COVID-19

Door het coronavirus en bijhorende maatregelen heb je ongetwijfeld heel wat vragen over je reizen en VAB-verzekeringen. We geven antwoord op de meestgestelde vragen.

De antwoorden zijn gebaseerd op onze actuele algemene voorwaarden.

Reizen is mogelijk… maar onder voorwaarden.

Er zijn echter verschillende reisvoorwaarden per land, dus check volgende zaken goed voor je boekt en/of vertrekt:

Elke Belg die meer dan 48u op reis is in het buitenland moet vanaf 1 augustus binnen de 48u voordat hij weer aankomt in België verplicht een formulier invullen. Heb je nog verdere vragen over dit formulier dan kun je hier klikken.

Controleer steeds vlak voor je vertrek of er voor je reisbestemming of landen waar je doorreist geen negatief reisadvies of reisverbod van het ministerie van Buitenlandse Zaken en of een inreisverbod van het land zelf van kracht is, dan wel of er bepaalde documenten vereist zijn die een vlotte (door)reis mogelijk maken.

Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken kan afwijken van de bepalingen van het desbetreffende vakantieland. Er kunnen landen zijn die Belgische toeristen voor een bepaalde tijd niet of onder voorwaarden toelaten. Voor meer gedetailleerde informatie kan je altijd terecht op de site van het Belgisch ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook hiervoor kun je terecht op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Denk aan maatregelen als medische attesten, lange wachttijden op de luchthavens, verplichte mondmaskers, quarantainemaatregelen, coronatesten…

Hou dus rekening met mogelijke beperkingen op je reistraject of in het land van bestemming.

We hebben alvast een handig overzicht uitgewerkt om de geldende reisvoorwaarden per land samen te vatten. Voor meer gedetailleerde informatie kun je altijd terecht bij het Belgisch ministerie van Buitenlandse Zaken. Check dit zeker nog een keer voor je vertrekt. Voor vertrek registreer je je best ook op travellersonline.diplomatie.be.

Wanneer kun je een beroep doen op je VAB-Reisbijstand of VAB-Annulatieverzekering?

Je kunt op heel veel verschillende vlakken negatieve gevolgen ondervinden van het coronavirus en bijhorende maatregelen.

Zorg er in ieder geval voor dat je al deze maatregelen goed kent en toepast om je eigen gezondheid en die van anderen te respecteren.

Een eenvoudig overzicht geven van wat er gewaarborgd of niet gewaarborgd is, is dus zeer moeilijk. We kunnen je alvast wel enkele vuistregels meegeven om je een indicatie te geven.

Kort samengevat kun je een beroep doen op je VAB-Reisbijstand of VAB-Annulatieverzekering als volgende voorwaarden zonder enige twijfel vervuld zijn:

Reisbijstand
Annulatie
1. Op vertrekdatum in België
Je wordt ziek door het coronavirus en je dokter beslist dat je niet op reis mag vertrekken
X
Er is geen negatief reisadvies, reisverbod of inreisverbod voor de landen van doorreis of bestemming
X
1. Op bestemming
Je wordt ziek door het coronavirus
X

Volgende gevallen zijn niet gewaarborgd door VAB-Reisbijstand of VAB-Annulatieverzekering:

  1. Op vertrekdatum
  • Je hebt coronasymptomen voor je vertrekt in België, maar beslist om toch te vertrekken.
  • Er is een negatief reisadvies, reisverbod of inreisverbod voor de landen van doorreis of bestemming.
  1. Op bestemming
  • Je bent niet ziek door het coronavirus, maar ondervindt hinder door preventieve, medische of overheidsmaatregelen betreffende het coronavirus.
  • Enkel gedwongen verlengd verblijf omwille van medische redenen of sluiting luchtruim wordt gewaarborgd tot maximaal 7 dagen en maximaal € 75 per dag per verzekerde.

Dit overzicht is niet compleet en bindend. De volledige algemene voorwaarden kun je raadplegen op vab.be. Heb je vragen? Contacteer onze klantenservice en we helpen je graag verder.

Ben je ziek door corona in het buitenland? Contacteer onmiddellijk onze alarmcentrale om samen de volgende stappen te bepalen.

