geocaching

Geocaching is populairder dan ooit. Het is dan ook de ultieme manier om jouw wandeltochten net dat tikje uitdagender te maken. Op zoek naar schatten die goed verstopt zitten, in eigen land en bij uitbreiding over de hele wereld. Maar hoe begin je eraan?

Wat is geocaching?

Tijdens het geocachen ga je een ‘schat’ opsporen op basis van gps-coördinaten die je ontvangt via een wandel-gps of je smartphone. Naar wat je op zoek bent, weet je niet. Dit kan een doosje of fotorolletje zijn, maar ook een dennenappel, sleutelhanger… noem maar op. Je kan op de geocache listing pagina wel veel informatie terugvinden over de cache: wat het formaat is, om welk type cache het gaat en eventueel hints in geheimschrift. Geochaching kan over heel de wereld gedaan worden. Ideaal om ook eens op je vakantiebestemming op zoek te gaan naar een cache!

Hoe start je met geocaching?

Om je speurtocht aan te vatten heb je natuurlijk de coördinaten van de cache nodig. Die vind je terug in de geocache listing. Vervolgens laat je je leiden door een navigatietoestel (zoals dit bijvoorbeeld) of via een geocaching app. Voor de officiële app betaal je € 29,99 per jaar. Er bestaan ook gratis apps, zoals Looking4Cache Lite. Het nadeel van een gratis app is dat het aanbod beperkt is en dat je reclame voorgeschoteld krijgt. Maak een account aan en je avontuur kan beginnen!

 

Wat neem je mee?

Enkele belangrijke attributen die onmisbaar zijn tijdens geocaching:

  • balpen
  • notitieboekje
  • ruilspulletjes
  • zaklamp
  • verrekijker
  • vergrootglas
  • magneet

De geocache gevonden?

Heb je de cache gevonden? Dan geef je dit door in de app. Zo krijgt de eigenaar van de geocache een melding dat je zijn cache gevonden hebt. Bij sommige caches zit ook een logboekje waarin je je naam kunt noteren. Zo kan je zien wie jou voorging.

Hoe ga je respectvol om met de cache?

Plaats de geocache altijd terug op exact dezelfde plaats waar je hem gevonden hebt. Je mag het niet moeilijker maken voor de volgende persoon. Soms vind je in een cache ook zogenaamde ‘goodies’, zoals speelgoed of munten. Je mag dan zo’n goodie meenemen, maar het is wel de bedoeling om iets evenwaardigs in de plaats te leggen.

Geocaching met kinderen

Geocaching is een superleuke activiteit om met kinderen te doen. Selecteer dan wel een uitdaging op hun niveau. Caches op kindermaat herken je aan het icoontje in de listing, of je kunt filteren op ‘kindvriendelijk’. Deze caches kunnen bijvoorbeeld ook op een kinderboerderij te vinden zijn. Deze pagina verzamelt 25 geocaches voor kinderen in België en Nederland. Wedden dat je volgende wandeltocht vooruitgaat?

Lees ook

Zo maak je jouw dagelijkse tochtjes spannender
Wandelen om te leren: 5 onmisbare apps
Waarheen wandelen? Laat je leiden!

Vorig artikelDit zijn de beste elektrische fietsen van 2021!
Volgend artikelWerken aan knooppunt Sint-Anna Linkeroever voor de Oosterweelverbinding