de azuurblauwe zee. Je wandelt op smalle wegjes tussen landbouwterrassen en wijnranken met steeds weer een adembenemend uitzicht op de Middellandse Zee. Cinque Terre staat dan ook terecht op de Unesco Werelderfgoedlijst, met dank aan zijn spectaculaire ligging, zuiderse charme en mooie natuur. De Sentiero Azzurro (blauwe pad) verbindt Montorosso al Mar met Rio Maggiore. Een andere bekende route is Sentiero Numero Uno, tussen Portovenere en Levanto. Een wandelpas is verplicht.

Meer info

7. De GR20, de mooiste huttentocht van Europa (Corsica)

De GR20 is wellicht de bekendste langeafstandsroute in Europa. Ze doorkruist het eiland diagonaal van noordwest naar zuidoost, dwars door het ruwe binnenland. Terecht door Lonely Planet uitgeroepen tot mooiste wandelroute ter wereld. De GR20 is een pittige tocht voor sportievelingen. Je moet forse hoogteverschillen overbruggen en af en toe gaat het pad over smalle richels. Je hebt ongeveer twee weken nodig om de volledige route (180 km) af te leggen. Aan het einde wachten heerlijke stranden. Eén ding zal je nooit vergeten: de adembenemende uitzichten en de eindeloze natuur. Een goede uitrusting is een evidentie. Het pad is goed bewegwijzerd met rood-wit markeringen.

Meer info

8. Lycian Way (Turkije)

De ‘Lycian Way’ is Turkijes eerste langeafstandspad, geopend in 1999 en 500 kilometer lang. Je vertrekt in Ölüdeniz (nabij Fethiye) om aan te komen in Antalya. Je volgt de prachtige kustlijn en wandelt soms het bergachtige binnenland in. Tweemaal overwin je hierbij hoogtes van 1700 meter. Onderweg passeer je oude Lycische ruïnes. De lente is het beste seizoen. Je snuift dan de geur van wilde kruiden op en wandelt tussen wilde lelies, tulpen, irissen, anemonen en orchideeën. Zorg voor stevige bergschoenen en voldoende water. De trails lopen over smalle geitenpaden met stenen en de hitte maakt het extra zwaar. De route is dan ook alleen geschikt voor mensen met een uitstekende conditie. Het pad is bewegwijzerd met een rood-wit markering.

Meer info

Vorig artikelZijn last minutes goedkoper dan first minutes?
Volgend artikelDe geschiedenis van Jaguar