Rijden met een L leren autorijdenFoto: Wim Kempenaers

Wie bezig is met zijn of haar rijopleiding, heeft nu vast veel vrije tijd om te oefenen. Maar mag je met de huidige coronamaatregelen nog de baan op om te leren autorijden?

Het antwoord is vrij eenvoudig: neen, tot en met 10 mei. Tot die dag wordt een rijles gezien als een niet-essentiële verplaatsing. Vanaf 11 mei mag het opnieuw, zowel voor wie met een rijschool leert rijden als voor wie het traject met een vrije begeleider volgt.

Wat nu?

De wettelijk voorziene termijnen voor opleidingen en examens worden verlengd tot 31 december 2020, zodat iedereen zich in regel kan stellen. Kandidaten hebben dus voldoende tijd om zonder haast nieuwe afspraken in te plannen dit jaar. Ook de resultaten van het theorie-examen, de geldigheid van de gevolgde lessen bij een erkende rijschool en de geldigheid van een geslaagd examen op privéterrein worden verlengd tot 31 december 2020. Wanneer de geldigheid van je voorlopig rijbewijs vervallen is na 15 maart 2020, dan wordt die verlengd tot en met 30 september 2020. Je mag dus tot en met 30 september 2020 blijven oefenen met je voorlopig rijbewijs; je praktijkexamen moet je afleggen voor 31 december 2020. Ook de termijn van het terugkommoment wordt verlengd. Loopt de termijn waarin je het terugkommoment moet volgen af tussen 16 maart en 31 juli? Dan wordt die verlengd tot 31 december 2020. Moest je het terugkommoment volgen voor 16 maart, maar heb je dat niet gedaan? Dan krijg je normaal gezien een tweede termijn van 2 maanden toegewezen en betaal je een toeslag van 51 euro. Die tweede termijn wordt nu ook verlengd tot 31 december 2020.

Lees ook

Mag een ‘L’ blijven hangen?

Wat is het terugkommoment in de rijopleiding?

Vorig artikelZo houden onze medewerkers zich bezig in hun kot
Volgend artikelGetest: MG ZS electric