hoge bi

Eric werd geboren met pedalen aan de voeten. Alles met twee wielen wil hij in zijn verzameling. Een hoge bi mag dan ook niet ontbreken. 

Hoge bicyclette

“Ik ben altijd wielrenner geweest. Als je wedstrijden rijdt, dan mag je geen bier drinken of frietjes eten, niet naar de meisjes kijken en niet uitgaan. Ik vulde mijn weinige vrije tijd dan maar in met het lezen van boeken over fietsen. Zo leerde ik veel over de geschiedenis van de fiets en kwam ik op het idee om zelf een verzameling aan te leggen die de evolutie van de fiets weerspiegelt. Daar hoort de hoge bi – de naam komt van ‘hoge bicyclette’ – natuurlijk bij. Mijn oudste exemplaar is van 1890. Veel mensen denken dat het de eerste fiets was, maar dat klopt niet. Er bestonden voor de hoge bi al andere modellen.”

Leren rijden

“Je moet eerst leren op- en afstappen, wat het moeilijkste is. Dat doe je het best onder begeleiding, zodat iemand je kan tegenhouden wanneer je dreigt om te vallen. Ook remmen geen sinecure. De fiets heeft wel een kleine rem, maar als je die volledig indrukt, dan ga je overkop. Om te remmen, moet je gedeeltelijk afstappen en met je voet het kleine achterwieltje afremmen. Eens je er goed mee kunt rijden, is het heerlijk. Door de hoge zit zie je veel meer. Ik kan zelfs bij de mensen over het muurtje kijken.” (lacht)

Ik heb eens de Ronde van Vlaanderen afgelegd met de hoge bi. Een vriend van me rijdt de volledige Tour de France op zo’n fiets.

Maatwerk

“Een hoge bi wordt op maat gemaakt, want je moet met je voeten aan de pedalen kunnen. Hoe langer je benen, hoe groter het wiel. Door dat grote wiel kun je heel snel gaan. Eén omwenteling met de pedalen brengt je al acht meter verder. Snelheden tot vijftig kilometer per uur zijn geen uitzondering. Vooral mannen reden ermee. De damesmode met grote rokken maakte het moeilijk voor vrouwen. Al bestonden er wel jurken met een ketting, zodat vrouwen hun rok omhoog konden trekken om op een hoge bi te fietsen.”

Ronde van Vlaanderen

“Er worden zelfs wereldkampioenschappen met de hoge bi georganiseerd. Ik heb al deelgenomen in Zweden en Rusland. Dan neem je natuurlijk geen eigen fiets mee, maar leen je een exemplaar. In 1995 ben ik wereldkampioen geworden, en ik heb eens de volledige Ronde van Vlaanderen afgelegd met de hoge bi, inclusief de Muur van Geraardsbergen. Al is dat nog niets vergeleken met een Tsjechische vriend van me. Hij rijdt de hele Tour de France met een hoge bi.”

Vorig artikelHet VAB-logo door de (bijna) eeuw heen
Volgend artikel8 tips om de pechstrook juist te gebruiken