Wapenstilstand 11 november Reizen

Wapenstilstand: 11 tips rond 11 november

Op zaterdag 11 november herdenken we de Wapenstilstand. Wij selecteerden 11 bijzondere events en expo’s over de Groote Oorlog van 1914-1918.

10/11/2017
Deel met je vrienden:
Facebook Twitter linkedin email

Ieper: foto’s uit 1917

In Ieper wordt de Wapenstilstand op 11 november uitgebreid herdacht met allerlei plechtigheden en een groots herdenkingsconcert in de kathedraal. In het Flanders Field Museum toont de Australische oorlogsfotograaf Frank Hurley het gruwelijke oorlogsjaar 1917.

Ieper: Last Post op 11 november om 11 uur

Op 11 november wordt de beklijvende Last Post in Ieper niet ‘s avonds gespeeld, maar om 11 uur. Ook in Deurne (Antwerpen) wordt het bekende trompetsignaal om de gesneuvelden te herdenken op 11 verschillende plaatsen om 11 uur gespeeld, onder meer aan kasteel Sterckshof, de luchthaven en verschillende begraafplaatsen.

Het oorlogslandschap van Passendale

Honderd jaar geleden vond de Slag bij Passendale plaats, die het landschap veranderde in een terrein van kraters, bunkers en modder. Een zware beproeving voor de soldaten, maar het had ook een impact op oorlogstactieken en logistiek. Dat ontdek je nog tot eind dit jaar op de tentoonstelling ‘Passendale, Lanschap in Oorlog’ in het Memorial Museum Passchendaele 1917.

Passendale: Black Watch – Schotten in Vlaanderen

Op 11 november 1914 hield het Schotse Black Watch-bataljon de Duitse troepen op afstand bij de Eerste Slag om Ieper. Die 103e verjaardag wordt samen met de Wapenstilstand van 1918 herdacht in en rond Passendale met verschillende plechtigheden en bloemenhuldes. Daarbij zijn de Franse, Engelse en Duitse ambassades en de West Yorkshire Police Band aanwezig. Er is ook een boekenbeurs met binnen- en buitenlandse standhouders.

Diksmuide: Vredesdag, theater & expo aan het IJzermonument

Aan het IJzermonument in Diksmuide wordt op 11 november een vredesdag gehouden. De bedevaart herdenkt frontsoldaten en oorlogsslachtoffers. Maar er zijn ook twee theaterwandelingen én een interactief toneelstuk voor kinderen (vooraf inschrijven!). In het museum zie je foto’s van Sam Vanoverschelde, die met zijn ‘Mystisch Landschap’ het spoor van zijn overgrootvader Joe English tijdens WO I volgde…

Veurne: food expo & fakkeltocht op Wapenstilstand

Hoe creatief sprongen gewone Belgen om met voedsel en schaarste tijdens de Groote Oorlog? Dat kom je te weten op de expo ‘Boter bij de Vis’, die nog tot 30 november in het Bakkerijmuseum in Veurne loopt. De stad herdenkt ook de Wapenstilstand op 11 november met een fakkeltocht door Beauvoorde. Daarna zorgen muzikanten in Vinkem voor een vertelconcert.

Heuvelland: Zero Hour

Zero Hour verwijst naar de Mijnenslag van 7 juni 1917 rond Mesen en Wijtschate, de zwaarste militaire ontploffing van WO I. De gemeente Heuvelland herdenkt dit met enkele tentoonstellingen, onder meer over opgegraven voorwerpen, over de samenwerking van Ierse divisies en over Nieuw-Zeelanders die kwamen meevechten. Je kunt ook een gratis film bekijken of themawandelingen maken.

Waregem: paarden, Amerikanen & drive-incinema

Welke rol speelden paarden tijdens de Groote Oorlog? En wat deden de Amerikanen precies? Dat kom je te weten in het nieuwe bezoekerscentrum HIPPO.WAR in Waregem, dat op 11 november de deuren opent in de tribune van de Gaverbeekhippodroom. Die avond kun je er in een tijdelijke drive-incinema de film ‘War Horse’ van Steven Spielberg bekijken.

Puurs: Vredesfeest voor kinderen in Fort Liezele

Ook in het Scheldeland wordt WO I herdacht. Enkele grote forten speelden toen een belangrijke rol. In Fort Liezele in Puurs vieren ze de Wapenstilstand met een kindvriendelijk Vredesfeest. Wat dacht je van animatie, een hindernissenparcours, een ritje met de legerjeep of een death ride? Ook foodtrucks, een fakkeltocht en optreden.

Genk: expo Vliegveld Asch

In 1917 richtten de Duitsers een groot vliegveld en een belangrijke schietschool op in As en Genk. Daarvoor bouwden ze verschillende vliegtuighangars en tijdelijke constructies. In de bibliotheek van Genk loopt hierover nog tot 19 november de expo ‘100 jaar Vliegveld Asch’.

Wandel of fiets door oorlogsgeschiedenis

In de Westhoek zijn heel wat bewegwijzerde wandel- en fietsroutes. Je vindt ze met een routebeschrijving in een brochure of download ze als pdf.

Het Scheldeland brengt vandaag nieuwe papieren brochures uit met 4 wandelroutes en 4 fietstochten in de omgeving van Aalst, Dendermonde, Liezele, Puurs en Bornem.

Deel met je vrienden:

@ Schrijf je in voor onze nieuwsbrief