quarantaine Zwitserland

Vanaf 20 augustus moeten Belgische toeristen in quarantaine als ze naar Zwitserland reizen. Maar wat als je Zwitserland door moet op weg naar pakweg Italië?

België staat voortaan op de lijst van niet-veilige landen van de Zwitserse overheid. Wie een reis naar Zwitserland heeft gepland moet vanaf donderdag 20 augustus bij aankomst 10 dagen lang in quarantaine en moet zijn of haar aanwezigheid binnen de 48 uur melden aan het kanton waarin hij verblijft. Pas na die 10 dagen mag je vrij door Zwitserland reizen. Dat is klare taal, en de Zwitsers lachen er niet mee. Wie de quarantaine niet naleeft, riskeert een boete van 10.000 Zwitserse Frank, zo’n 9300 euro.

Wat als je niet in Zwitserland moet zijn?

Hoe zit dat voor mensen die niet in Zwitserland op vakantie gaan, maar erdoor moeten op weg naar hun bestemming of terugkeren naar België? Daarvoor is een uitzondering voorzien. Wie in Zwitserland komt met de bedoeling om meteen door te rijden naar een ander land, mag dat zonder in quarantaine te gaan. Dat is goed nieuws voor Belgen die bijvoorbeeld naar Italië willen reizen. Je mag echter niet zonder quarantaine overnachten in Zwitserland, dus wie zijn vakantierit wil opsplitsen, moet dat in een ander land doen.

Tanken of pauzeren?

Op een snelwegparking stoppen om te tanken of pauzeren is toegestaan mits het dragen van een mondmasker, maar moet zo veel mogelijk vermeden worden. De Zwitserse overheid raadt aan om dat vóór de grens te doen. In Frankrijk en Italië is dat alvast geen probleem, maar ook in Duitsland mag je nog tanken of pauzeren. Hoewel in Duitsland ook een quarantaineplicht van 14 dagen geldt voor inwoners van de provincie Antwerpen, is die niet van toepassing voor verkeer dat op doortocht is.

 

Lees ook

Ken jij de verkeersregels in Zwitserland?

Zo ga je coronaproof op reis

Check de coronamaatregelen op jouw vakantiebestemming

Tips om pech te voorkomen tijdens je autovakantie