Sint-Omaars

Het Noord-Franse stadje Sint-Omaars laat zich niet zomaar doorgronden. Maar wie zijn tijd neemt, zal zijn horizon verruimen. Dit zijn onze 7 favoriete tips!

1. De Notre-Dame kathedraal

De statige kathedraal heerst glorieus over Sint-Omaars. Hier dus geen park dat het gebouw omzoomt, wel een eigen stadswijk: de wijk van de kanunniken. Of een religieuze stad in de stad die vroeger met wel vijf poorten afgesloten werd. Het bouwen van die kathedraal duurde drie eeuwen, van de 13e tot de 16e eeuw. Ook toen was men al kritisch voor de kerkelijke macht. Wie aandachtig kijkt, ziet hoe op het portaal dat het laatste oordeel verbeeldt een bisschopsmijter door de duivel verslonden wordt. Ondanks zijn indrukwekkende interieur en wondermooie Rubens zijn we vooral onder de indruk van het graf van de Heilige Erkembode, ‘le Saint qui fait marcher’.

2. Architectuur kijken

In de middeleeuwen werd Sint-Omaars een welvarende lakenstad. Onder de inwoners tal van rijke burgers en aristocraten, stuk voor stuk tuk op mooie, elegante herenhuizen, bij voorkeur opgetrokken uit de plaatselijke gele baksteen, gemaakt van klei en veel zand. Dezer dagen kun je tal van gerenoveerde 18e- en 19e-eeuwse huizen bewonderen die die bakstenen opnieuw de eer geven die ze verdienen. Maar doordat Sint-Omaars onder de Spanjaarden een Vlaamse stad was en pas later, onder Lodewijk XIV, verfranste, vind je hier een mix van de Franse klassieke stijl, Vlaamse trapgevels en wat Spaanse frullen.

3. Sint-Omaars’ oude stadhuis

Het oude stadhuis wordt ietwat geringschattend de koffiemolen genoemd. De stedelingen hebben nooit kunnen verteren dat het gebouw opgetrokken werd met de stenen van de vernielde abdij. Binnenin wacht een ontdekking: een mooi Italiaans theater.

Place du Maréchal Foch

4. Het park van Sint-Omaars

De Jardin Public is het groene hart van de stad, compleet met Franse en Engelse tuinen, een kiosk en een waterpartij. Goed voor uren slenterplezier.

Boulevard Vauban

5. Waar eten in Sint-Omaars?

Eén van de laatste Vlaamse bolwerken in de stad, je eet hier grootmoedersgerechten die smaken naar de tijd van toen. Carnivoren halen hun hart op!

Place du Maréchal Foch 18, www.restaurantles3caves.fr

Eén van ’s lands kleinste restaurants en bijzonder weinig open, maar zodra je er binnenstapt vergeet je je reservatiemiserie. Op het menu verse producten en lokale klassiekers.

Rue Sainte Croix 10

6. De moerassen rond Sint-Omaars

Aan de rand van Sint-Omaars ligt een praktisch stukje natuur. De marais is een moerasgebied dat werd uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Goed voor 1400 kilometer oevers, 400 hectare groenteteelt en 50 groentesoorten, 4000 perceeleigenaars en een derde van alle Franse waterflora. Doordat de grond zo rijk is, kan er hier dubbel geoogst worden, waardoor een perceel van drie hectare er eigenlijk zes waard is. Logisch dat je hier hele voorraden aardappelen, tomaten, bloemkolen, artisjokken, prei en zelfs schapen vindt. Het ideale startpunt is La Maison du Marais, een strak in zijn vel zittend infocenter aan de stadsrand.

Avenue du Maréchal Joffre, www.maison-du-marais.fr

7. Idyllisch logeren

De kleine, fijne, brocante B&B, La Fermette de Marie Grouette, ligt midden in de marais. De vrouw des huizes komt je ophalen met haar motorbootje. Een minihof van Eden net voorbij the middle of nowhere. ‘Idyllisch’ volstaat niet om dit kleine paradijs te omschrijven. Wil je de stad in? Dan bezorgt Muriel je een vaarkaart, een lamp en een pedalo.

www.fermette-marie-grouette.fr

Vorig artikel5x het Land van Herve
Volgend artikelGetest: Audi A5 Coupé