Costa de la Luz

Waar beter de donkere dagen wegspoelen dan aan de Costa de la Luz? Weg van het massatoerisme en in het spoor van de Moren. Uitwaaien aan kust van Andalusië!

1. Jerez de la Frontera

Hoofdstad van de sherry, waar je zeker één of meerdere bodega’s moet bezoeken. Jerez is ook beroemd als bakermat van de flamenco en voor de dressuurshows in de Andalusische School voor Paardrijkunst.

2. Via Ruta de los Pueblos Blancos het authentieke Andalusië ontdekken

De route leidt je langs een twintigtal kleine witte dorpjes van de Costa de la Luz, vaak strategisch gelegen op een heuvel. De huisjes zijn witgekalkt en liggen langs hellende kronkelstraatjes. Alle dorpjes hebben hun eigen charme, maar de Moorse invloed hebben ze allemaal gemeen.

3. Tarifa

De meest zuidelijke stad van Spanje en een druk bezochte ferryhaven voor de overtocht naar Tanger. Op een halfuurtje ben je in Marokko. Tarifa heeft een gezellig historisch centrum. Wereldhoofdstad van de surfers, maar je kunt er ook vogels spotten of op het strand liggen.

4. Playa de Bolonia

De Costa de la Luz is één van de meest ongerepte kuststreken van Spanje, gespaard van hoogbouw. Zo’n twintig kilometer van Tarifa vind je de Playa de Bolonia, een paradijselijk wit zandstrand vlakbij de resten van de Romeinse stad van Baelo Claudia.

5. Cádiz

Eén van de oudste steden van Europa. Cádiz ligt op een landtong en wordt aan drie zijden door water omgeven. Je kunt er wandelen langs de kades, verdwalen in de smalle straatjes en vooral de prachtige, neoclassiscistische kathedraal bezoeken.

6. Natuurparken

Het moerassige Doñana aan de monding van de Guadalquivir is het grootste natuurgebied in de regio. Duizenden trekvogels overwinteren hier, maar in dit moerassig gebied leven ook herten, flamingo’s en heel wat andere diersoorten. Er lopen wandelingen langs de vijf bezoekerscentra. Wij bezochten het minder bekende natuurpark Los Alcornocales.

7. Via Ruta del Toro langs de Costa de la Luz

De route gaat van Jerez de la Frontera naar Tarifa en staat in het teken van de vechtstier. Je rijdt langs weilanden, grote finca’s en veefokkerijen. Onderweg kom je voorbij Medina-Sidonia waar je twee keer per week het domein van Alvaro Domecq kunt bezoeken. Heel wat dorpjes hebben frontera (grens) in de naam. Die lagen in de middeleeuwen op de gevaarlijke grens tussen de Arabische en christelijke wereld.

Tip

Lees hier ook onze tips voor de Costa del Sol!

Praktisch

Erheen Zowel Ryanair als Brussels Airlines bieden goedkope vluchten aan naar Málaga. Je kunt vertrekken vanuit Charleroi of Zaventem.

Ter plaatse VAB-Magazine maakte deze vliegreis met Eliza was here en verbleef in Molino El Mastral (Tarifa). Een huurauto is inbegrepen. Meer info: www.elizawashere.be

Beste reisperiode Je kunt heel het jaar door naar Andalusië. In de zomer kan het flink warm worden in de Costa de la Luz, maar dat wordt aangenaam verzacht door de constante westenwind. In voor- en najaar zal de temperatuur zelden onder de 20 °C zakken.

Goed verzekerd Reis zonder zorgen naar Andalusië met een VAB-Reisbijstand.

Vorig artikelIn Vervoering: Renault 4CV
Volgend artikelHoe werkt de schokdemper?