Verloren bagage

Nooit leuk, maar gelukkig komt het steeds minder voor: je bagage verschijnt niet op de bagageband en blijkt verloren. Wat moet je doen, waarop heb je recht en kun je voorzorgsmaatregelen nemen?

Stap 1: meld de verloren bagage aan de bagageafhandelaar

Verschijnt je koffer niet op de bagageband nadat je vlucht geland is? Wacht zeker lang genoeg tot het symbool voor ‘last bag’ verschijnt. Pas daarna maak je melding van de verloren bagage. Dat doe je in de bagagehal zelf, nog voor je langs de douane stapt, aan de balie ‘lost luggage’ of ‘lost & found’. Vaak moet je naar de balie van de bagageafhandelaar zelf (bv. Swissport of Aviapartner), in sommige luchthavens (ook Brussels Airport) kun je dit melden aan een speciale automaat. Door je melding wordt het WorldTracer-systeem opgestart: aan de hand van de unieke streepjescode op je bagagelabel wordt je verloren bagage opgespoord. In een latere zoekfase kan het gebeuren dat je koffer wordt geopend (bijvoorbeeld als het label ontbreekt), maar enkel als je daarvoor de toelating gaf bij de ‘verloren bagage’-melding.

 

Stap 2: vraag bijstand aan de luchtvaartmaatschappij

Aan die ‘lost & found’-balie kun je ook bijstand vragen. Sommige airlines zullen je een pakketje met toiletgerief, een T-shirt of sokken geven. Andere laten je toe om zelf enkele noodzakelijke aankopen te doen die ze achteraf terugbetalen. Er zijn geen wettelijke regels over wat die bijstand inhoudt: vraag dus goed na wat de luchtvaartmaatschappij daarmee bedoelt. Blijf in elk geval redelijk en vraag een betaalbewijs waarop je aankoop duidelijk beschreven staat, zodat er geen discussie over de terugbetaling is.

 

Stap 3: wacht af

Terwijl het WorldTracer-systeem bezig is met het opsporen van je verloren bagage, kun je alleen maar afwachten. Via www.worldtracer.aero en een speciale code kun je online meevolgen waar je bagage zich bevindt. Het heeft geen zin om extra druk uit te oefenen op de luchtvaartmaatschappij, omdat het zoekwerk niet door hen gebeurt en zij ook niet meer info hebben dan op de World Tracer-website staat.

Nog zorgelozer op vakantie?

Laat je vakantie niet in het water vallen. Kies voor zekerheid en boek voor je vertrek ook jouw VAB Reisverzekering. Zowel jij, je gezin, je wagen als je reis zijn bij ons in goede handen.

Stap 4: krijg je bagage terug

Als je koffer is opgedoken, dan zal de luchtvaartmaatschappij contact met je opnemen. Voor zover de omstandigheden en infrastructuur ter plaatse dit toelaten, heb je dan de keuze: je bagage zelf ophalen aan de luchthaven of door een koerier thuis of in je hotel laten brengen. De snelste weg is natuurlijk om je koffer zelf op te pikken. Bij sommige airlines mag je de kosten die je daarvoor maakt (gedeeltelijk) terugvragen, maar check dit vooraf. Hou er rekening mee dat een koerier je bagage persoonlijk moet afleveren. Je kunt ook een volmacht aan iemand geven of vragen om je bagage aan het hotel zelf te bezorgen.

 

Wat als je bagage niet wordt gevonden?

Wanneer je verloren bagage na 21 dagen niet is gevonden, dan gaat men ervan uit dat die definitief verloren is (al gebeurt het dat die toch nog opduikt). Volgens het Verdrag van Montreal kun je dan een financiële compensatie aan de luchtvaartmaatschappij vragen. De schadevergoeding wordt berekend op basis van het gewicht van je bagage, het maximumbedrag schommelt rond de 1300 euro. Als je voorwerpen meeneemt die meer waarde hebben, dan kun je dat vooraf, aan de check-in, aangeven: tegen extra betaling zal je bij verdwenen bagage dan meer terugkrijgen. Ook sommige reisverzekeringen (bagageverzekering) dekken hogere kosten bij bagageverlies.

 

Sinds juni 2018

Tot voor kort ging het WorldTracer-systeem na op welke luchthavens je koffer is gepasseerd. Maar sinds juni 2018 werd die zoekfunctie uitgebreid: nu wordt de unieke streepjescode op je bagage op veel meer punten gelezen, onder meer ook bij het laden in het vliegtuig. Daardoor kan verloren bagage dus nog sneller opgespoord worden.

 

Verklein de kans op verloren bagage

Met een paar eenvoudige tips bespaar je jezelf veel ongemak en verhoog je de kans op een snelle opsporing als je koffer toch verdwaald geraakt.

  • Stop geen geneesmiddelen, sleutels of waardevolle zaken in je koffer, maar neem die samen met een T-shirt, wat ondergoed en toiletgerief, mee in je handbagage.
  • Zorg voor je eigen ID-label op de koffer: vermeld zeker je naam en een telefoonnummer, eventueel ook je adres of hotel.
  • Maak je koffer herkenbaar, bijvoorbeeld met een opvallende sticker of strik. Zo wordt de kans kleiner dat iemand anders die per vergissing van de bagageband neemt.
  • Onthoud goed hoe je bagage er precies uitziet: hard of zacht, met of zonder wieltjes, grootte, kleur, merk… Je kunt ook een foto van je koffer maken met je smartphone.
  • Check op tijd in. De kans op een (menselijke) fout bij de bagageafhandelaar is kleiner als er voldoende tijd is om het vliegtuig te laden.

Met dank aan Brussels Airlines en Brussels Airport.

 

Meer must-reads voor wie op vliegvakantie gaat

Wat als je vlucht vertraging heeft?

Handbagage in het vliegtuig: wat mag wel en niet?

Hoe geraak je op welke luchthaven?

Wat je altijd al wilde vragen aan de piloot.

Previous articleOntdek Genua en de prachtige kust van Ligurië
Next articleOnze favoriete wandelroutes in Vlaanderen