Natuurwonderen

Denk je bij het woord ‘natuurwonderen’ aan namen als Yellowstone, Great Barrier Reef en Deadvlei? Om een natuurwonder te aanschouwen, hoef je echt niet naar de andere kant van de wereld. Ook in Europa hebben we enkele buitenaards mooie plekken. Deze tien staan op ons verlanglijstje!

1. Vatnajökull-ijsgrotten

Vatnajökull National Park, IJsland

Verstopt in Europa’s grootste gletsjer tref je dit wondermooie spektakel. Nee, de felblauwe kleur is niet gefotoshopt. Dit bijzondere stilleven ontstaat door smeltwater dat wordt samengeperst. Hoewel ‘stilleven’ niet helemaal het juiste woord is, want de grotten veranderen en verschuiven met de beweging van de gletsjer. Het is dan ook absoluut aangeraden om enkel met een gids dit ‘Frozen’-decor te verkennen.

2. Roze Zoutmeer van Camargue

Aigues-Mortes, Frankrijk

Van blauw naar roze! Het zoutmeer aan de westkant van de Camargue is niet alleen ontzettend mooi, het is ook één van de belangrijkste zoutwinningsgebieden in Europa. Toepasselijk wonen in het gebied ook tienduizenden flamingo’s, waardoor het landschap extra roze kleurt. Je kan deze bijzondere site bezoeken per treintje, of voor wie het liever wat sportiever wil, per mountainbike of te voet.

 

3. Giant’s Causeway

Bushmills, Noord-Ierland

Veertigduizend basaltzuilen vormen het pad van de reus, aan de noordkust van Noord-Ierland. De hexagonale pilaren lijken wel trappen die de zee ingaan. Het natuurwonder zou ontstaan zijn bij een vulkaanuitbarsting 60 miljoen jaar geleden. In het bezoekerscentrum ontdek je de legende van reus Finn en zijn Schotse evenknie.

 

4. Blauwe Grot

Capri, Italië

Met een roeibootje vaar je een amper één meter hoog gat door. Er wordt zelfs gevraagd om te gaan liggen, zodat het bootje en zijn vier passagiers zich zonder kleerscheuren door de nauwe opening kan murwen. Vervolgens krijg je vijf minuten om dit natuurlijke lichtspektakel in je op te nemen. Het water in de Grotta Azzurra krijgt zijn kleur door de weerkaatsing van het zonlicht in de grot.

5. Las Médulas

Carucedo/León, Spanje

Dit unieke landschap met zijn grillige rotsformaties en okerkleurige pieken was ooit de grootste open mijn in het Romeinse rijk. De Romeinen bliezen het gebergte op om zo’n twee miljoen kilo aan goud te winnen. Las Médulas is dus in theorie geen natuurverschijnsel, maar werd gevormd door de mens. Loop zeker het bezoekerscentrum binnen om je daguitstap te plannen.

 

6. Plitvice-meren

Kroatië

Zestien benoemde en verschillende kleinere meren die via tal van watervallen in elkaar overlopen, maken samen het Nationaal Park Plitvice – misschien wel het mooiste natuurpark in Europa. Vlonderpaden kronkelen zich langs en over het smaragdgroene water. Zoek op voorhand uit wat je graag wilt zien, want er zijn verschillende toers mogelijk. Ook een kawee is geen overbodige luxe.

7. Pamukkale

Turkije

Pamukkale, ofwel het ‘Kasteel van Katoen’, is een magnifiek natuurwonder waarbij warm bronwater, wit van kleur door kalk, via verschillende bekkens naar beneden stroomt. Vanop een afstand lijkt het wel een bevroren waterval. Vroeger mocht je in deze droomwitte terrassen baden, wat een weldadig effect op je huid zou hebben. Sinds enkele jaren mag dit enkel nog in de daarvoor geselecteerde baden.

 

8. Devetáshka-grot

Lovech, Bulgarije

Via grote openingen in het plafond dringt zonlicht deze gigantische karstgrot binnen om zo de centrale hal prachtig uit te lichten. Binnen bewonder je stalactieten en stalagmieten, beekjes, bogen en koepels. Studies tonen aan dat de Devetáshka-grot in bijna elk historisch tijdperk bewoond werd, vanaf de vroege steentijd; nu vormt ze de thuisbasis voor zo’n dertigduizend vleermuizen.

9. Preikestolen

Sandnes/Rogaland, Noorwegen

Na een wandeling van zo’n vier uur en een hoogteverschil van 500 meter bereik je ’De Preekstoel’. Wow-ervaring gegarandeerd! Het plateau waar je op staat, lijkt wel met een mes uitgesneden en biedt een fantastisch uitzicht over de fjord. De scheur ontstond vermoedelijk tienduizend jaar geleden toen de Lysefjord-gletsjer smolt. Personen met hoogtevrees kunnen de klif bewonderen vanaf een sightseeingboot.

 

10. Roze Granietkust

Bretagne, Frankrijk

Zie je die schildpad, spot je de heks? Aan de Côte de Granit Rose kan je je uren vermaken met het spotten van gekke vormen. Poederroze rotsen verpozen er nonchalant, in alle maten en vormen, met zachte welvingen, sommige vervaarlijk bungelend, andere mooi gestapeld. Ga aan het strand Perros-Guirec op zoek naar de hoed van Napoleon!

Natuurwonderen

Vorig artikelIs een fietsbel verplicht op elk type fiets?
Volgend artikel5 B&B’s in het Belgische groen