Hou rekening met mogelijke hinder voor onze dienstverlening als je op reis vertrekt

De uitzonderlijke omstandigheden van de wereldwijde coronacrisis hebben ook een invloed op onze dienstverlening. Dit zowel in binnen- als in buitenland. We doen er alles aan om klanten met pech zo goed en zo snel mogelijk verder te helpen.

Toch kan het gebeuren dat technische en/of medische bijstand vertraging oploopt, onmogelijk gemaakt of zelfs geweigerd wordt door de lokale instanties en partners.

Alvast bedankt voor je begrip. Bij vragen kun je contact opnemen met onze klantenservice.

FAQ

Specifieke vragen

VAB-Pechbijstand:

De gezondheid van onze klanten en wegenwachters blijft onze prioriteit. Social distancing (1,5 meter afstand houden) blijft de norm. Wanneer dat niet gegarandeerd kan worden, is het gebruik van mond- en neusbescherming verplicht. Kan je voertuig niet ter plaatse gemaakt worden, dan is het mogelijk dat je met de wegenwachter moet meerijden naar een garage of herstelplaats. Daarom raadt VAB aan alle leden aan om steeds mond- en neusbescherming mee te nemen op hun verplaatsingen. Meer informatie over de coronamaatregelen in België vind je hier.

VAB-Annulatieverzekering (incl. reisonderbreking):

Nee, het uitbreken van het coronavirus in het land van bestemming, een negatief reisadvies of reisverbod van de Belgische overheid of een inreisverbod in het land van bestemming omwille van het coronavirus is geen geldige reden om te annuleren. Het risico op ziek worden is dus geen geldige reden voor een annulatie.

Naar aanleiding van de coronamaatregelen die nog steeds in vele landen gelden, raadt VAB reizigers die een reis geboekt hebben aan om de touroperator of de vliegmaatschappij waarbij de reis geboekt werd te contacteren. Zij kunnen zorgen voor een eventuele omboeking of terugbetaling. VAB bekijkt elke case apart. Heb je toch nog vragen omtrent je reis of wat je moet doen? Contacteer dan onze klantenservice of alarmcentrale.

Ja, dat is mogelijk. Een af te raden reisadvies is geen reisverbod. We komen tussen voor de annulatiekosten van de reis bij annulatie omwille van een van de gedekte waarborgen.

Nee, een negatief reisadvies, een reisverbod van onze overheid uit of een inreisverbod van de autoriteiten van het land van bestemming zijn geen geldige redenen om annulatiekosten terug te vorderen. De achterliggende gebeurtenis betreft meestal terrorisme, natuurramp, epidemie… Dat zijn allemaal algemene uitsluitingen in de VAB-Annulatieverzekering.

Nee, quarantaine is op zich een louter preventieve maatregel. Enkel in het geval dat je effectief ziek bent – aan te tonen met een doktersbewijs -, krijg je de annulatiekosten terugbetaald conform de polisvoorwaarden.

Ja, de VAB-Annulatieverzekering is geldig als je niet op vakantie kunt vertrekken wegens ziekte, op voorwaarde dat er voldaan wordt aan alle polisvoorwaarden en er geen (in)reisverbod is. Je moet de ziekte kunnen aantonen aan de hand van een doktersbewijs, net zoals bij elke andere ziekte.

Neem contact op met je touroperator, reiskantoor of vliegtuigmaatschappij. Zij bekijken met jou of je recht hebt op een compensatie.

VAB-Annulatieverzekering in eigen land:

Ja, de VAB-Annulatieverzekering is geldig als er een verblijf met minstens 1 overnachting geboekt is, op voorwaarde dat er voldaan wordt aan de polisvoorwaarden.

VAB-Reisbijstand:

Als de touroperator je de mogelijkheid aanbiedt om vervroegd naar huis te komen, dan is het advies van VAB om hierop in te gaan. VAB zal je geen bijdrage voor verlengd verblijf betalen als je vroeger kunt terugkeren.

Als je louter preventief in quarantaine werd geplaatst, dan kun je geen terugbetaling van de vliegtuigtickets bekomen. Als je door andere coronamaatregelen moeilijk of onmogelijk je reisbestemming kunt verlaten, dan vergoedt VAB je gedwongen langer verblijf voor maximaal € 75 per persoon gedurende maximaal 7 dagen. Als je je reis via een touroperator hebt geboekt, dan zal de eerste financiële tussenkomst echter steeds via hen verlopen.

