COVID-19

Nu het coronavirus en de COVID 19-maatregelen ons land en vele andere in de ban houden krijgen we heel wat vragen over onze pech- en reisbijstand. We geven de antwoorden op de meest essentiële vragen.

Wereldwijd treffen landen maatregelen om het coronavirus in te dammen en de pandemie een halt toe te roepen. Over de hele wereld gelden quarantainemaatregelen en zijn grenzen gesloten, waardoor geen normale doorgang over grenzen kan gegarandeerd worden. Alle niet-essentiële reizen naar het buitenland zijn tot ten minste 8 juni 2020 verboden.

Heb je tijdens deze periode een reis gepland? Contacteer dan het reisbureau, de touroperator of de vervoersmaatschappij waarbij de reis geboekt is. Zij kunnen voor een eventuele omboeking of (gedeeltelijke) terugbetaling zorgen.

Wie zich nog in het buitenland bevindt, dient zich in eerste instantie te registreren op de Travellers Online Website. Wie zich registreert, krijgt zo snel mogelijk respons.

Indien je plant om terug naar huis te keren met de wagen, kijk dan op voorhand goed je reisroute na. Vele gebieden en landen bevinden zich op dit moment nog steeds in een bepaalde fase van lockdown. In sommige landen heb je een document in de wagen nodig om te tonen bij een eventuele politiecontrole. VAB raadt aan om vooraleer je vertrekt contact op te nemen met de Belgische ambassades in de landen waar je door zult rijden.

Anderen dienen zich te richten tot het reisbureau, de touroperator of de vervoersmaatschappij waarbij de reis geboekt werd. In geval van nood kun je de ambassade van België van het land waar je je bevindt contacteren.

Wegens de uitzonderlijke omstandigheden van de wereldwijde coronacrisis ondervindt ook de dienstverlening van VAB tijdelijk grote hinder. Dat zowel in binnen- als in buitenland. We doen er alles aan om klanten met pech zo goed en zo snel mogelijk verder te helpen. Toch kan het gebeuren dat technische en/of medische bijstand vertraging oploopt, onmogelijk gemaakt of zelfs geweigerd wordt door de lokale instanties en partners. Alvast bedankt voor jullie begrip. Bij vragen kun je contact opnemen met onze klantenservice of alarmcentrale.

Daarnaast heeft VAB naar aanleiding van de coronacrisis en wereldwijde negatieve reisadviezen de verkoop van nieuwe contracten reisbijstand en annulatieverzekering tijdelijk opgeschort voor reizen met vertrekdatum voor 08/06/2020.

VAB-Pechbijstand:

Je mag momenteel ‘beperkte autoverplaatsingen’ maken naar je werk, winkels, de dokter en naar een nabijgelegen bos of park om te gaan wandelen of lopen. Het is ook toegestaan om met de wagen naar je vaste visput of gebruikelijke tennisclub te gaan. Ook motorritten met maximaal 2 andere motards zijn toegestaan. Het moet een rondrit zijn die thuis start en eindigt, zonder onderweg een bezoek te brengen aan hotspots of bezienswaardigheden.
Je mag er evenwel geen daguitstap van maken en het is ook niet de bedoeling heel het land rond te rijden.

De VAB-wegenwachters blijven alles in het werk stellen om iedereen zo goed mogelijk van dienst te zijn, maar de gezondheid van onze klanten en wegenwachters blijft onze prioriteit. Zo zijn er een aantal extra maatregelen waarmee VAB rekening moet houden. Social distancing (1,5 meter afstand houden) blijft de norm. Wanneer dat niet gegarandeerd kan worden, achten wij het gebruik van mond- en neusbescherming noodzakelijk. Kan je voertuig niet ter plaatse gemaakt worden, dan is het mogelijk dat je met de wegenwachter moet meerijden naar een garage of herstelplaats. Daarom raadt VAB aan alle leden aan om steeds mond- en neusbescherming mee te nemen op hun verplaatsingen.

VAB-Annulatieverzekering (incl. reisonderbreking):

Nee, het uitbreken van het coronavirus is geen geldige reden om te annuleren.
Naar aanleiding van de quarantainemaatregelen die nog steeds in vele landen gelden, raadt VAB reizigers die een reis geboekt hebben aan om de touroperator of de vliegmaatschappij waarbij de reis geboekt werd te contacteren. Zij kunnen zorgen voor een eventuele omboeking of terugbetaling. VAB bekijkt elke case apart. Heb je toch nog vragen omtrent je reis of wat je moet doen? Contacteer dan onze klantenservice of alarmcentrale.

