Rijtijd vanuit het Waasland meer dan verdubbeld

De verkeersdrukte komt op kruissnelheid en dat heeft een duidelijk impact op de files. Vooral vanuit het Waasland richting Antwerpen worden die erg lang.

VAB waarschuwde eerder dat oktober en november zeer druk zullen worden rond Antwerpen. De knip in de Leien laat zich pas echt goed voelen als het pendelverkeer op zijn normale niveau is. Nu ook de hogescholen zijn gestart, is dat normale niveau bijna gehaald. Vooral wie vanuit Oost-Vlaanderen en het Waasland richting Antwerpen rijdt, zag zijn reistijd sterk toenemen. Om de evolutie in kaart te brengen, heeft VAB aan een tiental autopendelaars die dagelijks richting Antwerpen rijden gevraagd om hun reistijd te registreren. Deze ‘roadguards’ houden sinds juli hun reistijden bij. Bijkomend wordt de evolutie van het aantal oproepen bij de VAB-Alarmcentrale tijdens de ochtendspits opgevolgd. Opmerkelijk is dat sinds deze week de reistijd en het aantal oproepen toegenomen zijn. VAB concludeert daaruit dat het aantal voertuigen op de weg duidelijk aangroeit.

Aantal auto’s vanuit het Waasland neemt toe

We zien dat voor wie ‘s ochtends uit Oost-Vlaanderen of het Waasland richting Antwerpen rijdt, de reistijd sinds deze week meer dan verdubbeld is in vergelijking met de vakantiemaand juli. Afgelopen dinsdagochtend was er een piek ten gevolge van incidenten en liep de reistijd voor enkele ‘roadguards’ op tot meer dan twee uur. Als we de cijfers van juli vergelijken met de eerste week van september, dan zien we dat een pendelaar er gemiddeld 67% langer over doet. Maken we dezelfde vergelijking met de derde week van september, dan noteren we een stijging van 116%. Op de VAB-Alarmcentrale vergelijken ze de statistieken van de ochtendspits sinds begin september. We noteren dat er een groei is van het aantal oproepen tijdens de ochtendspits met 30% op de drukste dag, dinsdag. VAB concludeert daaruit dat dit een indicatie (weersomstandigheden spelen momenteel nog een beperkte rol) is dat het aantal autopendelaars (voor werk en school) en gebruikers van bedrijfsvoertuigen sinds begin september is toegenomen.

Nu alternatieven testen

VAB verwacht de volgende weken nog een verdere toename van het verkeer, met een piek in oktober en november, omdat dan ook de universiteiten van start zijn gegaan en bijna iedereen terug is uit vakantie. Er zullen dagen zijn waarop het verkeer ten gevolge van incidenten vast zal lopen. VAB roept daarom iedereen op om nu reeds alle mogelijke alternatieven te testen voor wanneer de filedruk te sterk zou toenemen. We moeten niet enkel kijken naar de mogelijkheden van het openbaar vervoer, maar ook de aanschaf van een elektrische fiets of het gebruik van een P+R-parking in combinatie met de tram of fiets overwegen. Uit een onderzoek van stad Antwerpen bij 11.600 werknemers blijkt dat de elektrische fiets en het gebruik van P+R-parkings goede alternatieven kunnen zijn. Ook het openbaar vervoer heeft een mooi potentieel van 9%. Als je de inschatting van stad Antwerpen bekijkt, dan zie je dat 41% van de autopendelaars een mogelijk alternatief heeft.

Is spitsmijden de oplossing?

VAB heeft het idee van spitsmijden reeds eerder gelanceerd, omdat we als mobiliteitsclub ervan overtuigd zijn dat we alles uit de kast moeten halen om de verkeersdruk rond Antwerpen beheersbaar te houden. Uit de eerste resultaten van Olympus blijkt dat wie beloond wordt om de spits in Antwerpen te mijden het vaakst kiest voor de fiets als alternatief vervoermiddel (23% van de spitsmijdingen gebeurde door autopendelaars die voor de fiets kozen). VAB roept de autopendelaar die in Antwerpen werkt op om gebruik te maken van het programma spitsmijden dat nu met zes maanden verlengd is.

Vorig artikelCar Free Day: reporter Stijn gaat voor het eerst met de trein werken
Volgend artikelHoe ga je het snelst van het Waasland naar Antwerpen?