rekeningrijden

Wie ongeoorloofd op de linkerrijstrook of het middenvak blijft rijden, krijgt voortaan een hogere boete. Maar vanaf wanneer ben je zo’n middenvakrijder?

De wegcode zegt duidelijk dat je zo dicht mogelijk bij de rechterrand van de rijbaan moet rijden. Na een inhaalmanoeuvre moet je dus telkens weer rechts invoegen. Wie links of in het midden blijft rijden, begaat een overtreding. De boete daarvoor wordt opgetrokken naar 116 euro bij een onmiddellijke inning en 160 euro bij een minnelijke schikking. Een middenvakrijder betaalt nu dubbel zo veel dan vroeger. De boete ligt nu gelijk met de boete voor rechts inhalen.

Wanneer ben je geen middenvakrijder?

Er zijn situaties waarin je niet telkens weer naar rechts moet. In de bebouwde kom mag je de rijstrook kiezen die het best aan je bestemming beantwoordt. Als je op een weg met meerdere rijstroken rijdt en je moet verderop linksaf, dan mag je links blijven. Ook bij files moet je niet steeds weer naar rechts. Ten slotte moet je ook niet uiterst rechts blijven rijden wanneer je de aanwijzingsborden boven de weg volgt. Bijvoorbeeld: moet je op de snelweg bij een verkeerswisselaar links aanhouden om jouw gekozen richting te volgend, dan mag je links gaan rijden vanaf het aanwijzingsbord. Vanaf dat moment mogen andere auto’s je ook langs rechts voorbijsteken.

Wat als je meerdere wagens wilt inhalen?

Je mag meerdere wagens in één keer inhalen op een rijbaan met tweerichtingsverkeer verdeeld in vier of meer rijstroken. Dat inhaalmanoeuvre moet echter redelijk blijven. Als je een vrachtwagen inhaalt en pas na 500 meter verder de volgende, dan mag je niet links blijven rijden. Als je een vrachtwagen inhaalt en 50 meter verder rijdt de volgende, dan kan het wel. Het kan namelijk gevaarlijke situaties opleveren als je telkens weer naar rechts gaat en volop in de remmen moet. Wat redelijk is en wat niet, dat is voor interpretatie vatbaar. De ervaring leert echter dat politiediensten pas boetes uitschrijven wanneer iemand langere tijd links blijft aanhouden terwijl er rechts voldoende open ruimte is.

 

Lees ook

Wanneer moet je risten en wanneer niet?

Hoe moet je een rotonde precies gebruiken?

Hoe moet je reageren op prioritaire voertuigen?

Vorig artikelDe mooiste bestemmingen voor een huwelijksaanzoek
Volgend artikelDit moet je zeker doen in Curaçao