Frankrijk maakt zich op voor de tweede zwarte zaterdag. Vooral het verkeer richting zuiden mag rekenen op lange files. Voor het terugkerende verkeer wordt een rode zaterdag verwacht.

Frankrijk

Afgelopen weekend stond er op de Franse autosnelwegen in totaal 1092 km file op het drukste moment. Bovendien bleven deze files ook heel lang staan: om 16u30 stond er nog steeds meer dan 700 kilometer file. Dat het filerecord van 1142 kilometer (dat op 10 juli 2021 werd gezet) niet sneuvelde is vooral te wijten aan het feit dat het verkeer voor de terugkerende vakantiegangers relatief goed meeviel.

In tegenstelling tot vorig weekend, toen er richting zuiden al lange files stonden om 7 uur ’s ochtends, zal de drukte iets later op gang komen, maar wel ook richting noorden drukker zijn en langer aanhouden.

De drukste wegen in Frankrijk zijn zaterdag 7 augustus opnieuw de Autoroute du Soleil (A6 Parijs – Lyon, A7 Lyon – Orange en A9 Orange – Spaanse grens) en de A10 Parijs – Bordeaux, in dit in beide richtingen.

Zondag is een groene dag in het grootste deel van Frankrijk, behalve in het zuiden van het land richting Middellandse zee en in de Rhônevallei (oranje).

Hieronder vind je het verloop van de files die VAB volgend weekend verwacht op de belangrijkste vakantieassen (oranje = druk – rood = zeer druk). Plan je vertrek zo, dat je niet op de rode momenten op de aangeduide routes aankomt. Wie vanuit Brussel vertrekt, wacht dus best tot na 12 uur om te vertrekken.

Richting zuiden

Richting noorden

Duitsland

In Duitsland eindigt de vakantie in verschillende deelstaten. Daarom wordt er vooral druk verkeer verwacht op de wegen richting het noorden. De belangrijkste knelpunten in Duitsland, zowel richting zuiden als richting noorden, zijn de A8 tussen Karlsruhe en Salzburg, de A3/A9 van Frankfurt naar München, de A99 rond München en de grensovergangen met Oostenrijk. Ook op de A7 tussen Hamburg en Flensburg (Denemarken) verwacht VAB vertragingen.

Italië

Aangezien er vaker voor Italië gekozen wordt deze zomer, zullen automobilisten uiteraard ook rekening moeten houden met files op de klassieke knelpunten, zoals de Tauerntunnel en de B179 Fernpassroute in Oostenrijk. De Italianen kiezen ook traditioneel voor augustus om op zomervakantie te gaan, dus komend weekend kan het opnieuw drukker zijn.

Oostenrijk

In Oostenrijk verwacht VAB minder verkeer dan vorige week (toen moest je op de route richting Slovenië in totaal meer dan 4 uur extra rekenen), maar is er dit weekend wel opnieuw kans op meer dan twee uur wachttijd aan de grens met Slovenië voor de Karawankentunnel op de A11. Hier zijn nog steeds grenscontroles.

Zwitserland

In Zwitserland blijft de Gotthardtunnel een knelpunt, afgelopen weekend waren de files daar langer dan vorig jaar.

Beste vertrektijden

Beste vertrektijden naar het zuiden

  • Vrijdag: na 21u vertrekken
  • Zaterdag: vanaf 12u vertrekken
  • Zondag ganse dag vrijwel filevrij rijden

Beste vertrektijden terug naar huis

  • Vrijdag: vertrek vroeg zodat je voor 10u de A7 voorbij bent en vermijd Parijs tussen 14u en 20u
  • Zaterdag: vertrek vroeg zodat je Parijs voorbij bent voor 14u en vermijd de A10 tussen Bordeaux en Poitiers tussen 10u en 17u en de A7 Orange – Lyon tussen 9u en 18u
  • Zondag: ganse dag vrijwel filevrij rijden

Dieselrijders, denk aan je AdBlue

VAB-Reisbijstand kreeg in juli meer dan dubbel zoveel oproepen voor problemen met AdBlue dan vorig jaar. AdBlue is een additief dat gebruikt wordt om de NOx-uitstoot van moderne dieselwagens te beperken. Normaal wordt het niveau van het reservoir nagekeken bij de onderhoudsbeurten. Het AdBlue-verklikkerlichtje gaat branden als de auto nog 2.400 kilometer kan rijden. Veel vakantiegangers wachten echter te lang om de AdBlue bij te vullen. Wanneer het reservoir helemaal leeg geraakt, kan de auto niet meer starten. Daarom is het verstandig om AdBlue zo snel mogelijk bij te vullen nadat het lichtje is gaan branden. Je kunt AdBlue zelf bijvullen. Bij de meeste tankstations kun je dit kopen in bidons van 1,8 of 5 liter (het kost ongeveer €5 per liter). Opgelet, de AdBlue-vuldop zit niet bij alle modellen naast de dieseltankdop, maar is soms weggewerkt in de motorkap of onder de koffervloer. Bij sommige modellen moet de boordcomputer van de auto wel gereset worden om het verklikkerlichtje te laten verdwijnen.

 

Lees ook

Begin uitgerust aan je vakantierit

Je auto slim inladen doe je zo

Lange vakantierit? Zo kun je zelf je auto nakijken!

Met de auto op vakantie? Denk aan je VAB-Reisbijstand!

Vorig artikelWaarom zit de tankdop links of rechts?
Volgend artikelDe Renault 5 Alpine, krachtpatser op vier wielen