Nee, een negatief of af te raden reisadvies is geen geldige reden om annulatiekosten terug te vorderen. De achterliggende gebeurtenis van een af te raden reisadvies betreft meestal terrorisme, natuurramp, epidemie… Dat zijn allemaal algemene uitsluitingen in de VAB-Annulatieverzekering.

Nee, dit gaat over een preventieve maatregel. Enkel in geval van bewezen ziekte krijg je de direct gelinkte kosten terugbetaald.

VAB-Annulatieverzekering in eigen land:

Tot en met 7 juni zijn meerdaagse trips verboden, ook in eigen land. Indien er na 8 juni een versoepeling zou komen, dan is de VAB-Annulatieverzekering enkel geldig bij een geboekt verblijf met minstens 1 overnachting, op voorwaarde dat er voldaan wordt aan de polisvoorwaarden.

VAB-Reisbijstand:

Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Neem contact op met je touroperator, reiskantoor of de VAB-Klantenservice.

Er is momenteel tot ten minste 8 juni een reisverbod voor alle Belgen. Als de touroperator je de mogelijkheid aanbiedt om vervroegd naar huis te komen, dan is het advies van VAB om hierop in te gaan. VAB zal je geen bijdrage voor verlengd verblijf betalen als je vroeger kunt terugkeren.

Als je preventief in quarantaine werd geplaatst, dan kun je geen terugbetaling van de vliegtuigtickets bekomen. De verblijfkosten van het gedwongen langer verblijf zijn wel verzekerd indien je naar het getroffen gebied afgereisd was voor 14 maart 2020 of voordat niet-essentiële reizen naar dat gebied werden verboden. We vergoeden € 75 per dag per verzekerde met een maximum van 7 dagen.

De beslissing van diverse overheden om het land geheel of gedeeltelijk in lockdown te plaatsen, maakt het moeilijk of onmogelijk om de regio te verlaten. In dat geval vergoedt VAB wel je gedwongen langer verblijf voor maximaal € 75 per persoon gedurende maximaal 7 dagen. Als je je reis via een touroperator hebt geboekt, dan zal de eerste financiële tussenkomst echter steeds via hen verlopen.

VAB doet alles wat het kan, maar wegens de uitzonderlijke omstandigheden van de wereldwijde coronacrisis ondervindt ook de dienstverlening van VAB tijdelijk grote hinder. Dat zowel in binnen- als in buitenland. We doen er alles aan om ook klanten met pech zo goed en zo snel mogelijk verder te helpen. Toch kan het gebeuren dat technische en/of medische bijstand vertraging oploopt, onmogelijk gemaakt of zelfs geweigerd wordt door de lokale instanties en partners. Alvast bedankt voor jullie begrip. Neem bij vragen contact op met onze klantenservice of alarmcentrale.

VAB-tip: Wend je voor concrete vragen tot de Belgische ambassade op jouw bestemming.

Neen, een optie langer verblijf kan sinds 1 mei 2020 enkel aangevraagd worden vóór vertrek. Bovendien heeft VAB naar aanleiding van de coronacrisis en wereldwijde negatieve reisadviezen de verkoop van nieuwe contracten reisbijstand en annulatieverzekering tijdelijk opgeschort voor reizen met vertrekdatum voor 08/06/2020.

In navolging van een volledige lockdown kan het gebeuren dat wij onze dienstverlening niet altijd direct of tijdig kunnen uitvoeren. De tussenkomt in stallingskosten voor voertuigen in het buitenland is beperkt tot maximaal € 375, onafhankelijk van de omstandigheden. Kosten boven dit bedrag zijn voor rekening van de verzekerde.

Ben je naar het getroffen gebied afgereisd voor 14 maart 2020 of voordat niet-essentiële reizen naar dat gebied werden verboden? Neem dan contact op met de VAB-Alarmcentrale. Onze collega’s zullen jou bijstaan en eventueel jouw terugkomst organiseren.

Ben je daarna nog vertrokken, wil dat zeggen dat je met voorkennis van de coronacrisis bent vertrokken en het risico hebt aanvaard. VAB zal je in dit geval niet verder helpen.

