Wil je zoon- of dochterlief rijles geven? Dan moet je sinds 1 oktober een verplichte cursus voor vrije begeleiders volgen.

Wat is het vormingsmoment voor vrije begeleiders?

Een cursus van drie uur die alle vrije begeleiders sinds 1 oktober verplicht moet volgen.

Wie moet het volgen?

Iedereen die zijn/haar zoon/dochter, kennis, vriend(in) op eigen houtje wil leren autorijden. Volgt jouw zoon/dochter 20 uur rijles voor een voorlopig rijbewijs van 18 maanden? Dan hoef je de cursus uiteraard niet te volgen.

Wat houdt het in?

De Vlaamse overheid heeft voor het vormingsmoment voor vrije begeleiders een aantal parameters vastgelegd die alle lesgevers moeten aanhouden. Dat zijn onder andere coachingtechnieken, vaardigheden die een bestuurder onder de knie moet hebben, praktische tips, het gebruik van het logboek ‘Rijbewijzer’ en een opfrissing van de wegcode.

Wie mag het aanbieden?

Enkel daarvoor opgeleide en gebrevetteerde lesgevers mogen een vormingsmoment voor vrije begeleiders geven. VAB-Rijschool voldoet aan de vereisten en mag de cursus geven. Een overzicht met alle kantoren en vormingsmomenten vind hier.

Hoeveel kost het?

De kostprijs bedraagt 20 euro en werd wettelijk vastgelegd. Kandidaat-bestuurders mogen gratis meekomen met de begeleider(s).

Wat na de cursus?

Elke deelnemer ontvangt een attest dat tien jaar geldig blijft. Dat attest heb je op het gemeentehuis nodig bij het aanvragen van een voorlopig rijbewijs. Alleen dan mag je vermeld worden als begeleider.