Noem Spitsbergen gerust een buitenbeentje. Het eiland halfweg tussen Noorwegen en de noordpool is er eentje om in je hart te sluiten. Hier weten ze het al langer: er is geen ontkomen aan het ‘Arctische virus’.

Dag 1

24u – Middernachtzon in Spitsbergen

Meteen bij aankomst in Spitsbergen wordt duidelijk dat we op een unieke plek in de wereld zijn beland. Wanneer het vliegtuig omstreeks middernacht landt, zet de zon alweer koers omhoog. Donker wordt het hier niet in de zomer. Het fenomeen staat beter bekend als de middernachtzon. Een jetlag zonder tijdsverschil!

10u – Op stap met de hondenslee

’s Ochtends worden we enthousiast begroet door tientallen sledehonden, die letterlijk staan te springen om een rondje te mogen lopen. Pjotr leert ons hoe we de honden in het harnas moeten hijsen vooraleer hij ze voor de kar spant. Luid hijgend trekken ze ons door het adembenemend landschap van Spitsbergen. Als beloning krijgen ze onderweg regelmatig een bakje water, rechtstreeks uit heldere poelen.

14u – Oude mijnen

Een andere, en snellere, manier om van het landschoon te genieten, is een ATV (all terrain vehicle) of een grote quad. We krijgen een zwaar en warm veiligheidspak toegestopt, waar ik met mijn meter zestig vrijwel in verzuip. Helm op, wanten aan en weg ermee. Onze gids vertelt honderduit over de mijngeschiedenis van Spitsbergen, toont waar de oude mijnen liggen en leidt ons de berg op tot aan het observatorium. Zelfs de zon komt even tussen de donkere wolken piepen.

19u – Beren en geweren

Aan de oever van de Adventfjord staat een houten hut, net zoals die van William Barentsz, de Nederlander die Spitsbergen in 1596 ontdekte en er in barre omstandigheden overwinterde. De vrolijke Noorse Runa wacht ons buiten op met een geweer om haar schouder. Wie de hoofdstad Longyearbyen – en daarmee de beschaving – verlaat, dient een geweer mee te nemen om zich te beschermen tegen ijsberen. Het is indrukwekkend hoeveel ze weet over deze arctische kolossen. We leren vooral dat je maar beter zo ver mogelijk uit hun buurt blijft. In de hut serveert Runa ons een soep van rendier, gaar geprutteld in een grote pot bouillon boven het haardvuur. Na een gezellig diner bij kaarslicht stappen we weer naar buiten… in het licht.

Dag 2

10u – Alken, drieteenmeeuwen en noordse stormvogels

Vandaag loodsen Katja en Alex ons naar de overkant van de Adventfjord, in een kajak. Na de nodige droogpakken en veiligheidsvoorschriften peddelen we het koude water op, de golven trotserend. Gepassioneerd vertelt Alex over de vele vogels die Spitsbergen rijk is. We zien de kleine alk, de drieteenmeeuw en de noordse stormvogel. Eens aan de overzijde worden we getrakteerd op een kop zwartebessenstroop met warm water. Ideaal om weer op te warmen voor de terugtocht.

13u – Zalmfilet bij Kroa

Best knus met al dat hout is restaurant Kroa. Voor de lunch krijgen we een verse zalmfilet voorgeschoteld.

www.kroa-svalbard.no

15u – Longyearbyen, hoofdstad van Spitsbergen

Spitsbergens grootste nederzetting is Longyearbyen (spreek uit als ‘longjierbjen’), de ideale uitvalsbasis voor al je excursies. Viggo – die wel een doorwinterde schipper lijkt – toont ons de ‘stad’. Hier vind je alles wat je nodig hebt: een supermarkt, ziekenhuis, kerk, apotheek, enkele restaurants, de zesde beste pub ter wereld en ja, zelfs een Thais massagesalon. Zowat alles in Longyearbyen bevindt zich in één hoofdstraat. Lekker gemakkelijk! Iets buiten de stad en voor een groot deel in een rots gebouwd, ligt de beroemde Wereldzaadbank, waar zo veel mogelijk zaden van planten en voedselgewassen uit de hele wereld worden bewaard voor het geval natuurrampen of oorlogen onze planten verwoesten.

19u – Dineren met verwarmde wijn

Exquis dineren in Spitsbergen doe je in Huset. Het restaurant staat bekend om zijn enorme wijnkelder, die tijdens de winter zelfs moet worden verwarmd opdat de meer dan 20.000 flessen niet zouden bevriezen. Proeven is toegestaan! Aanrader is dan ook het menu met aangepaste wijnen. Mag het iets minder chic en duur? Dan neem je simpelweg plaats in de bijhorende bistro.

www.huset.com

Dag 3

9u – Gletsjers in Spitsbergen

Vier keer per week vaart de Polar Charter naar de Russische nederzetting Barentsburg, met een tussenstop aan de Esmarkgletsjer. Zo’n 60% van Spitsbergen bestaat uit gletsjers. Hoe dichterbij we varen, hoe kouder het wordt, en hoe meer stukken ijs onze boot moet doorstaan. We houden halt op een tiental meter van een zeehond, die net zijn middagdutje doet. In Barentsburg aangekomen, worden we ondergedompeld in de Russische cultuur. De mijnstad wordt nog steeds bewaakt door het strenge standbeeld van Lenin. Terug aan boord verspreidt zich een heerlijke geur: er ligt walvis op de grill!

Wat je nog niet wist over Spitsbergen

In Spitsbergen wonen wel een vijftigtal verschillende nationaliteiten

In Spitsbergen kan je taxfree winkelen! Dat maakt het goedkoper dan in Noorwegen zelf.

Bijna niemand wordt in Spitsbergen zelf geboren. Om te bevallen gaan vrouwen naar het vasteland.

Er bestaat geen sociaal vangnet in Spitsbergen. Wie niet voor een eigen inkomen kan zorgen, moet terug naar het vasteland of zijn land van herkomst.

Praktisch

Erheen Vliegen naar Longyearbyen doe je via Oslo, met SAS of Norwegian.

Overnachten VAB-Magazine verbleef in het Radisson Blu Polar Hotel.

Beste reisperiode Wij reisden in augustus; de temperatuur kan dan stijgen tot zo’n 10 graden. Wie het noorderlicht wil zien, komt het best tijdens de winter, wanneer het hier dag en nacht donker is. Ook mooi is het van maart tot mei, als er nog sneeuw ligt maar ook de zon weer op post is.

Munteenheid Noorse kroon

Documenten Aangezien Spitsbergen niet tot de Schengenzone behoort, heb je een internationaal paspoort nodig om hiernaartoe te reizen.

Goed verzekerd: Reis zonder zorgen naar Spitsbergen met een VAB-Reisbijstand.

Toeristische info: www.visitsvalbard.com/en

Vorig artikel8 originele adresjes in Doornik
Volgend artikelKrijg ik korting als ik een tweede wagen aansluit bij VAB?