Tips voor uitstapjes in Oost-VlaanderenKasteel van Ooidonk - Toerisme Oost-Vlaanderen

Nu we elke vierkante centimeter in onze eigen buurt al grondig verkenden, is het tijd om onze horizon te verruimen. En dat kan ook zonder vliegtuig. In eigen land vind je tal van plekken die verrassen en imponeren. Daarom brengen we gedurende twee weken onze top 66 om die staycation boeiend te houden. Vandaag: de 10 musts van Oost-Vlaanderen!

1. Kapitein spelen op de Leie

Sint-Martens-Latem

Geen betere manier om met het glorieuze Sint-Martens-Latem en Deurle kennis te maken dan per boot. Starten doe je in Gent en daarna cruise je voorbij de ene na de andere magnifieke tuin. Overal dobberen bootjes met eigen lift en garage. Vanuit Gent ben je ongeveer twee uur onderweg. Eens aangekomen kun je er meteen een wandeling doorheen Deurle, een van Vlaanderens mooiste dorpen, aan koppelen.

2. Hop on, hop off in het Scheldeland

Tips voor uitstapjes in Oost-Vlaanderen
Toerisme Scheldeland

Schelde

Het Scheldeland beschikt over een uitgebreid rivierennetwerk en twaalf veren die fietsers en wandelaars vlotjes op hun bestemming brengen. En dat het hele jaar door én gratis. Het veer van Schellebelle bedient je zelfs op je wenken. Even de bel luiden en de veerman, of -vrouw, zet je over. Dit rivierenlandschap grossiert in verharde dijkwegen en autovrije jaagpaden en laat zich dan ook bij voorkeur per fiets of te voet verkennen. Uitrusten doe je al varend.

3. Verstilde dorpen verkennen

Mullem en Dikkele

Ook in Oost-Vlaanderen pronken enkele van de ‘Mooiste Dorpen van Vlaanderen’. Mullem en Dikkele bijvoorbeeld. Mullem vind je halverwege Gent en Oudenaarde, is een zakdoek groot en goed voor een handvol okergele huizen met houten luiken, een parmantig kasteel en het 11de-eeuwse Sint-Hilariuskerkje. Dikkele is al net zo charmant. Geen doorgaand verkeer, geen steenwegen, wel een bekoorlijke dorpskern, een authentiek dorpsgevoel en een zalige rust. Met vandaag ongeveer evenveel inwoners als in 1830. Ook aan het decor werd niet getornd. De dorpskern werd in de jaren 80 al geklasseerd en lijkt wel een filmset.

4. Waag je aan de Ronde van Vlaanderen

Oudenaarde

De Ronde van Vlaanderen-fietsroute doorkruist de Vlaamse Ardennen en is met zijn 78 kilometer en iconische cols dé route voor wie zich een Flandrien waant. Niet voor doetjes dus, maar gegarandeerd onvergetelijk. Niet gezegend met getrainde benen? Geen nood, het interactieve belevingsmuseum Centrum Ronde van Vlaanderen biedt soelaas. Dankzij tal van multimediale technieken speel je even de hoofdrol in Vlaanderens Mooiste. Netjes doen alsof dus.

5. Laat eens een varken uit

Tips voor uitstapjes in Oost-Vlaanderen
Ben Roelants

Oosteeklo

Sommige mensen laten een hond uit, excentriekelingen zelfs hun kat, in het zakdoekgrote Oosteeklo gaan ze nog een stap verder. Hier zie je geregeld een varken aan de leiband passeren. Maak kennis met Félicienne, je knorrende wandelgids die je door het heden en verleden van Oosteeklo leidt. Goed voor een tocht van 6,5 kilometer, langs bos, bunker, abdij, kasteel en brouwerij en… een 3 uur dikke pret. Letterlijk. Félicienne loopt voorop en toont je dat stijl niets met kilo’s te maken heeft. Reserveren doe je drie weken op voorhand. Groepen vanaf 15 personen zijn welkom.

6. Griezelen in het Gravensteen

Tips voor uitstapjes in Oost-Vlaanderen

Gent

Het is misschien van je schooltijd geleden, maar het Gravensteen is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Gent en bevindt zich bovendien pal in het stadscentrum. Geschikt voor jong en oud en helemaal op maat van al wie stiekem droomt van ridders en prinsessen. Hier krijg je immers een compleet beeld van de riddercultuur uit de 12de eeuw geserveerd. Er wacht ook een bijzondere collectie foltertuigen. Niet voor gevoelige zielen dus. Gelukkig zorgen de audiotour en videoguide met Wouter Deprez voor de nodige humor.

7. Wild zwemmen

Tips voor uitstapjes in Oost-Vlaanderen

Deinze

In de charmante Vosselare Put neem je een frisse duik. Een redder houdt een oogje in het zeil en opwarmen doe je in het clubhuis of uitgestrekt op een handdoek.

8. Kuieren in Kasteel Ooidonk

Tips voor uitstapjes in Oost-Vlaanderen

Deinze

Deze middeleeuwse versterkte burcht is een van ‘s lands mooiste kastelen. Uitgebreid te bezoeken of ideaal om door de tuin te kuieren. Je bewondert er een vijver vol waterlelies, oude serres en de Vlaams-Spaanse architectuur.

9. Vergaap je aan het Lam Gods

Gent

Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck dateert van 1432 en is niet alleen een meesterwerk maar ook één van de meest invloedrijke schilderijen ooit gemaakt. De gerestaureerde panelen zijn nu opnieuw te bewonderen. Ga dat zien!

10. Ronddolen in Fort Liefkenshoek

Tips voor uitstapjes in Oost-Vlaanderen
Karl Bruninx

Kallo

Vergeet de Liefkenshoektunnel, zoek het fort op. Opgetrokken tijdens de Tachtigjarige Oorlog, gerenoveerd door Napoleon en nu een heerlijk bezoekers- en belevingscentrum. Met een glazen doolhof en imposant havenzicht. En dat gratis.

Win een cadeaubon van A.S.Adventure!

Op vakantie in eigen land of ver weg? Met een cadeaubon van A.S.Adventure kun je veel. Haal een stijlvolle regenjas in huis en je bent helemaal klaar voor een trip naar Londendermonde!