Land Rover Serie 3 Defender

Franks voorliefde voor zowel Groot-Brittannië als terreinwagens maakte van hem al snel de trotse eigenaar van deze Land Rover Serie 3. Meet Landy!

Anglofiel

“Ik ben een beetje een anglofiel. Groot-Brittannië heeft prachtige natuur en een rijke industriële geschiedenis. Ze hebben er nog respect voor hun erfgoed. Mijn Serie 3 was eigendom van een Britse familie die in Griekenland woonde. Het stuur staat rechts, waardoor je op onze Belgische wegen iets minder ziet wanneer je bijvoorbeeld wil inhalen. Maar zulke dingen neem ik er graag bij, want het maakt hem nog Britser.”

Naoorlogs product

“De Land Rover is gebouwd uit noodzaak. Na de Tweede Wereldoorlog geraakte Rover zijn luxewagens niet kwijt. Toen kwam iemand op het idee een voertuig te maken waarmee de boeren naar hun velden konden rijden. Het was de bedoeling om ze maar tijdelijk te verkopen, kwestie van de eerste jaren na de oorlog financieel te overbruggen. De geschiedenis heeft er echter anders over beslist. De ironie wil dat Land Rover het wel heeft overleefd en Rover zelf niet.”

De ‘Landy’ is een familiestuk geworden. Mijn dochter is erin getrouwd en de kleinkinderen zijn er zot op.

Aluminium in plaats van staal

“Koop je een oude Land Rover, dan check je maar beter of hij niet jarenlang in een kuststreek heeft gereden. Het chassis is heel roestgevoelig en het zoute zeeklimaat helpt daar niet bij. De carrosserie daarentegen roest niet, want die bestaat voornamelijk uit aluminium. Na de oorlog was al het staal nodig voor de wederopbouw en dus moesten de autoconstructeurs op zoek naar een ander materiaal. Door het overschot aan gevechtsvliegtuigen die veelal uit aluminium bestonden, was daar genoeg van voorhanden.”

Populair in de familie

“Ik hou hem in goede staat. Zodra ik iets hoor of zie, grijp ik meteen in. Zwaar terreinwerk doe ik er niet mee. Daarvoor is hij me te dierbaar. Daarenboven duurt het lang om hem weer proper te krijgen. (lacht) De Land Rover is een familiestuk geworden. Mijn dochter is erin getrouwd en de kleinkinderen zijn er zot op. Ze noemen hem de ‘Landy’.”

 

Leestip

Meer weten of de geschiedenis van dit Britse merk? Lees hier de historiek van Land Rover!

Vorig artikelTot rust komen in een Slow Cabin
Volgend artikelZo rijd en tank je met een auto op waterstof