coronatest om te reizen PCR-test om te reizenFoto: Shutterstock

Steeds meer landen vragen een negatieve coronatest om toegang te krijgen tot hun grondgebied, ook aan gevaccineerde reizigers. Maar hoe vraag je een coronatest om te reizen precies aan?

Er is een duidelijk verschil tussen de coronatesten die je moet afleggen als je symptomen hebt van een coronabesmetting en een coronatest die je nodig hebt om te kunnen reizen. De eerste is gratis, voor een coronatest om te reizen moet je betalen. Een aantal bestemmingen laat een antigeentest toe. Die kun je bij sommige apothekers laten afnemen en kost ongeveer 25 euro, al kan de prijs verschillen van apotheek tot apotheek. De meeste landen vragen echter een PCR-test om te reizen. Die prijs schommelt rond de 55 euro, afhankelijk van waar je de test laat afnemen. Om zo’n test te laten afnemen heb je een ‘Covid Test Prescription Code’ nodig, kortweg CTPC. Hoe je een CPTC en de daarbij horende PCR-test aanvraagt, leggen we stap voor stap uit.

CTPC aanvragen

  1. Klink op deze link.
  2. Kies voor Stap 2b ‘aanvragen van een CTPC voor een betalende test’. Daar klik je op het woord ‘toepassing’ in de eerste zin ‘Via deze toepassing kan je een CPTC voor een betalende test aanvragen’.
  3. Vervolgens moet je je identiteit bevestigen via itsme of je identiteitskaart.
  4. Vraag een PCR-test om te reizen aan door je gsm-nummer en e-mailadres in te geven.
  5. Je ontvangt een sms via 8811 met daarin een code van 16 cijfers. Dat is je CPTC.

Coronatest aanvragen

  1. Via deze link vind je alle afnamecentra waar je een test kunt laten afnemen. Bij de meeste locaties staat meteen link om een test in te plannen.
  2. Het boekingsproces verschilt van afnamecentrum tot afnamecentrum, maar je hebt altijd een CPTC nodig om de test te boeken.
  3. Eens de test is afgenomen, gaat je staal naar het labo. Het resultaat kun je bekijken via deze link. Als je negatief test, dan verschijnt er ook een certificaat in je CovidSafe-app.

 

Lees ook

Check de coronamaatregelen op jouw vakantiebestemming

Waarom een annulatieverzekering in deze tijden zo belangrijk is

Kan ik blijven rekenen op mijn VAB-Reisbijstand in coronatijden?

Vorig artikel9x een vakantiehuis met wellness
Volgend artikelHoe Amsterdam het walhalla van de laadpalen werd