Uiteraard mag je ter plaatse naar het ziekenhuis of de dokter gaan. Indien het medisch niet is aangewezen om te reizen, hebben we de bepaling voor gedwongen verlengd verblijf (maximaal 7 dagen, € 75 per dag en per verzekerde). Indien onze bijstandsarts heeft geoordeeld dat een vlucht moet uitgesteld worden, kan een nieuwe (latere) terugvlucht worden geboekt. Opgelet: de situatie is momenteel erg onzeker en indien de grenzen of luchtruimen worden afgesloten, zal de latere terugvlucht veel later dan gehoopt zijn. De maximale dekking voor gedwongen langer verblijf blijft echter 7 dagen. Indien je niet zwaar ziek bent en toch naar kunt huis komen, raden we dat ten sterkste aan. Opgelet: als je zelf preventief, en dus zonder medisch advies van een arts of zonder verplichting van een lokale overheid, maatregelen wil treffen (zoals mondmaskers of een thermometer kopen) raden we aan om toch steeds vooraf contact op te nemen met VAB (+32 3 253 65 65) om na te gaan of er een tussenkomst is in de kosten via je VAB-Reisbijstandsformule.

VAB-diensten:

Sommige diensten van VAB zijn altijd blijven doorlopen, anderen starten weer op.
Zowel voor als achter de schermen hebben we extra maatregelen genomen, zodat wij onze klanten zo goed en zo veilig mogelijk kunnen blijven voorthelpen. Lees de uitgebreide info over onze aanpak.

Volgende VAB-diensten hervatten de activiteit:

Alle VAB-Bandencentrales zijn opnieuw actief sinds 27/4. (Meer info)
De showroom van VAB-Tweedehandswagens heropende op 11 mei. (Meer info)
Het onthaal van VAB te Zwijndrecht is beperkt open sinds 11 mei met aangepaste openingsuren. De verkoop van vignetten en Bip&Go badges is tijdelijk opgeschort. (Meer info)

Op 18 mei 2020 werden er opnieuw theorie-examens georganiseerd voor alle categorieën, alsook praktijkexamens voor bromfietsen, motorfietsen, vrachtwagens en bussen (al dan niet met aanhangwagen). Vanaf 25 mei 2020 worden de praktijkexamens voor personenwagens, personenwagens met aanhangwagen en landbouwvoertuigen hervat. Omdat in een aantal gevallen rekening moet worden gehouden met wettelijk voorziene termijnen waarin een opleiding moet worden gevolgd of een examen moet worden afgelegd, is beslist om uitstel te verlenen tot 31 december 2020. Sinds 11 mei mogen rijscholen weer lesgeven. Bij VAB-Rijschool startten de rijopleidingen voor motor, bromfiets of vrachtwagen opnieuw op 11 mei. De rijopleidingen voor personenwagens (rijbewijs categorie B) herstarten op 18 mei.

Opgelet: Om voor zowel de medewerkers als de klanten de veiligheid te garanderen, wordt een aantal bijzondere coronamaatregelen genomen. Zo worden alle voertuigen en didactische materialen na elke sessie ontsmet en zijn mondmaskers verplicht. Een mondmasker dien je zelf te voorzien. Beschik je niet over een mondmasker, dan kan jouw rijles helaas niet doorgaan.

Was je nog aan het oefenen voor je theoretisch rijexamen? Dan kun je rustig blijven oefenen met het proefexamen van VAB-Rijschool.

De antwoorden op de meest gestelde vragen rond de rijopleiding en examens lees je hier.

Bij VAB kun je vignetten voor verschillende landen aankopen. Het Duits milieuvignet blijft onbeperkt geldig zolang je met dezelfde wagen en nummerplaat rijdt. Het vignet voor Zwitserland is nog geldig tot eind januari 2021, dat kun je dus nog gebruiken voor een eventuele latere reis. Vignetten voor Oostenrijk kunnen wij jammer genoeg niet terugbetalen aangezien die reeds zijn ingeknipt voor een bepaalde periode.

VAB heeft ook beslist om tijdelijk de verkoop van vignetten en Bip&Go-badges stop te zetten tot ten minste 8 juni 2020, omdat reizen naar het buitenland momenteel verboden is.

Meer informatie over het COVID-19 coronavirus?

Voor medische vragen en informatie contacteer de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid: 0800 14 689 of www.info-coronavirus.be/nl.