Rijden met een L leren autorijdenFoto: Wim Kempenaers

Wie bezig is met zijn of haar rijopleiding, heeft nu vast veel vrije tijd om te oefenen. Maar mag je met de huidige coronamaatregelen nog de baan op om te leren autorijden?

Het antwoord is vrij eenvoudig: neen. Alle niet-essentiële verplaatsingen zijn verboden en (iemand) leren autorijden is geen essentiële verplaatsing. Dat geldt ook voor wie 20 uur rijles heeft gevolgd en alleen mag rijden.

Wat nu?

Alle praktische en theoretische rijexamens zijn overigens ook uitgesteld. Wie de verplichte termijnen niet kan naleven – denk maar aan voorlopige rijbewijzen die vervallen – krijgt 4 maanden uitstel, te rekenen vanaf de dag volgend op de einddatum van de noodmaatregelen. Ook het verplichte terugkommoment wordt momenteel uitgesteld. Voor wie het terugkommoment moest volgen in de periode van de noodmaatregelen wordt de termijn verlengd met 4 maanden, te rekenen vanaf de dag volgend op de einddatum van de noodmaatregelen. Voor wie het terugkommoment moet volgen net na de noodmateregelen komt ook een uitzondering. Als de termijn waarin je het terugkommoment moet volgen, start binnen de maand volgend op de einddatum van de noodmaatregelen, dan wordt de termijn om het terugkommoment te volgen met 4 maanden verlengd. Via deze link beantwoorden we de meest gestelde vragen over de impact van het coronavirus op jouw rijopleiding. Was je nog aan het oefenen voor je theoretisch rijexamen? Dan kun je rustig blijven oefenen met het proefexamen van VAB-Rijschool.

Lees ook

Mag een ‘L’ blijven hangen?

Wat is het terugkommoment in de rijopleiding?

Wat je moet weten over de cursus voor vrije begeleiders