VAB doet alles wat het kan, maar wegens de uitzonderlijke omstandigheden van de wereldwijde coronacrisis ondervindt ook de dienstverlening van VAB tijdelijk grote hinder. Dat zowel in binnen- als in buitenland. We doen er alles aan om ook klanten met pech zo goed en zo snel mogelijk verder te helpen. Toch kan het gebeuren dat technische en/of medische bijstand vertraging oploopt, onmogelijk gemaakt of zelfs geweigerd wordt door de lokale instanties en partners. Alvast bedankt voor jullie begrip. Neem bij vragen contact op met onze klantenservice of alarmcentrale.

VAB-tip: Wend je voor concrete vragen tot de Belgische ambassade op jouw bestemming

Neen, een negatief reisadvies, reisverbod of inreisverbod zijn een algemene uitsluiting. Er is dan ook geen tussenkomst voor gemaakte kosten in het kader van de VAB-Reisbijstand.

Neen, een optie langer verblijf kan sinds 1 mei 2020 enkel aangevraagd worden vóór vertrek.

In navolging van deze maatregelen kan het gebeuren dat wij onze dienstverlening niet altijd direct of tijdig kunnen uitvoeren. De tussenkomst in stallingskosten voor voertuigen in het buitenland is beperkt tot maximaal € 375. Kosten boven dit bedrag zijn voor rekening van de verzekerde.

Neem contact op met de VAB-Alarmcentrale. Onze collega’s zullen jou bijstaan om je verder te helpen.

Je mag ter plaatse steeds naar het ziekenhuis of de dokter gaan. Indien het medisch niet is aangewezen om te reizen, kan je eventueel terugvallen op de dekking gedwongen verlengd verblijf (maximaal 7 dagen, maximaal € 75 per dag en per verzekerde). Indien onze bijstandsarts heeft geoordeeld dat een vlucht moet uitgesteld worden, kan een nieuwe (latere) terugvlucht worden geboekt. Opgelet: de situatie is momenteel erg onzeker en indien de grenzen of luchtruimen worden afgesloten, zal de latere terugvlucht veel later dan gehoopt zijn. De maximale dekking voor gedwongen langer verblijf blijft echter 7 dagen. Indien je niet zwaar ziek bent en toch naar huis kunt komen, raden we dat ten sterkste aan. Opgelet: als je zelf preventief, en dus zonder medisch advies van een arts of zonder verplichting van een lokale overheid, maatregelen wil treffen (zoals mondmaskers of een thermometer kopen) raden we aan om toch steeds vooraf contact op te nemen met VAB (+32 3 253 65 65) om na te gaan of er een tussenkomst is in de kosten via je VAB-Reisbijstandsformule.

Neen, de datum van vertrek is van belang. Let wel: we doen ons uiterste best om de dienstverlening zo optimaal mogelijk te laten verlopen, maar we kunnen die niet altijd garanderen omwille van de geldende maatregelen ter plaatse, overmacht of een andere uitsluiting.

VAB diensten

Alle VAB-diensten zijn terug opgestart.

Zowel voor als achter de schermen hebben we extra maatregelen genomen, zodat wij onze klanten zo goed en zo veilig mogelijk kunnen blijven voorthelpen.

Lees de uitgebreide info over onze aanpak:

De antwoorden op de meest gestelde vragen rond de rijopleiding en examens lees je hier.

Om voor zowel de medewerkers als de klanten de veiligheid te garanderen, wordt een aantal bijzondere coronamaatregelen genomen. Zo worden alle voertuigen en didactische materialen na elke sessie ontsmet en zijn mondmaskers verplicht. Een mondmasker dien je zelf te voorzien. Beschik je niet over een mondmasker, dan kan jouw rijles helaas niet doorgaan.

Bij VAB kun je vignetten voor verschillende landen aankopen. Het Duits milieuvignet blijft onbeperkt geldig zolang je met dezelfde wagen en nummerplaat rijdt. Het vignet voor Zwitserland is nog geldig tot eind januari 2021, dat kun je dus nog gebruiken voor een eventuele latere reis. Vignetten voor Oostenrijk kunnen wij jammer genoeg niet terugbetalen aangezien die reeds zijn ingeknipt voor een bepaalde periode.