premie elektrische auto

Krijg je nog steeds een premie als je een elektrische auto koopt? En hoe zit dat met de BIV en wegenbelasting in Vlaanderen?

Waarom krijg je een premie voor een elektrische auto?

De Vlaamse Overheid wil meer voertuigen die geen rechtstreekse uitstoot meer genereren in het straatbeeld krijgen. Zo willen ze de klimaatdoelstellingen halen. De premie is er dus niet alleen voor elektrische voertuigen, maar ook voor andere auto’s die een nul-uitstoot hebben zoals waterstofauto’s. Sinds 2016 stimuleert de Vlaamse Overheid de aankoop van elektrische auto’s en waterstofauto’s met premies. Initieel bedroeg het maximumbedrag 5000 euro, tegen 2019 zou daar nog 2000 euro van overblijven. Maar door het matige succes van de maatregel besliste de overheid om het plafond voor 2018 en 2019 opnieuw op te trekken tot maximaal 4000 euro.

Hoe groot is de premie?

Dat hangt af van de cataloguswaarde van de auto in kwestie. Tot 31.000 euro is dat 4000 euro, tot 41.000 euro krijg je 3.500 euro, tot 61.000 nog 2500 euro en daarboven 2000 euro. Voor een auto met een brandstofcel op waterstof (zoals de Hyundai Nexo en Toyota Mirai) ligt het bedrag vast op 4000 euro. Hybrides en plug-in hybrides vallen helaas uit de boot. Elektrische auto’s en wagens op waterstof zijn daarnaast ook vrijgesteld van BIV én wegenbelasting in Vlaanderen.

Wie kan zo’n premie krijgen?

De ‘Zero Emissie’-premie is voorbehouden aan particulieren, zelfstandigen (zonder vennootschap), vzw’s en aanbieders van autodelen. Bovendien geldt de maatregel ook als de elektrische wagen in kwestie niet aangekocht wordt, maar geleaset. Elektrische bromfietsen en motoren tot slot worden ook gestimuleerd ten bedrage van respectievelijk 750 en 1500 euro.

Vorig artikel‘Woudlopen’ in het Kluisbos
Volgend artikelGetest: Honda CR-V