steenmarters

Steenmarters kunnen behoorlijk wat schade aan je wagen veroorzaken. Bescherm je auto met onze tips!

Zowel in het najaar als het voorjaar gaan steenmarters op zoek naar een warme slaapplaats. De motorruimte van de auto is dan ook de ideale plek. Steenmarters durven al eens de elektrische kabels of leiding door te knagen of isolatierubbers los te trekken. En die reparatiekosten kunnen hoog oplopen. Daarom deze 4 tips om schade te vermijden!

1. Parkeer in een garage

Parkeer je auto indien mogelijk in een goed afgesloten garage. Heeft je garage geen gaten groter dan 4 cm? Dan kan de steenmarter er niet in.

2. Maak het motorcompartiment schoon

Als je vermoedt dat er een steenmarter in (de buurt van) je auto is geweest (door bv. haren, pootafdrukken of uitwerpselen), dan maak je de motorruimte het best grondig schoon. Zo spoel je alle geuren weg en voorkom je dat een andere marter de behoefte krijgt om zijn territorium af te bakenen onder jouw motorkap.

3. Scherm de motorruimte mechanisch af

Voorkom dat de steenmarter in de motorruimte geraakt door de toegangen te laten afsluiten (bv. met een draadrooster) of laat de kwetsbare kabels en leidingen met stevige kabelgoten of -hulzen beschermen.

Sommige automerken hebben speciale marterkits ontwikkeld die de auto ontoegankelijk maken. Je kunt ook online buisbescherming kopen, maar let op: voor sommige kabels heb je een hittebestendige kabelgoot nodig. Informeer je dus steeds eerst bij je garagist vooraleer je er zelf aan begint.

4. Scherm de motorruimte elektrisch af

Heb je geen garage of is deze niet goed afgesloten? Dan kun je in de motorruimte een marterverjager (laten) installeren dat een ultrasoon geluid verspreidt en de steenmarter van een lichte elektrische schok voorziet wanneer hij in de motorruimte kruipt. Om problemen met de garantie te voorkomen, moet je het apparaat laten installeren door een professionele automonteur. Je vindt marterverjagers in alle prijsklassen (tussen € 25 en € 200). Inclusief installatie betaal je tussen de € 250 en € 400.