© Nikola Sarnavka
© Nikola Sarnavka

Over de hele wereld zien we indrukwekkende locaties en gebouwen die fantastische foto’s kunnen opleveren. Tenminste, als er niet telkens tientallen toeristen mee voor je lens springen. Wil je écht coole beelden vastleggen? Plan snel een tripje naar een van deze magische spooklocaties.

De buitengewone sfeer van Wanli UFO Village

De eerste verlaten locatie is meteen een paradijs voor fotografen. Wanli UFO Village was ooit een hip vakantieresort in Taiwan. De site staat vol met zogenaamde Futuro-huisjes: kleurrijke ufovormige cabines ontworpen door de Finse architect Matti Suuronen. De futuristische huisjes zorgen in contrast met het vervallen en verlaten park voor een grimmige sfeer die geweldige foto’s oplevert.

© Philipp Chistyakov

Haludovo Palace Hotel: van luxe naar verval

In 1971 werd in Kroatië het Haludovo Palace Hotel gebouwd. Ooit een van de meest luxueuze hotels van toenmalig Joegoslavië, vandaag een bizarre spooklocatie. Na de oorlog in de jaren 90 gingen toeristen andere vakantieoorden opzoeken, waardoor het hotel leeg kwam te staan. Het resort ademt nog duidelijk de sfeer van de jaren 70, maar van de weelde van toen blijft er niets meer over. Het verval van het luxehotel levert wel één duidelijk voordeel op: het is de perfecte setting voor een knappe fotoreeks.

© Nikola Sarnavka

Spoken in verlaten pretparken

Pretparken stralen normaal gezien vrede en plezier uit. Maar eenmaal in verval, krijgen ze een lugubere sfeer. Wie zo’n verlaten pretpark durft te betreden, wordt wél beloond met de meest fantastische panorama’s. Een paar van de coolste parken zijn het Nara Dreamland in Japan, Six Flags in New Orleans of iets dichter bij huis: Spreepark in Berlijn.

© Kyle Merriman

Vereeuwig je fotoreeks in een fotoboek

Is het je gelukt om zo’n spooklocatie te verkennen met je fototoestel? Dan heb je vast een heleboel indrukwekkende beelden verzameld. In plaats van die fotoreeks in een mapje op je computer te dumpen, kun je ze ook vereeuwigen in een zelf ontworpen fotoboek van albelli. Geef dat boek een centrale plaats in de kast of op de salontafel, zodat je gasten kunnen meegenieten van die prachtige omgeving.