Atelier van Antonine

Voor een kunstzinnige overnachting moet je in het Atelier van Antonine in het Scheldeland zijn, het oude schildersatelier van kunstenares en hertogin Antonine de Mun.

Kunst uit het Atelier van Antonine

Met het Kasteel d’Ursel in Bornem in de rug rijden we via de smeedijzeren poort het lange pad op. Voor ons duikt een charmant gebouwtje op, het schildersatelier dat hertogin Antonine in 1878 liet optrekken in een uithoek van het park. De trap uit blauwsteen brengt ons in een prachtige leefruimte waarin hoge plafonds voor een ruimtegevoel zorgen en niveauverschillen voor een speels effect. De open, zwarte keuken mixt moeiteloos hippe cementtegels met koperen pannen. Boven de lange, eiken eettafel steelt een kristallen luster uit het kasteel openlijk de show. Even wanen we ons hertog en hertogin van d’Ursel.

Dat Antonine een voortreffelijke schilderes was, wordt al snel duidelijk door de vele portretten aan de saliegroene muren, waaronder dat van haar zus Alix, dat ze in 1867 maakte. Enkele treden hoger geeft het enorme raam in het salon uit op de beukenkathedraal. Ik weet al waar we deze avond zullen wegduiken met een glaasje Barolo en een Jane Austen-roman.

Boven de lange, eiken eettafel steelt een kristallen luster uit het kasteel openlijk de show.

 

Slaapkamers met een gezicht

Het Atelier van Antonine heeft 4 slaapkamers voor telkens 2 personen. Iedere kamer werd genoemd naar iemand die voor haar poseerde. Bovenaan de trap worden we opgewacht door Marie, de zus van Antonine, een kamer met een massief eiken vloer en heerlijk kingsize bed, zorgvuldig aangekleed met nog meer portretten en enkele 19de-eeuwse encyclopedieën. De badkamer met ligbad vormt de scheiding tussen deze en de volgende kamer: Léo. Het schattige raampje tussen de bedden gunt ons een blik op het kasteelpark.

In het souterrain bevinden zich de twee laatste kamers: Claire en Sabine. Beide werden stijlvol en met oog voor detail gerenoveerd. Zo werden de oude troggewelfjes in het plafond mooi bewaard. Claire en Sabine beschikken over een eigen badkamer, ingericht met matwitte, keramische tegels en een wastafel op een golvend eiken blad. Je bereikt deze twee kamers ook langs de buitenkant met een bakstenen trapje.

Aan het ontbijt geven de placemats ons een kijk in het dagelijkse leven van weleer in het kasteel en het atelier, aan de hand van tekeningen van Antonine. Wij zijn alvast helemaal opgeladen om haar toenmalige thuisomgeving te ontdekken: het Stiltegebied van Bornem!

Het schattige raampje tussen de bedden gunt ons een blik op het kasteelpark.

 

Praktisch Atelier van Antonine

Adres

Koningin Astridlaan 200, Hingene (Bornem)

Prijzen

Op vrijdagavond en zaterdagavond bedraagt de prijs € 400 per nacht, op alle andere avonden € 275 per nacht.

Website

Klik hier voor de website van Atelier van Antonine.

Leuk in de omgeving

Het Stiltegebied van Bornem

Vlaanderen heeft 14 stiltegebieden en één daarvan ligt in Bornem. Het gebied met een oppervlakte van 14 km² situeert zich van Branst tot Wintam. Hier hoor je alleen natuurgeluiden. Geen auto’s, fabrieken of vliegtuigen. Wij volgen de stiltewanding in Hingene van 6 km langs de Schelde en het Kasteel d’Ursel. Rust!

 

Biestro H-eat

Eten en drinken met een twist. De menukaart van Biestro H-eat bevat heel wat vlees- en visgerechten, aangevuld met wat het seizoen en de markt te bieden hebben. Momenteel bieden ze take-away aan op woensdag-, vrijdag- en zaterdagavond, alsook levering aan huis (enkel in groot-Bornem) op vrijdag- en zaterdagavond. Iedere week stelt de ‘biestro’ een nieuw menu samen. Hun plekje in de Bib Gourmand is zeker en vast verdiend!

 

Previous articleElektrische motoren breken nog niet door
Next articleIs een fietsbel verplicht op elk type fiets?